Miért is a Miért?

2017. június 20., kedd, Jegyzet
Nagy D. István
Egy szerényebb politikai alakulat megirigyelhette volna azt a kampányt, amit a Magyar Ifjúsági Értekezlet (röviden Miért) elnöki tisztségéért folyó harcban az egyes jelöltek (kiemelten a háromszéki, mostanra már nyertes Oltean Csongor és csapata) lefolytattak. A közösségi oldalak adta lehetőségektől a multimédiás eszközökön át a klasszikus hírszórási csatornákig mindent bevetettek.

Nem szándékom bírálni azt az erőfeszítést, amit a jelöltek felmutattak, szép tőlük, hogy országjárásra adták a fejüket, meghallgatták a székelyföldi, közép-erdélyi, partiumi ifjak elvárásait, gondjait, mindazokét, akik érdemesnek tartották ezekre a találkozókra elmenni. Mondjuk ki: ideje volt, elvégre az elmúlt években egyre kevesebben vették a fáradtságot, hogy éppen ezzel a korosztállyal szóba álljanak, miközben minden lehetséges oldalon a fiatalok elvándorlásáról szól a fáma, az indokok között pedig toronymagasan vezet a létbizonytalanság, a kilátástalan jövő réme. Hangzatos mondatok természetesen repkedtek, hogy miként tarjuk itthon a népet, állítjuk meg a szürkeállomány Nyugat irányába való végleges „elszökését” (hiszen „szakiexportban” legalább olyan hatékonyak vagyunk), de minden csak terv, kinyilatkozás maradt. A frissen – nem mellékesen végül kihívó nélkül – megválasztott elnök változást ígér, három nagy kihívást is megfogalmazott: a munkanélküliséget, lakáshelyzetet, és igen, a kivándorlást. Dicséretes továbbá, hogy székfoglaló beszédében nem mulasztotta el megemlíteni: nehéz megszólítani a fiatalokat.
Merész vállalások ezek, főképp, hogy olyan szervezet vezetőjének szájából hangzik el, amelyet lassan 15 éve azzal a céllal hoztak létre az RMDSZ boszorkánykonyháiban, hogy kinevelje a jövő „pártbarát” közéleti emberkéit, vezéreit. És ezt nem mi mondjuk. Porcsalmi Bálint szövetségi ügyvezető elnök elég egyértelműen megfogalmazta ezt a hétvégi tisztújítón is, nyugtázva, hogy a terv egy része sikerült: a különböző döntéshozatali fórumokon markánsan vannak jelen a fiatalok, sőt, a Miért túlteljesített a legutóbbi önkormányzati választáson (lásd a Száz fiatal az önkormányzatokba kampányt). Porcsalmi ugyanakkor házi feladatot is adott: itt az ideje a számvetésnek, nagyon leegyszerűsítve, elegen vagytok, most lássuk, mire vagytok képesek, úgy is mint ernyőszervezet. Az elnök nem kertelt: tessék beállni az RMDSZ által a fiataloknak szánt programok mögé, legyen az a vállalkozókat, a gazdákat, pedagógusokat célzók közül bármelyik.
Nem irigylem a Miért éppen kenyérbe esett vezéreit. Úgy tűnik, fennállása óta talán ez az első alkalom, amikor a komfortzónából kilépve kell nem kis feladatokat megvalósítaniuk. Hiszen a felsorolt RMDSZ-programok már nem azoknak szólnak, akik önkormányzati vagy más közéleti tisztségre, politikai karrierre áhítoztak, és akik akkor is éltek volna a lehetőségekkel, ha éppen nem létezett volna az ifjúsági szervezetek adta „létra”, hanem éppen arról a csendes többségről, akiket – Oltean Csongor bevallása szerint – nehéz megszólítani. Akik egyszerűen boldogulni akarnak, elfogadható jövőt szeretnének, akiknek nem elegendő hangzatos nyilatkozatokat szajkózni, mert nem álmodoznak politikai karrierről, hanem kézzelfogható segítséget várnak. Ehhez elengedhetetlen, hogy a Miért a továbbiakban ne csak egyike legyen a politikai ugródeszkáknak, RMDSZ-homokozóknak – a köztudatban is –, és vezetőik ne csak olyankor fogalmazzanak meg erős és komoly üzeneteket, illetve „ereszkedjenek le a néphez”, ha éppen a székért folyik a harc. A fentebb említett merész tervek kapcsán pedig vegyék igen komolyan az ügyvezető elnök üzenetét: ideje bizonyítani, mások mellett a Miért-ernyő alatt már a döntéshozatali asztalokig jutott emberek révén. Ehhez pedig nem lenne haszontalan, ha a szervezet az ő kezüket sem engedné el, tanulni, illetve okítani ugyanis nem szégyen, és csak azáltal, hogy ezek a fiatalok nagy számban jelen vannak az illető testületekben, tisztségekben, sem a munkanélküliség, sem a lakatási problémák, sem a kivándorlás helyzete nem fog változni, és a közömbösség sem oldódik. Ezekért még a jólét fellegváraiban is dolgozni szokás.
Lehet, természetesen, a régi úton járni a továbbiakban is, de akkor ne csodálkozzon senki, ha az ifjak többsége továbbra is felteszi a kérdést: miért is a Miért?
Cikk megjelenési időpontja: 2017-06-20 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 247
szavazógép
2017-06-20: Közélet - :

Ajándékok hulladékért

Kilencven osztály és csoport nevezett be Háromszék 19 tanintézményéből arra a versenyre, melyet a megyeszékhelyi köztisztasági vállalat, a tanfelügyelőség, a környezetvédelmi hivatal, illetve a fővárosi  CCR Logistics Kft. hirdetett meg.
2017-06-21: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
* A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 18 órától dr. Varga Attila alkotmánybíró bemutatja Puskás Bálint Zoltán volt háromszéki szenátor, nyugalmazott alkotmánybíró Az alkotmánybíró hétköznapjai című, most megjelent könyvét.