Hírbörze

2017. június 21., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Kockázati átvilágítás
Július elsején lép életbe a 301/2012-es kormányrendelet, amely értelmében minden olyan vállalatnak, szervezetnek, amely vagyonnal rendelkezik, kötelezően el kell végeztetnie egy kockázati átvilágítást. Ezt – díj ellenében – erre szakosodott szakemberek végzik el – hívja fel a figyelmet tegnapi közleményében a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A szervezet azonban úgy véli, az előírás újabb fölösleges pénzügyi és adminisztrációs terhet jelent a kis- és közepes vállalkozások számára, hiszen ezek nagy részénél az átvilágítás eredménye előreláthatóan az lesz, hogy nincs kockázat, viszont a vállalkozónak ki kell fizetni, egy nem is kis összegű szolgáltatási díjat. Éppen ezért a kamara levéllel fordult a parlamenti frakciókhoz, kérve, hogy olyan formában módosítsák a törvényt, amely bizonyos értékhatárhoz – forgalom, vagyon – és tevékenységi területhez kötné a törvény alkalmazását.


Gazdasági műhelytábor
A Junior Business Club augusztus 17–20. között az Ika vára szomszédságában, a csernátoni Malomkertben 8. alkalommal szervezi meg a már hagyományossá vált Workshop című gazdasági műhelytábort – tájékoztatott a szervezet. Az előadások és műhelymunkák révén a résztvevők hasznos információkkal és tapasztalatokkal gazdagodhatnak, de kapcsolatépítésre, lazításra, szórakozásra is lesz alkalom. Karácsony Zsolt, a Workshop főszervezője szerint a színes programok mellett a Malomkert udvarán dézsa, medence, szauna, relaxsarok és tábortűz várja az érdeklődőket. Pár hétig lehetőség lesz kedvezményes jegyekért jelentkezni. Bővebben a programról, tudnivalók a jelentkezésről az esemény internetes oldalán, workshop.juniorbusinessclub.ro címen.


Vigyázat, átverés!
A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ismételten felhívja a cégek figyelmét, hogy ne dőljenek be a EUROPEAN BUSINESS NUMBER (EBN) fantázianév alatt futó német cég átverésének. Az illető cég már több európai és romániai vállalkozót vert át azzal, hogy levélben kereste meg őket, és látszólag információt kérve aláíratott egy olyan űrlapot, amely, mint utólag kiderült, tulajdonképp egy 700 eurós reklámmegrendelés volt – figyelmeztet közleményében a kamara. Mint írják, a napokban több háromszéki cég is jelezte, hogy újra ilyen jellegű levelet kapott. Azok a cégek, amelyek már beleestek az EBN csapdájába, bizalommal fordulhatnak a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához (www.iparkamara.ro).


Mélyponton a lej
Ötéves negatív csúcsot döntött meg tegnap az euró árfolyama. A lej legutóbb 2012 augusztusában volt ennyire gyenge az uniós valutához képest. A jegybank hivatalos árfolyama szerint egy euró 4,595 lejt ért. A kormányválság kirobbanása óta, egy hét alatt 0,34 banit gyengült a lej, az euró hamarosan átlépheti a 4,60 lejes lélektani határt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1513
szavazógép
2017-06-21: Pénz, piac, vállalkozás - Nagy D. István:

Romkocsma a város szívében (Látogatás az újraéledt Szimplában)

Hét év kihagyás után élesztette fel tíz évvel korábbi, első nekifutásra viszonylag rövid életet megélt elképzelését Józsi Győző és Kinga: az eredmény a hamvaiból feltámadt Szimpla, mely december óta várja vendégeit. A Magyarországon már igen híres romkocsma látványvilágát, hangulatát igényes italfelhozatallal sikerrel elegyítő hely mindennapjai az állandó változás jegyében telnek.
 
2017-06-21: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Építkezik Előpatak

Nem egyszerű a népes Előpatak község vezetőinek feladata, kezelni, a lehetőségekhez mérten legjobban és törvényesen a lélekszámában növekvő román anyanyelvű roma közösség gondjait-bajait, a szociális segélyekkel biztosítani minimális létszükségleteiket, de igyekezni kihasználni munkaerejüket is, s mindezek mellett megpróbálni arányosan fejleszteni a négy településből álló község ivóvíz- és szennyvízhálózatát, menteni a még menthető épített örökségét, szem előtt tartani a maradék magyar és román lakosság elvárásait is.