Újabb merényletkísérlet

2017. június 22., csütörtök, Világfigyelő

Merényletkísérletet hiúsítottak meg kedd este Brüsszel fő pályaudvarán: az elkövető robbantani akart, de terve nem sikerült, a járőröző katonák pedig lelőtték.

 

Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője tegnap sajtótájékoztatón részletesen ismertette a merényletkísérlet körülményeit. Az elkövető egy 36 éves marokkói állampolgárságú férfi, aki nem szerepelt szélsőségesként a rendőrség nyilvántartásában. Az O. Z.-ként azonosított férfinál nem találtak fegyvereket, és a korábbi hírekkel ellentétben nem viselt robbanómellényt sem, „csak” egy robbanóanyaggal, szögekkel és gázpalackokkal megpakolt táska volt nála. A tettes kedd este Brüsszel központi pályaudvarán megpróbálta működésbe hozni a nála lévő robbanószerkezetet, de a félresikerült, apróbb detonációban senki nem sebesült meg. Kiabálva elfutott, és otthagyta a földön a kigyulladt táskát, amely ekkor valamivel nagyobbat robbant, de még az sem volt veszélyes. Az állomáson járőröző katonák végül lelőtték a gyanúsítottat, aki „Allahu Akbar!” (Allah hatalmas) kiáltással rohant feléjük. A jelenlegi információk szerint társai nem voltak – közölte az ügyészségi szóvivő.
Sajtójelentések szerint a sötét hajú, előző este fehér inget és fekete farmernadrágot viselő férfi korábban kisebb bűncselekmények, például kábítószer-csempészet miatt már a rendőrség látókörébe került. A tettes lakását szerdára virradóra átkutatták a belga főváros Molenbeek negyedé­ben, amely azután került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, hogy kiderült, hosszabb-rövidebb időre többen is megfordultak ott a 2015-ös párizsi és a tavalyi brüsszeli merényletek elkövetői közül.
Charles Michel belga kormányfő szerint a merényletkísérletnek tragikus vége lehetett volna, ha az elkövetőnél lévő pokolgép rendesen működik, és nincsenek résen a közelben járőröző katonák. Hasonlóan vélekedett a belügyminiszter is „A támadó fel akart robbantani egy nagy pokolgépet. Végül csak kisebb robbanás történt, amelyre a katonák azonnal reagáltak. Sikerült elkerülni, hogy sokkal súlyosabb kimenetele legyen a történteknek” – mondta Jan Jambon belügyminiszter a VTM flamand közszolgálati televíziónak. Hozzátette: a történtek ellenére továbbra is hármas, azaz „súlyos” fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét.
Brüsszel központi pályaudvarát egyébként reggel újranyitották, és a közlekedés is helyreállt a városban. A miniszterelnök ugyanakkor közölte: megerősítik a biztonsági intézkedéseket a nyilvános rendezvényeken.
A belga RTL adásában Claude Moniquet terrorszakértő kiemelte: szinte lehetetlen megakadályozni az ehhez hasonló támadásokat. „Ezek elkerülhetetlenül folytatódnak Brüsszelben, Párizsban és máshol” – vélekedett. Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet szíriai visszaszorulásával fokozódhatnak a terrorakciók Európában, az esetek nagy részében azonban „amatőrök” lesznek az elkövetők, akik nem tudnak akkora pusztítást végezni – fűzte hozzá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2017-06-22: Belföld - :

Lehet, nem lehet?

Az alkotmánybíróság szerint megszűnik az a tiltás, miszerint elítélt személyek nem vehetnek részt a kormányban, ha az illetőket rehabilitálják, megszűnik a büntethetőségük, vagy közkegyelemben részesülnek. A taláros testületnél az ombudsman támadta meg azt a törvényt, amely nem teszi lehetővé, hogy jogerősen elítélt személyek a kormány tagjai legyenek.
2017-06-22: Világfigyelő - :

Oroszország nem hagyja magát

Oroszország a nyugati stratégiai irányban tökéletesíti csapatainak harci állományát és állomásoztatásuk rendszerét a NATO-tagországok „agresszív” lépései miatt – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tegnap a tárca vezetőségének kalinyingrádi tanácskozásán.