A fény művésze

2017. június 27., kedd, Közélet

Róth Miksa, a 20. század elejének legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze, az üvegablak- és mozaikművészet megújítója, a maga korának világsztár dizájnere alkotásait bemutató tárlat nyílott tegnap Sepsiszentgyörgyön a Köntés Pincegalériában.

  • Róth Miksa-kiállítás a Köntés Pincegalériában. Albert Levente felvétele
    Róth Miksa-kiállítás a Köntés Pincegalériában. Albert Levente felvétele

 

A művészi fotókon bemutatott üvegfestményekből és korabeli eredeti rajzokból a budapesti Balassi Intézet készített kiállítást Róth Miksa születésének 150. évfordulójára, a tárlat sikere arra buzdította a szervezőket, hogy másutt is bemutassák – először éppen Marosvásárhelyen, ahol az egykori Kultúrpalota a Róth-műhely számos termékével dicsekedhet, mondta el a megnyitón Kósa András László, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatója. A tárlat aztán Bukarestbe került, nem véletlenül: felhívni az örökségvédelemben érdekeltek figyelmét, mekkora értékre kell vigyázniuk. Harmadik állomásként pedig Sepsiszentgyörgyön látható a kiállítás.
Róth Miksa több volt, mint mester, az üvegfestészetet és a mozaikkészítést művészi szinten művelte, önmagát „császári és királyi udvari üvegfestő és mozaikművész”-ként határozta meg, de fényfestő volt ő a szó átvitt értelmében, mondta a megnyitón Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke. Alkotásai megtalálhatóak a hágai királynői palotában, a mexikóvárosi Nemzeti Színházban, az oslói Fageborg-templomban, mint ahogy a gyergyóditrói templomban is, tette hozzá, és azt kívánta, bár Sepsiszentgyörgy is csatlakozhatna e sorhoz. Egyébként nem kizárt, hogy Székelyföldön további művei rejtőzhetnek még, jegyezte meg Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókintézetének vezetője, ennek kiderítésére további levéltári kutatások szükségesek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 757
szavazógép
2017-06-27: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Új útjelzők, letölthető túrautak (EKE-vándortábor Háromszéken)

Nyolcvan darab kétnyelvű útjelző táblát helyeznek el a következő hetekben a Bodoki-hegység felújított ösvényein, és készül a digitális térkép is, amelyről bárki letöltheti a kiválasztott útvonalat, és így biztonságosabban túrázhat – közölte tegnap Tamás Sándor megyeitanács-elnök az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) közelgő vándortáborának előkészületeiről. Erdély legrégebbi és legnagyobb létszámú civil szervezetének idei, sorrendben a 26. országos vándortáborára július 25–30. között Rétyen kerül sor, és a szervező háromszéki osztály (a HEKE) 1200 és 1500 közötti résztvevőt vár. A rendezvényt a megyei tanács is támogatja: eddig 50 ezer lejt utaltak ki erre a célra, és az együttműködést folytatni kívánják a jövőben is: két éven belül kilátót szeretnének építeni a Bodoki-havas tetejére, hogy új elemekkel gazdagítsák a háromszéki turizmust.
 
2017-06-27: Közélet - :

Medve a város peremén

Már Sepsiszentgyörgy határában is megjelentek a medvék. Tegnap reggel fél nyolc körül két kocogó találkozott egy nagyvaddal alig kilométernyire a város szélétől, pár száz méterre az igencsak közkedvelt kirándulóhelyektől, a Bíróné pusztája és a Honvéd-kút szomszédságában.