Erdő-mező ajándékaVérehulló fecskefű

2017. június 29., csütörtök, Család

A vérehulló fecskefű (Chelidonium majus L.) a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozik, ami a rokonsági szál értékeinek figyelembevételével rögtön nyilvánvalóvá válik. Közismertté az eltört szár narancssárga levének szemölcsorvosló tulajdonsága miatt vált.

 

Óvjuk gyermekeinket ennek megnyalintásától, mérgező hatású. A nedvnek ez a tulajdonsága az általában növekvő szemölcs sejtosztódását gátló hatásának tulajdonítható. A szárnyasan ovális alakú levelek közül több, négyszirmú sárga virágot hordozó csúcshajtáson a virág mellett már becőtermések is megfigyelhetők.
Gyomtársulásokban, gondozatlan kertekben, kerítések mentén már májustól elterjedt (lásd a fajnevet), de júniusban is virágzik. A mákkal való rokonságát mintegy 30 alkaloida igazolja, kiemelkedő jelentőségű a föld feletti részén a koptizin, gyökerében a kelidonin, valamint a többiek, a fehérjebontó enzimek (drogja Chelodonii herba, azaz a növény szárított föld feletti része).
Mivel az alkaloida-összetevői változó tartalmúak, eléggé kiszámíthatatlan arányban vannak jelen a növényben, amely enyhén mérgező, ezért drogjának használatát csak a gyógynövényeket árusító üzletekben beszerezve ajánlhatjuk. Az itt árusított drogokat hatásuk, összetevőik tekintetében ellenőrzik szaklaboratóriumokban.
Alkaloidái változó gyógyhatásúak. Egyesek fájdalomcsillapítók és a simaizmok görcsös állapotát feloldó hatásúak. Ismertek mint epehajtók és a központi idegrendszert nyugtatók. Emésztőrendszerünk (gyomor, bél) görcsös állapotát oldó tulajdonságukról is tudunk. Homeopátiában a gyökeret epebántalmak, légzőszervi gyulladások és reumatikus fájdalmak jelentkezésekor ajánlják. Gyógyszerkészítményeket és gyógyteákat gyógyszertárakban és gyógynövény-boltjainkban keressünk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1502
szavazógép
2017-06-29: Család - :

Borult a rend

A romániai foglalkoztatottaknak több mint fele nem a megszokott időszakokban dolgozik, hanem este, éjszaka, hétvégén vagy váltásokban – ismertette Diana Popa, az Országos Statisztikai Intézet szakértője.
 
2017-06-29: Vélemény - :

500 kilométer a felekezeti oktatásért (Református hírnök)

500 kilométert bicikliznek június 19–30. között Svájcban erdélyi lelkipásztorok a reformáció 500. emlékévében, hogy felhívják a figyelmet a felekezeti oktatás fontosságára.  Az ország kiválasztása szimbolikus, hiszen a kálvini reformáció itt indult és teljesedett ki, a túra során a reformáció szempontjából fontos városokat is érintik.