Post mortem díj Péter Jánosnak

2017. július 4., kedd, Közélet

Vasárnap délután a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házában a Magyar Páneurópa Unió Egyesület vezetői post mortem az Európa Érdemrend Lovagkeresztje elismerésben részesítették néhai Péter Jánost, a Székely Nemzeti Tanács néhai alelnökét és a Kézdiszéki Székely Tanács volt elnökét. Az elismerést  Péter János özvegye, Olga vette át.

  • Péter Olga, Aba Béla és Vass Imre. A szerző felvétele
    Péter Olga, Aba Béla és Vass Imre. A szerző felvétele

 

Elsőként Bakk-Dávid László harcostársként és jó barátként emlékezett  Péter Jánosra, aki önzetlenül és eredményesen dolgozott a közösségért, segítette a szegény sorsban élő családokat, háromszéki gyermekeket nyaraltatott az anyaországban, könyvadományokat juttatott el a csángó falvakba stb. Péter János laudációját Aba Béla, a Magyar Páneurópa Unió Egyesület országos elnöke tartotta. Hangsúlyozta: „A közelmúltban váratlanul elhunyt Péter János, a székely-magyar hazafi egymaga többet tett szülőföldje és az anyaország testvéri kapcsolataiért, mint száz konferencia, újságcikk és plakát. János a cselekvő nemzetpolitika képviselője volt, akinek közel kétszáz kézdiszéki falusi gyermek köszönhette azt, hogy évről évre eljutott Magyarországra, láthatta a Parlament épületét, a Hősök terét, a Duna-kanyart, a Balatont.” Az elnök azt is elmondta, hogy a Magyar Páneurópa Unió Egyesület legmagasabb kitüntetését, az Európa Érdemrend Lovagkeresztjét jeles személyiségeknek ítélték eddig oda, köztük Mádl Ferenc köztársasági elnöknek, Habsburg Ottónak és másoknak. A posztumusz kitüntetést Grünwald Anna alelnök adta át Péter Olgának, aki még a férje által kitöltött Tiszteletbeli székely okleveleket nyújtott át Aba Bélának, hogy vigye el a gyáli Reegn-Frigyes Irénnek és a solymári Csányi Juditnak, akik oroszlánrészt vállaltak a székely gyermekek táboroztatásában.
A díjazási ünnepségen közreműködött Kicsi Kincső Kriszta, Tódor Pál, Tódor Paula, Fazakas Anita, Vass Emőke és Máthé Katalin, akik Szilágyi Béla-, Pósa Lajos-, Péter János- és Wass Albert-verseket adtak elő. A családias hangulatú rendezvény a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 761
szavazógép
2017-07-04: Közélet - :

Függetlenedne Kovászna (Saját wellnessközpontot terveznek)

A statisztikákban ugyan jól mutat a Kovásznán eltöltött vendégéjszakák száma, viszont gazdasági lecsapódásuk a település és Háromszék szempontjából elenyésző, ezért szükséges kiépíteni olyan önkormányzati vagy magánérdekeltségű turisztikai célpontokat, amelyek hozadéka a megyében marad – jelentette ki Tamás Sándor. A megyei önkormányzat elnöke szerint ehhez illeszkedik a fürdőváros vezetőségének azon elképzelése – amelyhez a megyei testület partnerként csatlakozik –, hogy saját wellness- és szabadidőközpontot építsenek.
2017-07-04: Jegyzet - Mózes László:

Macizás helyett megoldást

Amikor a Sepsiszentgyörgy tőszomszédságában levő Sugásfürdő felé szokványosan kocogó váratlanul a medve elől kényszerül menekülni, legkevésbé sem a medvepopuláció nagyságrendje vagy a kilövési kvóta körüli zűrzavar érdekli.