Nemzeti ünnep Franciaországban

2017. július 15., szombat, Világfigyelő
Katonai paradéval kezdődött a Bastille bevételének 228. évfordulójára emlékező tegnapi eseménysorozat a párizsi Champs-Élysées sugárúton – írja a Magyar Nemzet Online. A franciák nemzeti ünnepén az amerikai hadsereg volt az egyik főszereplője a hagyományos katonai díszszemlének, mivel az Egyesült Államok száz évvel ezelőtt lépett be az első világháborúba.
 
 
A párizsi díszszemlén Donald Trump is részt vett. Az amerikai elnök láthatóan élénk beszélgetést folytatott francia kollégájával a parádé alatt, melyen nyolc amerikai harci repülő és 145 amerikai katona is részt vett, Trump pedig a hadsereg főparancsnokaként tisztelgett nekik. Donald Trump a franciák nemzeti ünnepén sem hazudtolta meg magát, amikor megjegyzést tett Emmanuel Macron feleségének külsejére. „Nagyon jó formában van, gyönyörű” – köszöntötte Brigitte Macront, aki 25 évvel idősebb férjénél. Az amerikai elnök vélhetően erre a korkülönbségre utalhatott.
A terrorfenyegetettség miatt a párizsi rendőrség közel 11 ezer tagját mozgósította a tegnapi nemzeti ünnepen. A Champs-Élysées körüli biztonsági zónát kordonokkal, illetve gépkocsikat feltartóztató betontömbökkel és furgonokkal vették körül.

A nizzai merénylet egy éve
Egy évvel ezelőtt, 2016. július 14-én Nizzában az ünneplő tömegbe hajtott egy 19 tonnás teherautó, amikor a tengerparti sétányon mintegy harmincezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. A támadásban 87 ember vesztette életét, 434-en pedig megsebesültek. A merényletet egy tunéziai származású férfi, Mohamed Lahouaiej Bouhlel követte el, a támadást az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. Tegnap  Nizzában megemlékező ünnepséget tartottak, azon részt vett Emmanuel Macron is.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-07-15 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 279
szavazógép
2017-07-15: Belföld - :

Módosult a büntetés-végrehajtás

Kihirdette tegnap Klaus Iohannis államfő a büntetés-végrehajtási törvényt. A jogszabály értelmében minden, embertelen fogva tartási körülmények között letöltött 30 napért 6 nappal hamarabb szabadulnak a foglyok. A kormány változata szerint csak három nap járt volna minden 30 nap után, amelyet rossz körülmények között töltött le az elítélt.
 
2017-07-15: Belföld - :

Honatyából álláskereső

Munkanélküli-segélyt igényel és kap Beszterce-Naszód megye korábbi liberális párti szenátora, akinek nem sikerült állást találnia. A 40 éves jogász képzettségű Cristian Florian már nem indult a tavalyi választásokon, idén tavasszal pedig úgy döntött, igényli a munkanélkülieknek járó támogatást. Parlamenti pályafutása előtt Cristian Florian három évig Beszterce-Naszód megye prefektusa volt, ezt megelőzően egy hétig az országos munkaerő-ügynökségnél tanácsosként dolgozott.