Településrendezés buktatókkal

2017. július 15., szombat, Közélet
Figyelni az építészeti hagyományokra című, nemrég megjelent anyagunkban arról tájékoztattunk, hogy a regionális fejlesztési minisztérium huszonhárom háromszéki önkormányzatnak nyújt támogatást általános településrendezési tervének (PUG) elkészítéséhez. Ezeknek a komplex dokumentumoknak az elkészítése és a jóváhagyatása nem egyszerű feladat.
 
 
A rendezési terveket is – mint manapság bármit – egy önkormányzatnak közbeszerzési eljárással kell megrendelnie. A legolcsóbb ajánlatot kell elfogadni, így főleg tájidegen cégek nyernek, s azok alvállalkozásba adják ki a terv egy-egy fejezetét. A szerződésben az áll, hogy a dolgozat átadáskor fizet a megrendelő. A legtöbbször összecsapott, de már kifizetett pancser munka általában nem megy át a szűrőkön. A tervet be kell nyújtani láttamozásra a megyei művelődési igazgatósághoz. Ott átvizsgálják, s amennyiben nem találják megfelelőnek, vissza­küldik kiigazításra. Kedvező véleményezés nyomán a hivatal felterjeszti a Központi Fejlesztési Régió szintjén alakult, brassói székhelyű övezeti műemléki bizottsághoz. Onnan is visszadobhatják, de jó esetben kedvezően láttamozva juttatják vissza a megyei hivatalnak, amely ekkor már az országos műemléki bizottsághoz küldi tovább. Ez újabb esély a visszautasításra. Ám végleges pozitív döntés esetén miniszteri rendelettel hivatalosítják a dokumentumot. A tapasztalat azt mutatja, a jóváhagyás egyáltalán nem zökkenőmentes. Az anyagot több szintről is visszautasíthatják, s meg is teszik. A polgármesterek zöme azt állítja, pusztán akadékoskodásból, ám a másik fél szerint igényességből. Egyrészt terepismerettel nem rendelkező cégek nyerik el a dokumentáció összeállításának jogát, másrészt igénytelen munkatársakkal végeztetik el a munkát. Annak történelmi, régészeti, műemlékvédelmi szakdolgozatot is kell tartalmaznia, amit általában megjelent munkákból összemásolnak. Sokszor a terepre sem megy ki a tanulmány összeállítója.
A településrendezési terv egy közigazgatási egység egyik legfontosabb dokumentuma. Tartalmazza az egység minden településének múltját, emellett javaslatokat tesz a közeljövőben eszközölhető fejlesztésekre. Szabályozza, hol, mit lehet építeni, környezetvédelmi előírásokat  is tartalmaz. Ezért alaposan kell dokumentálni. A kivitelezővel kötendő szerződésbe ajánlatos garanciákat beilleszteni, hogy ne az történjék, ami általában megesett: a cég megkapta a pénzt s a terv további sorsa nem érdekelte. És a munka átvételekor ne csak az oldalszámot figyeljék, hanem főleg a tartalmat ellenőrizzék. De ennél is fontosabb, hogy a megrendelő polgármester tudja, mit kell megkövetelni, hogy aztán azt is tudja, mire kell figyelni az átvételkor. Kovászna Megye Tanácsának urbanisztikai irodája összeállított egy feladatfüzet-tervet, amely tartalmazza a szükséges követelményeket, s azt az érdeklődők rendelkezésére bocsátja. Az útmutatót a megyei művelődési igazgatóságnál is lehet igényelni.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-07-15 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 384
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-07-15: Közélet - Váry O. Péter:

Felvidéki jelállítók

Hallották hírét az eresztevényi Gábor Áron-síremlék melletti kopjafaerdőnek, s ők, bár a nemzettől elszakíttattak, határral elválasztattak, de hű és jó magyarok maradtak, ezért hát kötelességüknek érezték jelt állítani.
2017-07-15: Közélet - :

Fának csapódott

Fának ütközött egy motorkerékpáros csütörtök délben Bodzaforduló közelében a 10-es főúton.