Nyílt nap a NATO hadgyakorlatán

2017. július 17., hétfő, Belföld
Nyílt napot tartottak a Saber Guardian 2017 (SG17) elnevezésű nemzetközi gyakorlatsorozat – Románia és a fekete-tengeri térség eddigi legnagyobb hadgyakorlata – legfontosabb erdélyi helyszínén, Nagysinken (Cincu) szombaton.
 A Bulgária, Románia és Magyarország területén zajló, az Egyesült Államok szárazföldi erőinek európai parancsnoksága által összehangolt manőverekre 22 NATO-tagállam és partnerország 25 ezer katonáját és mintegy kétezer harci eszközét mozgósították. A román területen gyakorlatozó 17 ezer katona közül a román, amerikai, örmény, horvát és ukrán hadsereg mintegy ötezer katonája gyűlt össze Nagysinken. A szombati nyílt napon Klaus Iohannis államfő, Petr Pavel vezérezredes, a NATO Katonai Bizottságának elnöke és Adrian Tutuianu védelmi miniszter is megtekintette a szárazföldi csapatok, illetve a román és amerikai légierő éleslövészeti gyakorlatát a nagysinki tüzérségi lőtéren. A külügyminisztérium közleménye szerint az SG17 az eddigi legnagyobb és leg­összetettebb gyakorlatsorozat, amely román területen zajlik. S A múlt héten Alekszandr Grusko, Oroszország NATO-nagykövete aggodalmát fejezte ki a kelet-európai és a Fekete-tenger térségében szervezett NATO-hadgyakorlatok miatt, amelyeken az év hátralévő részében – számításai szerint – mintegy 40 ezer katona vesz részt. Grusko a katonai kommunikáció fejlesztését szorgalmazta Oroszország és a NATO között, a félreértések és „ideges” reagálások elkerülése érdekében.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-07-17 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 329
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-07-17: Belföld - :

Tusványos, a biztos pont

A 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) sajátos keveréke a fesztiválnak és a szabadegyetemnek – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában. Németh Zsolt úgy fogalmazott, Tusványos a legkomolyabb fesztivál és a leglazább szabadegyetem a Kárpát-medencében. Mint mondta, a rendezvénnyel kapcsolatban magasak az elvárások, több tízezer vendéget várnak.
2017-07-17: Belföld - :

Eltévedt magyarországiak a Királykőn

Nyolcórás mentés eredményeként tizenegy eltévedt magyarországi túrázót hoztak le szombat hajnalban a Királykő-hegység lábaihoz a csendőrök és hegyimentők – közölte a Mediafax hírügynökség.