Háromszéki nemesi címerek /16./Nagybölöni Nagy

2017. június 10., szombat, Magazin
Bocskai István, Isten kegyelméből Magyarország és Erdély fejedelme, a székelyek ispánja 1606. szeptember 29-én Kassán kiadott oklevelével magyarországi és erdélyi nemességet adományozott nagybölöni Nagy Tamás lófőnek, Miklósvár székely szék törvényszéki ülnökének és mindkét nembeli leszármazottjainak. A dokumentumot a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára őrzi.
  • A címerszőnyeg gazdagon díszített. Kép: MNL OL
    A címerszőnyeg gazdagon díszített. Kép: MNL OL

A 68 cm széles és 41,5 cm magas pergamenre írt latin nyelvű nemeslevélben az adományos neve Thomas Nagy de Nagy Böelöen alakban szerepel először, később átvált a Beöleön formára. Az uralkodó Stephanvs, illetve Stepnanus néven jelenik meg. Az adománylevelet ellenjegyezte Péchi Simon (Simon Pe­chy) kacelláriai titkár. A dokumentumot vörös-sárga-kék selyemszálakból sodort zsinórra fűzött, természetes színű viaszágyba helyezett vörös viasz függőpecséttel erősítették meg. Az uralkodói pecsétet a kismarjai Bocskai család címere díszíti.
Az armális hátoldalán levő bejegyzés szerint az adományt ellentmondás nélkül kihirdették Sepsi székely szék közgyűlésén Sepsiszentgyörgyön 1607. augusztus 13-án Bedő István (Stephanus Bedeo) kapitány és Mikó György (Georgius Mÿko) királybíró jelenlétében. Bejegyezte árkosi Veress János (Joannes Veress de Arkos), Sepsiszék jegyzője. Egy másik jegyzet szerint a dokumentum Pákei Lajos (a bölöni unitárius templom tervezője) tulajdona, alatta az 1905-ös évszám olvasható.
A címer leírása: Égszínkék színű katonai pajzs mezejében vagy telkén válltól levágott, páncélvértes emberi kar aranyozott buzogányt feltartani látszik. A pajzs fölé zárt katonasisakot helyeztek, azt drágakövekkel és gyöngyökkel gazdagon díszített királyi korona fedi. A sisak csúcsából különböző színű szalagok omlanak alá, és a pajzs széleit igen szépen díszítik.
A pergamen elejére megfestett címer pajzsának kerete arany, mint ahogyan Bocskai István kancelláriájának címerfestőjétől megszokhattuk. Az ezüstmázú páncélba burkolt kar természetes színű kezével markolja az arany nyelű ezüst buzogányt. A zárt sisak szokás szerint ezüst, a foszlányok máza kék-arany és vörös-ezüst. A címert díszes oszlopokkal és olaszkoszorúra emlékeztető boltívvel ellátott, kápolnaszerű reneszánsz fülkébe helyezte a festő, háttere a boltív alatt kék, az oszlopok között zöld.
A nemeslevél igen díszes kiállítású, az igényes címerfestmény előtt és fölött indaszerű díszítés látható. A szöveg szépen írt, nagy részét arannyal, illetve vörössel kiemelték. Nem tucattermék, arra vall, hogy kiállításáért busás illetéket fizethettek.
SZEKERES ATTILA ISTVÁN heraldikus
Cikk megjelenési időpontja: 2017-06-10 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2017-07-17: Sport - Tibodi Ferenc:

Szabóék negyedikek a hargitai ralin (Autósport)

A kilences géposztályban versenyző Szabó Csongor és kolozsvári navigátora, Rareş Fetean (Suzuki Swift Sport) a negyedik helyen zárta a 25. Hargita Gyöngye Ralit, amely a román bajnokság ötödik futama volt. A szomszédos megyei viadal – amelyre rekordszámú, azaz 67 egység nevezett be – nagyon izgalmas véghajrával fejeződött be, s az összetettben a Bogdan Marişca/Carmen Poenaur (Ford Fiesta R5) kettős végzett az élen.
2017-06-10: Magazin - :

Szép magyar könyvek

Átadták a Szép Magyar Könyv, 2016 verseny díjait nyolc kategóriában a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok nyitónapján, csütörtökön a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban.