Szép magyar könyvek

2017. június 10., szombat, Magazin
Átadták a Szép Magyar Könyv, 2016 verseny díjait nyolc kategóriában a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok nyitónapján, csütörtökön a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A könyvhét katalógusa szerint a gyermekkönyvek között Lackfi János Kutyából szalonna (Gutenberg Kiadó) című kötete kapott díjat, és többen oklevélben részesültek, köztük Kenéz Ferenc Esőben könnyen rám találtok című, a csíkszeredai Pallas-Akadémia által kiadott könyve.
Az ismeretterjesztő kiadványok versenyében oklevelet nyert Czank Lívia Igen! Minden, amit az esküvőről tudnod kell (Corvina), Nyáry Krisztián Festői szerelmek (Corvina) és Thuróczy Gergely A megtalált tragédia – Rejtő Jenő emlékére (Szépmíves Könyvek–Athenaeum) című kötete, valamint az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Propaganda az I. világháborúban című kiadványa, amely egyben megkapta az Antall József Emlékdíjat is.
A tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási könyvek kategóriájában öt kötet nyert oklevelet; az Udvarhelyi Erzsébet és Nagy Károly szerkesztette Fejedelemasszonyok és vallásszabadság Erdélyben (Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény) című kiadvány emellett megkapta Áder János köztársasági elnök különdíját is.
A szépirodalmi és ifjúsági könyvek versenyében a zsűri díjjal ismerte el Dante Isteni színjátékának új fordítását, amelyet Nádasdy Ádám jegyez (Magvető), és Edgar Allan Poe The Raven (A holló) című versének angol nyelvű, a Nemzetközi Antikvár Szövetség Budapesten rendezett, 42. kongresszusára megjelent, kispéldányszámú kiadását (Borda Antikvárium). Oklevelet kapott Kosztolányi Dezső Zsivajgó természet (Kossuth) című kötete, a Corvina Kiadó Óda a sörhöz című kiadványa, a Móra klassz sorozat, valamint Csukás István Évszakom a szerelem (Könyvmolyképző) című kötete, amelyet a Tamás László Emlékdíjjal is jutalmaztak.
A művészeti könyvek és albumok között díjat kapott a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Nagas, Birds, Elephants című angol nyelvű kiállítási katalógusa, a bibliofil és speciális kiadványok közül Kelbert Krisztina Képek a szombathelyi zsidóság történetéből (Yellow Design) című kiadványa.
A verseny zsűrijében a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése megbízásából E. Csorba Csilla elnökletével Barna Imre, Lafferton Kálmán és Keresztury Tibor, valamint Kurucz Dóra tipográfus, Horváth Ildikó grafikus és Igor Lazin illusztrátor kapott helyet. (MTI)
Cikk megjelenési időpontja: 2017-06-10 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 1002
szavazógép
2017-06-10: Magazin - :

Nagybölöni Nagy (Háromszéki nemesi címerek /16./)

Bocskai István, Isten kegyelméből Magyarország és Erdély fejedelme, a székelyek ispánja 1606. szeptember 29-én Kassán kiadott oklevelével magyarországi és erdélyi nemességet adományozott nagybölöni Nagy Tamás lófőnek, Miklósvár székely szék törvényszéki ülnökének és mindkét nembeli leszármazottjainak. A dokumentumot a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára őrzi.
2017-06-10: Magazin - :

Európai Polgár Díj a Nemzetközi Magyar Matematikai Versenynek

Tőkés László erdélyi és Bocskor Andrea kárpátaljai képviselők közös felterjesztésére Európai Polgár Díjat kap a Bencze Mihály nevéhez fűződő Nemzetközi Magyar Matematikai Verseny.