Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. július 27., csütörtök 07:41
Köszöntjük Olga, Liliána nevű olvasóinkat!

Határoztak a gyapjú árának támogatásáról

2017. július 18., kedd, Gazdakör
Lassan megéri lenyírni a juhokról a gyapjút
Lassan megéri lenyírni a juhokról a gyapjút
Kilónként egylejes támogatással kívánja segíteni a gyapjú eladását a kormány. A múlt csütörtökön elfogadott kormányhatározat értelmében 36 millió lejt folyósítanak kis értékű (de minimis) támogatásként a gyapjú árának kiegészítésére.
A szükséges pénzalapot az állami büdzsé­ből biztosítják, az összeg a mezőgazdasági minisztérium 2018-as költségvetésében fog szerepelni. Egy igénylő legtöbb 15 ezer euró értékben kérvényezhet de minimis támogatást három egymást követő évben, jelen esetben a 2016–2018-as időszakban.
A gyapjú árának támogatását a megyei mezőgazdasági igazgatóságokon keresztül bonyolítják le. A pénzt egy összegben folyósítják, jogosultak termelői igazolvánnyal rendelkező magánszemélyek, engedélyezett magánszemélyek, egyéni vagy családi vállalkozások, jogi személyek és jogi személyiséggel rendelkező egyesületi formák. Az igénylő juhállományának szerepelnie kell az Országos Farmjegyzékben (Registrul Na­tional al Exploataţiilor), és bizonyítania kell annak a gyapjúmennyiségnek az eladását, amelyre a támogatást kéri.
Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta: nem tudni, hányan élnek a lehetőséggel, de valószínűleg sokan fogják igényelni az eladott gyapjú kilója utáni egylejes támogatást. A kormányhatározat a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után lép hatályba.
Pillanatnyilag a juhos gazdáknak gyakorlatilag nincs hasznuk az állatok gyapjúja után. A felvásárlási ár annyira alacsony, hogy épp csak fedezi a nyírással járó költségeket – így az egylejes támogatás lehet a gyapjú utáni tiszta jövedelem (hacsak adót nem vetnek ki az eladott gyapjúból származó jövedelemre).
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most