Határoztak a gyapjú árának támogatásáról

2017. július 18., kedd, Gazdakör
Kilónként egylejes támogatással kívánja segíteni a gyapjú eladását a kormány. A múlt csütörtökön elfogadott kormányhatározat értelmében 36 millió lejt folyósítanak kis értékű (de minimis) támogatásként a gyapjú árának kiegészítésére.
  • Lassan megéri lenyírni a juhokról a gyapjút
    Lassan megéri lenyírni a juhokról a gyapjút
A szükséges pénzalapot az állami büdzsé­ből biztosítják, az összeg a mezőgazdasági minisztérium 2018-as költségvetésében fog szerepelni. Egy igénylő legtöbb 15 ezer euró értékben kérvényezhet de minimis támogatást három egymást követő évben, jelen esetben a 2016–2018-as időszakban.
A gyapjú árának támogatását a megyei mezőgazdasági igazgatóságokon keresztül bonyolítják le. A pénzt egy összegben folyósítják, jogosultak termelői igazolvánnyal rendelkező magánszemélyek, engedélyezett magánszemélyek, egyéni vagy családi vállalkozások, jogi személyek és jogi személyiséggel rendelkező egyesületi formák. Az igénylő juhállományának szerepelnie kell az Országos Farmjegyzékben (Registrul Na­tional al Exploataţiilor), és bizonyítania kell annak a gyapjúmennyiségnek az eladását, amelyre a támogatást kéri.
Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta: nem tudni, hányan élnek a lehetőséggel, de valószínűleg sokan fogják igényelni az eladott gyapjú kilója utáni egylejes támogatást. A kormányhatározat a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után lép hatályba.
Pillanatnyilag a juhos gazdáknak gyakorlatilag nincs hasznuk az állatok gyapjúja után. A felvásárlási ár annyira alacsony, hogy épp csak fedezi a nyírással járó költségeket – így az egylejes támogatás lehet a gyapjú utáni tiszta jövedelem (hacsak adót nem vetnek ki az eladott gyapjúból származó jövedelemre).
Cikk megjelenési időpontja: 2017-07-18 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?







eredmények
szavazatok száma 329
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-07-18: Közélet - Fekete Réka:

Több mint hobbi (Tanulás szabadidőben a művészeti és népiskolában)

Aki tehetséget, vonzalmat érez a képzőművészet, a hangszeres zene, a népi díszítőművészet, balett, tánc, éneklés iránt, de nem kívánja tanulmányait kizárólag ebben az irányban folytatni, művelheti mindezt amatőrként, de igazán igényesen csak akkor, ha az alapokat szakembertől tanulja meg. Erre van lehetőség a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolában, ahol több mint húsz szakosztály működik, s bár a tanév már rég véget ért, még a napokban is az iskola tanítványainak hangszereitől volt hangos a zabolai Csipkés.
2017-07-18: Gazdakör - Bokor Gábor:

Jól teljesít a miniszter – egyelőre

A kommunizmusból fennmaradt múmia, szocialista nézeteket valló volt pártember, diktátor – ilyen és hasonló jelzőkkel illeték első kinevezésénél Petre Daea mezőgazdasági minisztert.