Jól teljesít a miniszter – egyelőre

2017. július 18., kedd, Gazdakör
A kommunizmusból fennmaradt múmia, szocialista nézeteket valló volt pártember, diktátor – ilyen és hasonló jelzőkkel illeték első kinevezésénél Petre Daea mezőgazdasági minisztert.
Most már második mandátumát tölti, és bármily hihetetlen, a gazdák körében kezd megváltozni megítélése: lassan, de kézzelfogható eredményeket ér el a gazdatársadalom érdekében. Petre Daea kimozdította a holtpontról a mezőgazdaságot, az ágazat felépülni látszik eddigi tetszhalott állapotból.
Kezdjük a hivatalnokoknál. Megemelte a megyei igazgatóságok alkalmazottjainak a bérét. Nem tagadhatjuk, nagy szükség volt erre, hiszen az alacsony bérek miatt mindenki menekült a rendszerből, az agrárvégzettségű fiatalok kerülték az állami szektorban való munkavállalást. Igaz, a megemelt fizetések mellé a pontos, felelősségteljes munkavégzést is megköveteli Daea. Nem bízza másokra a feladatok végzésének ellenőrzését, veszi a fáradtságot, legyen szombat vagy vasárnap, meglepetésszerűen jelenik meg egyik-másik megyében, győződik meg személyesen a dolgok állásáról, a munka meneteléről.
Ugyanakkor sietteti a gazdák számára kedvező rendeletek, határozatok életbelépését. Nemrég jóváhagyták az Országos Méhészeti Programot, melyre hosszú ideje vártak a méhészek. Lehetővé tette, hogy a földalapú támogatások egy részének előlegét banki hitelként vegyék fel a termelők. A juhtenyésztők, a gyapjú eladásának a támogatására de minimis szubvenciót írt ki.
A sort még lehetne folytatni, a miniszter körvonalazódó terveiről is lehetne még beszélni. De további kérésékkel is fordulhatnának hozzá a gazdák. Például, lépjen közbe a medvegondok orvoslásában. Nem az agrártárca feladata rendezni az ügyet, de ha az elhíresült környezetvédelmi minisztérium képtelen (vagy nem akarja) kezelni, akkor Daea segítségét is lehet kérni.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-07-18 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 128
szavazógép
2017-07-18: Gazdakör - Bokor Gábor:

Határoztak a gyapjú árának támogatásáról

Kilónként egylejes támogatással kívánja segíteni a gyapjú eladását a kormány. A múlt csütörtökön elfogadott kormányhatározat értelmében 36 millió lejt folyósítanak kis értékű (de minimis) támogatásként a gyapjú árának kiegészítésére.
2017-07-18: Gazdakör - :

Elégedetlenek a gazdák

Továbbra is elégedetlenek vagyunk, semmi előrelépés nem történt medveügyben, Gavrilescu miniszter asszony minden ígérete ellenére továbbra sem lehet kilőni a veszélyes medvéket, az állomány elfogadható szintre hozásáról szó sincs – mondta el érdeklődésünkre Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők egyesületének elnöke.