Szijjártó Péter: Brüsszel veszélybe sodorhatja Európát

2017. július 18., kedd, Világfigyelő
Nincs vesztegetni való idő az Európát érintő migrációs válság megoldásában, a brüsszeli tehetetlenség veszélybe sodorja az embereket – szögezte le Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere az uniós külügyi tárcavezetők tegnapi tanácskozása után.
Brüsszeli sajtóértekezletén a budapesti külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: a hatékony uniós cselekvés hiánya „azokat is veszélybe sodorja, akik nap mint nap lélekvesztőre szállnak a Földközi-tengeren, és azokat is, akik itt élnek Európában, és nem akarnak újabb terrorveszélyt a nyakukba kapni”. Leszögezte: ha az Európai Unió végre úgy dönt, hogy missziót indít Líbia déli határának védelme vagy a líbiai parti őrség megerősítése érdekében, akkor a kormány kész azonnal tárgyalásokat kezdeni a magyar hozzájárulásról. Ebben a kérdésben azonos a visegrádi országok álláspontja.
Konzervatív becslések szerint Líbia déli határát naponta közel ezer Európába tartó bevándorló lépi át, a Földközi-tengeren pedig szervezett embercsempészet zajlik, amelyben bizonyos esetekben a tengeri mentéssel foglalkozó nem kormányzati szervezetek (NGO-k) segítségét is „felfedezni vélik”. A tengeren emberéletek tízezrei kerülnek veszélybe napi szinten, Olaszország elérte kapacitása és türelme legvégét, a válság nyomán ráadásul súlyosan romlik Európa biztonsága a növekvő terrorfenyegetettség miatt.
A tárcavezető ismertette a kormány megoldási javaslatát, amelynek értelmében először is el kell törölni a kötelező uniós kvótarendszert, amely „alkalmatlan arra, amire létrehozták, csak tovább súlyosbítja a helyzetet”, szét kell verni az embercsempész-hálózatokat, valamint meg kell akadályozni, hogy az NGO-k „akarva-akaratlanul az embercsempészek céljait segítsék”. Emellett mindenképp meg kell gátolni, hogy az illegális bevándorlókat szállító hajók elhagyják Líbia partjait, vagy legalábbis az ország felségvizeit.
A miniszter rámutatott, hogy jelentősen javítani lehetne Európa biztonságát, ha az unió műveletet indítana a líbiai parti őrség támogatására, segítené Líbia déli határának megvédését a korábbi német–olasz javaslatra építve, illetve befogadóközpontokat hozna létre az észak-afrikai országban, melyekben európai körülmények között, európai jog szerint eldönthetnék, hogy ki jogosult menekültstátusra és ki nem.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-07-18 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 384
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-07-18: Belföld - :

Indul az aláírásgyűjtés (Minority Safepack)

Elindította a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés online aláírási kampányát az RMDSZ. Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök tegnapi sajtótájékoztatóján a szövetség által létrehozott jogaink.eu internetes felületet ajánlotta az erdélyi magyaroknak, amely többek között abban is segítséget nyújt az aláíróknak, hogy megtalálják lakcímük postai irányítószámát. A papíralapú aláírásgyűjtést szeptemberben indítják el.
2017-07-18: Világfigyelő - :

„Vizes” főváros lesz Budapest (Úszó-világbajnokságot is rendezhet)

Budapest rendezheti a 2024-es rövid pályás úszó-világbajnokságot. A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) a magyarországi 17. vizes világbajnokság alatt, tegnap döntött arról, hogy a 25 méteres medencés vb-nek 2022-ben az oroszországi Kazany, két évvel később pedig a magyar főváros lehet a házigazdája.