Idősgondozás Uzonban is

2017. július 18., kedd, Közélet
Ünnepélyes körülmények között indította el a Diakónia Keresztyén Alapítvány időseket és betegeket gondozó szolgálata uzoni munkáját. Mától kezdve Alsó-Háromszék hét települést számláló községének lakói számára is elérhető az a segítség, amely megkönnyíti a rászorulók és családtagjaik életét.
  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente
A tegnap felavatott uzoni munkaponton egyelőre egy szakképzett nővér kezdi meg tevékenységét, de ha sok lesz a munka, egy év múlva egy ápolót is alkalmaznak – jelentette be Tóth Anna református lelkész, az alapítvány sepsiszentgyörgyi fiókszervezetének igazgatója. A szolgálat uzoni terjeszkedését Ráduly István polgármester üdvözölte, aki azt is elmondta: már 2006-ban javasolta, hogy az idősek és betegek gondozását támogassa az önkormányzat, akkor azonban „más prioritások voltak”; pár évvel később az anyagiak hiánya miatt nem tudták vállalni az együttműködést, most viszont van lehetőség arra, hogy hozzájáruljanak a fenntartási költségekhez.
A szükség is egyre nagyobb, hiszen egyre több idős vagy beteg ember szorul rá, mert egyedül él, vagy hozzátartozói nem tudják kellőképpen ellátni – méltatta a Diakónia tevékenységét Ráduly István polgármester. Áldást az emberbaráti munkára Ungvári Barna helybeli református lelkész mondott, a gyógyulásban való hit és az elérhető segítség szerepét hangsúlyozva. A megyei tanács képviseletében Vass Mária, a szociális gondozási és gyermekjogvédelmi igazgatóság vezetője köszöntötte a szolgálatot; közölte, hogy a megyeháza 2007 óta támogatja ezt a tevékenységet, amelyet Háromszéken jelenleg négy alapítvány és egyesület lát el. Idén a tavalyi összeg közel kétszeresét, 500 ezer lejt utaltak ki erre a célra, amelyből 1700 rászoruló személy gondozására futja.
A Diakónia alapítványról, felépítéséről, illetve az idősek és betegek gondozásáról Tóth Anna beszélt a közel 50 fős hallgatóságnak. A 2000-ben létrehozott szervezet sepsiszentgyörgyi fiókja 2002-ben – 15 éve – alakult meg, és igen pozitív fogadtatásra talált a helyi hatóságok részéről; ennek is köszönhető, hogy már 14 községben és 3 városban, össze­sen 52 településen van jelen, és bővíteni is tudja tevékenységét, hiszen Uzon a 18. önkormányzat, amely partnerséget vállal a szolgálattal. Részletesen ismertette, hogy miből áll az otthoni ápolás és gondozás, és a 32 munkatársuk által elvégzett feladatok mellett az alapítvány más tevékenységeit – többek között a szociális mosodát, a segédeszköz-kölcsönzést, az aktív nyugdíjasoknak szánt klubot, a gyászolók támogatócsoportját és a fiatalok önkéntes programját – is felsorolta; jövőbeli terveik közül egy 14 férőhelyes hospice-otthon létrehozását emelte ki, amelyre azért van szükség, mert a gyógyíthatatlan betegeket nem szívesen fogadják az öregotthonok. Bemutatta a szolgálat újonnan alkalmazott, de már többéves tapasztalattal rendelkező uzoni munkatársát – a szentivánlaborfalvi Karácsony Erika egészségügyi asszisztenst –, és hangsúlyozta, hogy a szolgálat mindenki számára nyitott, vallási vagy más hovatartozástól függetlenül.
A költségekből igen kevés hárul a gondozottra: heti egyszeri ellátásért nyugdíjának egy százalékát, háromszori látogatásért három, heti ötért öt százalékot kell befizetnie, a legnagyobb részt – a havi 6000 lejes összköltség felét, 3000 lejt – az önkormányzat fizeti, a többi a megyei tanácstól és a kormánytól jön. A gondozást igénylő személyekkel szerződést kötnek, az elvégzett feladatokat pontosan követik.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-07-18 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 942
szavazógép
2017-07-18: Máról holnapra - Mózes László:

Esély a változásra

Jóval nagyobb várakozás és reménykedés előzi meg Klaus Iohannis mára tervezett székelyföldi útját, mint amire az államfő Hargita és Kovászna megyei, igen gyors iramú látogatása ténylegesen lehetőséget teremt. Ha ugyanis az elnök érdeklődéssel és nyitottsággal kíván tájékozódni az itt élők sorsáról, magyar és román gondokról egyaránt, arra a néhány perctől legtöbb egy-két óráig terjedő találkozások, egyeztetések csak részben biztosítanak lehetőséget. Bizony, az őt fogadó székelyföldi önkormányzati vezetőknek tisztán és lényegre törően kell fogalmazniuk ahhoz, hogy üzenetük egyértelmű legyen Iohannis számára.
2017-07-18: Közélet - Farkas Réka:

Közvitán az adóövezetek (Sepsiszentgyörgy)

Közvitára bocsátotta a sepsiszentgyörgyi városháza az Erdélyi Magyar Néppárt utcák adóbesorolására vonatkozó határozattervezetét, a lakosság július 24-ig véleményezheti a javaslatot, jogi személyek közmeghallgatást is kezdeményezhetnek – tájékoztatott Bálint József, a párt önkormányzati képviselője.