SepsiszentgyörgyKözvitán az adóövezetek

2017. július 18., kedd, Közélet
Közvitára bocsátotta a sepsiszentgyörgyi városháza az Erdélyi Magyar Néppárt utcák adóbesorolására vonatkozó határozattervezetét, a lakosság július 24-ig véleményezheti a javaslatot, jogi személyek közmeghallgatást is kezdeményezhetnek – tájékoztatott Bálint József, a párt önkormányzati képviselője.
  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele
Bálint továbbra is kifogásolja, hogy május 24-én benyújtott tervezetüket „mostohán” kezelték, és mindmáig nem tűzték a tanácsülések napirendjére. Múlt héten tárgyalt Sztakics Éva alpolgármesterrel és több irodavezetővel, kiderült: csak minimális változtatásba hajlandóak belemenni. Ők azonban fenntartják javaslatukat, amely 13 pontban 9 utcára vonatkozóan módosítaná az adóövezeti besorolást, úgy értékelik, sok mutatót nem vettek figyelembe a kialakításkor, így az olyan helyen élőknek is többet kell fizetniük, ahol ezt a körülmények nem indokolják.
Fontos lenne, ha az érintettek is megfogalmaznák javaslataikat – ezt megtehetik a hivatal honlapján vagy a városházának címzett levélben –, akkor nagyobb súlyt kaphatna a tanácsi vitán a néppárti javaslat. Még nyomósabb lenne, ha közmeghallgatást kezdeményeznének, ezt jogi személyiséggel bíró lakótársulások, cégek tehetik meg. Erre annál is inkább szükség volna, mert az év második felében állapítják meg a jövő évi adók mértékét, és arra kialakulhatna egy észszerűbb körzetesítés – hangsúlyozta Bálint. Meglátása szerint jó lenne új szempontokat is figyelembe venni, például a városi közszállítás megállóinak távolságát, illetve hasznosabb volna az ipari létesítmények közelségét ne tíz, de száz méterekben mérni, hisz hatásuk nemcsak a közvetlen szomszédságban érzékelhető.
A lakossági véleményezésre bocsátott határozat letölthető a városháza honlapjának román oldaláról.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-07-18 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 128
szavazógép
2017-07-18: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Idősgondozás Uzonban is

Ünnepélyes körülmények között indította el a Diakónia Keresztyén Alapítvány időseket és betegeket gondozó szolgálata uzoni munkáját. Mától kezdve Alsó-Háromszék hét települést számláló községének lakói számára is elérhető az a segítség, amely megkönnyíti a rászorulók és családtagjaik életét.
2017-07-18: Közélet - :

Az átjárón ütötte el

Egy személygépkocsi elütött egy tízéves kislányt szombaton kora délután Sepsiszentgyörgyön a Grigore Bălan úton, a Telekom épülete előtti gyalogátjárón. A gyerek át akart szaladni az úton, amikor elütötte a kocsi. Könnyebb sérüléseket szenvedett, kórházba szállították, ellátták, majd hazaengedték. A gépkocsit vezető 28 éves hölgy leheletében nem mutattak ki alkoholt. Esetében gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával folytatják a kivizsgálást.(sz.)