VidékfejlesztésMég várják a kisgazdapályázatokat

2017. július 25., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség egy hónappal, augusztus 31-éig meghosszabbította A kisgazdaságok támogatása (6.3-as intézkedés) című pályázatok leadásának határidejét. Az eredeti határidő július 31-e volt, de mivel a pályázati pénzek lassú ütemben fogynak, a hosszabbítás mellett döntöttek. A megyei vidékfejlesztési hivataltól kapott információink szerint ennél az intézkedésnél összesen 100 millió euróra lehet pályázni, a keretösszegből 79 milliót a nem hegyvidéknek, 21 milliót pedig a hegyvidéki pályázatoknak különítettek el.

Hegyvidékről eddig közel 12 millió értékben töltöttek fel pályázatokat az ügynökség számítógépes rendszerébe, a nem hegyvidéki pályázatok értéke 25,5 millió euró. A megyei hivatal szakemberei jóval több támogatási kérésre számítottak, hiszen a pályázat viszonylag egyszerű, és az üzleti tervben kötelezően megjelölendő vállalások is könnyen megvalósíthatóak.
HáromszékrÅ‘l péntek délig mindössze 4 pályázatot töltöttek fel, tavaly összesen 13-at nyújtottak be. Ennél az intézkedésnél gazdaságonként 15 000 euró pályázható, önrész nélkül. A pályázó gazdaságának az SO-értéke 4000 és 12 000 SO euró közötti kell hogy legyen. A kötelezÅ‘ minimális gazdasági SO-értéket nagyon könnyű elérni, például már négy fejÅ‘stehén vagy 80 anyajuh SO-értéke elegendÅ‘. Növénytermesztésben szántóföldi zöldség esetén egy hektár SO-értéke 7113 euró, tehát a legkevesebb 4000 euró SO-érték eléréséhez elegendÅ‘ 60 ár, burgonyából pedig 1,3 hektár (SO-értéke 3120 euró). Természetesen egy gazdaság értékének kiszámításánál a különbözÅ‘ kultúrák, a termÅ‘terület nagysága, illetve az állatok értéke összeadódik. Feltétel továbbá, hogy a pályázó gazdaság legkevesebb két éve szerepeljen a kifizetési ügynökség, illetve az állatorvosi hatóság nyilvántartásában. Egy egyszerű üzleti tervet kell készíteni, amelyben vállalni kell a gazdaságkorszerűsítést és bizonyos termény-, illetve termékértékesítést.
A sikeres pályázó elsÅ‘ részletként az összeg (15 000 euró) 75 százalékát kapja meg, majd a második részletet legtöbb három év után. Itt viszont feltétel, hogy az elsÅ‘ kifizetés 20 százaléknyi értékének megfelelÅ‘ összegben (2250 euró értékben) terményt vagy termést kell értékesíteni. Magánszemély nem pályázhat, a pályázónak legkevesebb engedélyezett fizikai személyként (PFA) kell bejegyeztetnie magát a cégbíróságon. Az állandó lakhelynek abban a községben kell lennie, ahol a gazdaság található, és ha a pályázónak munkahelye is van, az nem lehet máshol, mint a községben, a szomszéd községekben, illetve a legtöbb 75 kilométerre fekvÅ‘ városban. A pályázatok értékelésénél pont jár a szakmai végzettség szerint (magasabb pontszám  az egyetemet végzetteknek, majd a mezÅ‘gazdasági líceumot végzetteknek, valamint pont jár a hivatalos képzésen részt vevÅ‘knek is), az ágazat fontossági besorolásának függvényében (csökkenÅ‘ sorrendben: zöldségtermesztés, gyümölcstermesztés és vetÅ‘magtermesztés, illetve az állattenyésztésben csökkenÅ‘ sorrendben: szarvasmarha-tenyésztés, méhészet, juhászat) és a község területének termelési képességi besorolása szerint.
Ha a pályázónak nincs saját területe, vagy nem elégséges a legkevesebb 4000 euró SO-feltétel eléréséhez, akkor bérleti szerződés is elfogadott, viszont ezt legkevesebb öt évre kell megkötni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2017-07-25: Gazdakör - Bokor Gábor:

Javában zajlik az aratás

Az utóbbi napok időjárása kedvezett a szalmás gabonák betakarításának, Háromszéken is javában zajlik a kampány. Az agrárhivatal szakemberei folyamatosan követik az aratás menetét, az elért eredményeket, terepen keresik meg a gazdákat, másokkal telefonon tartanak kapcsolatot. A begyűjtött adatokat rendszeresen jelentik az agrárminisztériumnak, a kampány idején még a hétvégi napok sem jelenthetnek kivételt. A miniszter a gazdákkal való közvetlen, szoros kapcsolattartást is megköveteli a megyei igazgatóság alkalmazottaitól.
2017-07-25: Gazdakör - Bokor Gábor:

Ellenőrzik a gazdákat

Október 1-jéig ellenÅ‘rzi a MezÅ‘gazdasági Kifizetési és Intervenciós Ãœgynökség (APIA) a támogatási kéréseket benyújtó gazdákat. 91 917 kérvényezÅ‘t véletlenszerűen választottak ki, rajtuk kívül további 12 299 gazda – akiknél az elmúlt évek során problémák vetÅ‘dtek fel – számíthat az  ellenÅ‘rök látogatására.