Tudose: Nem lesznek új adók

2017. július 26., szerda, Belföld

Letett a kormány arról, hogy úgynevezett szolidaritási adót vessen ki a jól kereső munkavállalókra – jelentette be Mihai Tudose miniszterelnök tegnap.

„Ezt a megvitatott és elfelejtett témák közé lehet sorolni” – mondta a szolidaritási illetékre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva a kormányfő egy bukaresti rendezvényen. Hozzátette: a kormány számításai szerint túl nagy felfordulást okozott volna az új illeték bevezetése, ahhoz képest, hogy mennyi haszonnal járna. Az új illeték bevezetésének terve a júniusban hivatalba lépett kormány programjában szerepelt részletek nélkül. Egyes hírügynökségek értesülései szerint az új illetéket a minimálbér tízszeresénél többet keresőkre vetették volna ki, hogy kiegészítsék az egészségügyi költségvetést.
Az egy hónapja megszavazott kormányprogram egy másik újításától már két hete elállt a Tudose-kormány. A miniszterelnök brüsszeli látogatása alkalmával jelentette be, hogy mégsem vezetik be a cégek bevételét alapul vevő új adónemet. „Nem lesz olyan intézkedés, amely a lakosság jövedelmének terhére növelné az állami költségvetés bevételét. Egyelőre semmilyen, a lakosságot érintő adópolitikai változást nem tervezünk” – jelentette ki Tudose, azt is cáfolva, hogy a kormány a társadalombiztosítási, illetve egészségbiztosítási járulék befizetési kötelezettségét az alkalmazottra akarná áthárítani. „A járulékokat továbbra is a munkáltatónak kell átutalnia, ez jövőre is így marad, nem akarunk kockáztatni” – magyarázta a kormányfő.
Tudose már beiktatása napján leszögezte, hogy nem hoz adópolitikai döntéseket alapos hatástanulmány nélkül, majd a belföldi és nemzetközi nyomás hatására egymás után adta fel a kormányprogramba foglalt legjelentősebb adópolitikai újításokat. Mint tudott, pártja jelentős közalkalmazotti béremelések és adócsökkentések ígéretével nyerte meg a választásokat tavaly decemberben, ezek egy részének bevezetését azonban elhalasztotta, mivel a költségvetési bevételek nem növekedtek a remélt ütemben. Tudose azt ígérte Brüsszelben: az államháztartási hiányt idén is a GDP három százaléka alatt tartják.
Victor Ponta képviselő azt írta Facebook-oldalán a Mihai Tudose miniszterelnök szolidaritási adóról szóló bejelentése kapcsán, hogy komolytalan kormányzás zajlik az országban. „Ez már nem vicces, hanem nevetséges. Akármit mond Dragnea, hogy meg fognak csinálni, jön Tudose és bejelenti, hogy mégsem fogják megcsinálni. Ez nem komoly kormányzás. Világos, hogy Liviu Dragnea latin-amerikai gazdasági látásmódja csak fenntarthatatlan lufik sorozata. Ez talán elmegy a Teldrumnál vagy a teleormani tanácsnál, de országos szinten katasztrófához vezethet. Hahóóó! – azt mondtátok, hogy az adópolitika két legfontosabb fogalma a kiszámíthatóság és a stabilitás” – írta bejegyzésében a volt kormányfő. Miniszterelnöki mandátuma idején Victor Ponta is azzal állt elő, hogy be akart vezetni egy szolidaritási különadót a havi ezer eurónál nagyobb fizetéssel rendelkező közalkalmazottak esetében, de végül erről sem született jogszabály.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2017-07-26: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

Várják a jelentkezőket
Július 28-áig kedvezményes áron lehet jelentkezni Háromszék egyetlen vállalkozói táborába, amelyet augusztus 17–20. között a csernátoni Malomkertben szervez meg immár nyolcadik alkalommal a Junior Business Club. A szervezet ismertette az összejövetelen előadást tartók névsorát is, közleményük szerint várják az eseményre Battay Máté és Tóth Patrik üzleti bloggereket, médiaszakembereket a Business & Café tulajdonosait Budapestről, Farkas Levente marketingszakembert, a marketingiskola.ro alapítóját Székelyudvarhelyről, Ficz Antal trénert, a Fontium Training & Coaching tulajdonosát Sepsiszentgyörgyről, Kállai Emmánuel e-kereskedelmi szakértőt, a Growww Digital munkatársát Csíkszeredából, Kolumbán Gábor közgazdász-vállalkozót, a Civitas Alapítvány és az Élő Szövet Alapítvány vezetőjét Székelyudvarhelyről, Nagy Hunor testépítő világbajnokot, a Powerhuni Team alapítóját Csíkszeredából, Tánczos Levente József pénzügyi tanácsadót Csíkszeredából. További információk, jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók a workshop.juniorbusinessclub.ro, illetve a hello@juniorbusinessclub.ro címen.
2017-07-26: Belföld - :

Román embercsempészek

Embercsempészet és bűnszövetkezet működtetése gyanújával négy román állampolgárt őrizetbe vett, hármat pedig hatósági felügyelet alá helyezett a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség Mehedinţi megyei kirendeltsége – közölte tegnap honlapján a vádhatóság.