Számítástechnika a farmokon

2017. augusztus 1., kedd, Gazdakör

Az új technológiákat kedvelő gazdák mobiltelefonjukról ellenőrizhetik farmjuk teljes működését. Az Olt megyei Ştefan Stănescu mezőgazdász és a programozásban jártas unokatestvére, Mihai Stănescu kifejlesztette az Agriso programot, amelynek segítségével megvalósítható a farm teljes kontrollja. Az országban már sokan használják az applikációt, ennek köszönhetően többek között 20 százalékkal sikerült csökkenteniük az üzemanyag-fogyasztást – írja az Agronews.ro.


A program segítségével valós időben követhető, hogyan, milyen sebességgel dolgoznak a gépek, szem előtt tartható a farm teljes felülete. Folyamatosan mutatja a gépek üzemanyag-fogyasztását a munka minden egyes szakaszában, s azt is, hogy egyik vagy másik művelet kifizetődő-e vagy veszteséges.
A program kifejlesztői saját, 3500 hektáros farmjukon tesztelték az applikációt. GPS-készülékeket szereltek minden mezőgazdasági gépükre, így valós időben láthatják, mi történik a farmjukon, a 270 parcella mindegyikén. A mobiltelefonos applikáció lehetővé teszi a kultúrák szatellites vagy drónról történő megfigyelését, így gyorsan azonosíthatók a problémás területek.
A mezőgazdaság és a számítástechnika egyre jobban összeolvad. Az Agriso-applikáció segítségével növelhető a termés mennyisége, ugyanakkor csökkenthetők a kiadások – értékelte Stănescu, hozzátéve: a gazdák számára az egyetlen lehetőséget jelentik hamarosan azok a programok, amelyek segítenek kontroll alatt tartani a farmot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 730
szavazógép
2017-08-01: Gazdakör - Incze Péter:

Hamarosan újra lehet pályázni (Vidékfejlesztés)

A Vidéki Beruházásokért Kifizetési Ügynökség honlapjára felkerült a Támogatás az élelmiszeripari termékekkel való ellátásban szereplők közreműködésére című, 16.4 számot viselő intézkedésnél az eligazító pályázási füzet egy újabb, most még csak tanulmányozható változata. Ez arra utal, hogy néhány napon belül újra lehet majd pályázni.
2017-08-01: Gazdakör - :

Vetési naptár – augusztus

Bár a természet megcáfolt, mert hosszú kertészkedésem arra tanított, hogy júliusban nem érdemes vetni, augusztus nemcsak a betakarítás hónapja, hanem a 2018. év kezdete is.