Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 21., hétfõ 13:22
Köszöntjük Sámuel, Hajna nevű olvasóinkat!

Rossz üzenet a kitüntetés megvonása (Támadják az RMDSZ elnökét)

2017. augusztus 11., péntek, Belföld
Ha a románság betartja a magyarságnak 1918-ban tett ígéreteit, egészen más volna ma Romániában a két közösség, a magyarság és a románság viszonya – jelentette ki Kelemen Hunor tegnap a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Az RMDSZ elnöke annak apropóján nyilatkozott a rádiónak, hogy a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (RMNK) el akarja vétetni tőle a Románia Csillaga kitüntetést.

A politikus hangsúlyozta: az erdélyi magyarság már érzi azt a nacionalista hullámot, amelyet a közelgő centenárium kelteni látszik. Nem fogadja el, hogy bizonyos kérdésekről csak románok beszélhetnek, vagy ha magyarok beszélnek róla, az hihetetlenül durva nacionalista vihart kavar. Az nem a megfelelő állapot, ha egy egész közösség, az erdélyi magyarság a centenáriumi év alatt megfélemlítve, elbátortalanítva visszahúzódik, mert ebben az állapotban nem lehet alkotni – fogalmazott. Éppen ellenkezőleg: fel kell mutatniuk, hogy az elmúlt száz évben mit tettek hozzá ahhoz az országhoz, amelyet a történelem fintora hazájukká kijelölt – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Hozzátette: szerencsére vannak olyan román hangok is, amelyek a racionalitás és a párbeszéd irányába hatnak. A kitüntetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy azt Emil Constantinescu korábbi elnöktől kapta éppen a román–magyar kapcsolatok erősítéséért. Ha elveszik tőle, akkor is tud majd aludni, bár hihetetlenül rossz üzenetnek tartaná – mondta.
Durva bírálat
Mint arról beszámoltunk, az ügy előzménye, hogy Kelemen Hunor egy lapinterjúban úgy nyilatkozott: „a románságnak el kell fogadnia, hogy mi, az erdélyi magyarság nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at”. Kijelentése kapcsán durva hangnemű bejegyzést tett közzé a Facebookon Vasile Antonie Tămaş. Az előpataki ortodox pap „senkinek” és „utálatos román- és magyarellenesnek” nevezi Kelemen Hunort, továbbá azt üzente neki: „Nem vagy Románia állampolgára! Csak egy mongoloid vipera vagy, aki mérget tesz a románok és a magyarok poharába.”
Tamás Sándor, a szövetség háromszéki elnöke felháborítónak minősítette az ortodox pap üzenetét. Leszögezte, az RMDSZ elutasít minden gyűlöletkeltő magatartást, szélsőséges megnyilatkozást. „Megkeresésünkre az ortodox egyház felelősségre vonta a bejegyzést posztoló papot, aki ezt követően beismerte, írása magánvélemény volt, amelyet nem megfelelő hangnemben fogalmazott meg, és amely nem egyezik meg sem az ortodox egyház, sem a Hargita és Kovászna megyei ortodox püspökség álláspontjával” – ismertette a politikus.
2017. augusztus 11.
péntek 09:08
lacafaca74
4362 hozzászólás
Nem mintha számítana de mivel is érdemelte ki K.H. a kitüntetést?

2017. augusztus 11.
péntek 10:25
TIHI
1617 hozzászólás
Azt a csillagot vissza is kell adni nem csak protesztként hanem azért is mert letűnőben van... Az viszont igaz,hogy az 1918-as gyulafehérvári igéretek csak hazugságok voltak.Egyik mai példája ennek Háromszék vármegye(nem elírás) prefektusának tevékenysége !!

2017. augusztus 11.
péntek 10:45
andy
144 hozzászólás
lacfaca 74! Ha nem számít akkor minek kérdezel ? Különben a gugli a barátod.


2017. augusztus 11.
péntek 11:08
igazitrebitsch
62 hozzászólás
lacafaca74 .! hogy mivel? hát a nyelvével ...most egy kicsit visszahúzta .és lehet,hogy a csillagoz jár egy kis oroszlánka is/leu vagy adómentesség stb.

2017. augusztus 11.
péntek 11:18
kukujza
546 hozzászólás
andy-Már számtalanszor megfigyeltem, te sosem a cikkhez szólsz hozzá, hanem a kommentelőkkel van mindig bajod.

2017. augusztus 11.
péntek 11:20
igazitrebitsch
62 hozzászólás
most olvastam a guglin,lehet vásárolni is,akik megkapták örök sirhelyet kapnak katonai tiszteletet temetéskor .Megéri?

Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most