Sepsiszentgyörgy, 2018. február 20., kedd 11:33
Köszöntjük Aladár, Álmos nevű olvasóinkat!

Rossz üzenet a kitüntetés megvonása (Támadják az RMDSZ elnökét)

2017. augusztus 11., péntek, Belföld
Ha a románság betartja a magyarságnak 1918-ban tett ígéreteit, egészen más volna ma Romániában a két közösség, a magyarság és a románság viszonya – jelentette ki Kelemen Hunor tegnap a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Az RMDSZ elnöke annak apropóján nyilatkozott a rádiónak, hogy a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (RMNK) el akarja vétetni tőle a Románia Csillaga kitüntetést.

A politikus hangsúlyozta: az erdélyi magyarság már érzi azt a nacionalista hullámot, amelyet a közelgő centenárium kelteni látszik. Nem fogadja el, hogy bizonyos kérdésekről csak románok beszélhetnek, vagy ha magyarok beszélnek róla, az hihetetlenül durva nacionalista vihart kavar. Az nem a megfelelő állapot, ha egy egész közösség, az erdélyi magyarság a centenáriumi év alatt megfélemlítve, elbátortalanítva visszahúzódik, mert ebben az állapotban nem lehet alkotni – fogalmazott. Éppen ellenkezőleg: fel kell mutatniuk, hogy az elmúlt száz évben mit tettek hozzá ahhoz az országhoz, amelyet a történelem fintora hazájukká kijelölt – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Hozzátette: szerencsére vannak olyan román hangok is, amelyek a racionalitás és a párbeszéd irányába hatnak. A kitüntetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy azt Emil Constantinescu korábbi elnöktől kapta éppen a román–magyar kapcsolatok erősítéséért. Ha elveszik tőle, akkor is tud majd aludni, bár hihetetlenül rossz üzenetnek tartaná – mondta.
Durva bírálat
Mint arról beszámoltunk, az ügy előzménye, hogy Kelemen Hunor egy lapinterjúban úgy nyilatkozott: „a románságnak el kell fogadnia, hogy mi, az erdélyi magyarság nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at”. Kijelentése kapcsán durva hangnemű bejegyzést tett közzé a Facebookon Vasile Antonie Tămaş. Az előpataki ortodox pap „senkinek” és „utálatos román- és magyarellenesnek” nevezi Kelemen Hunort, továbbá azt üzente neki: „Nem vagy Románia állampolgára! Csak egy mongoloid vipera vagy, aki mérget tesz a románok és a magyarok poharába.”
Tamás Sándor, a szövetség háromszéki elnöke felháborítónak minősítette az ortodox pap üzenetét. Leszögezte, az RMDSZ elutasít minden gyűlöletkeltő magatartást, szélsőséges megnyilatkozást. „Megkeresésünkre az ortodox egyház felelősségre vonta a bejegyzést posztoló papot, aki ezt követően beismerte, írása magánvélemény volt, amelyet nem megfelelő hangnemben fogalmazott meg, és amely nem egyezik meg sem az ortodox egyház, sem a Hargita és Kovászna megyei ortodox püspökség álláspontjával” – ismertette a politikus.
Hozzászólások
2017. augusztus 11.
péntek 09:08
lacafaca74
4413 hozzászólás
Nem mintha számítana de mivel is érdemelte ki K.H. a kitüntetést?

2017. augusztus 11.
péntek 10:25
TIHI
1775 hozzászólás
Azt a csillagot vissza is kell adni nem csak protesztként hanem azért is mert letűnőben van... Az viszont igaz,hogy az 1918-as gyulafehérvári igéretek csak hazugságok voltak.Egyik mai példája ennek Háromszék vármegye(nem elírás) prefektusának tevékenysége !!

2017. augusztus 11.
péntek 10:45
andy
152 hozzászólás
lacfaca 74! Ha nem számít akkor minek kérdezel ? Különben a gugli a barátod.


2017. augusztus 11.
péntek 11:08
igazitrebitsch
229 hozzászólás
lacafaca74 .! hogy mivel? hát a nyelvével ...most egy kicsit visszahúzta .és lehet,hogy a csillagoz jár egy kis oroszlánka is/leu vagy adómentesség stb.

2017. augusztus 11.
péntek 11:18
kukujza
588 hozzászólás
andy-Már számtalanszor megfigyeltem, te sosem a cikkhez szólsz hozzá, hanem a kommentelőkkel van mindig bajod.

2017. augusztus 11.
péntek 11:20
igazitrebitsch
229 hozzászólás
most olvastam a guglin,lehet vásárolni is,akik megkapták örök sirhelyet kapnak katonai tiszteletet temetéskor .Megéri?

2017-08-11: Belföld - :

Bűnvádi eljárás Dorin Florea ellen

Hivatali hatáskör túllépésével vádolta meg az Országos Korrupcióellenes Ügyészség Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester tanácsadóját, Claudiu Maior volt alpolgármestert. Ugyanebben az ügyben Floreát hivatali hatáskör túllépésében való bűnrészességgel vádolják.
2017-08-11: Belföld - :

Erősödik a népességfogyás

Csaknem ötvenezerrel maradt el az élve születések száma a halálozásokétól az első fél évben – derült ki a statisztikai hivatal tegnapi jelentéséből, amely az első hat hónap anyakönyvi adatait dolgozza fel. Tavaly az élve születések száma alig haladta meg a 190 ezret, míg a halálozásoké megközelítette a 257 ezret, így a természetes szaporulatból adódó népességfogyás éves szinten megközelítette a 67 ezret.