Az Őszi sokadalomra készülveAz Ifjúsági tér rendezvényei

2017. augusztus 11., péntek, Közélet
Sikeres helyi fiatalok, izgalmas tudományos bemutatók, kulturális és szórakoztató programok várják mindazokat, akik ellátogatnak az Őszi sokadalom részeként megszervezendő Ifjúsági térre – tudtuk meg Szöllősi Tamástól. A rendezvény sajtóreferense arról tájékoztatott, hogy a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet idén különös hangsúlyt fektet a helyi értékek bemutatására, olyan céhes városbeli fiatalokat hívtak meg, akik munkájukkal, kitartásukkal példát mutatnak a város lakói számára.
  • Fiatalos programok az őszi sokadalmon Iochom István archív felvéte
    Fiatalos programok az őszi sokadalmon Iochom István archív felvéte

Ebben az esztendőben a Csomópont munkatársai által tervezett installáció ad helyet az ifjúsági programoknak, ahol beszélgetésre kerül sor Oláh Attilával, aki a 2016-os riói paralimpián képviselte Romániát és egyben városunkat. Az érdeklődők találkozhatnak Keresztes Zsolttal, aki egy súlyos betegség következtében lábprotézissel éli mindennapjait, Lukács Csabával, aki külföldön szerzett tapasztalatait felhasználva itthon működtet sikeres vállalkozást, valamint Sárosi Mátyás Zsolttal és Szabó Krisztával, akik hamarosan útjára indítják Erdély első magyar nyelvű képregénymagazinját. A háromszéki sikerekre is odafigyelve, az Ifjúsági tér vendége lesz a sepsiszentgyörgyi Dezső Bence, a legismertebb erdélyi magyar videókészítő (vlogger).
A tudomány világa iránt érdeklődők is számos program közül válogathatnak. A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatói különböző tematikus előadásokkal csatlakoznak az Ifjúsági tér tevékenységéhez. Lesz szó a vizuális kultúra időbeli változásairól, a szerelem kémiájáról, lesz interaktív játékos angol foglalkozás, illetve érdekes kísérletek is helyet kapnak a kínálatban. Természetesen a tudomány is jelen lesz: innovatív helyi fiatalok mutatják be munkáikat, valamint a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciáján díjazott előadások is elhangzanak.
Kulturális programokban sem lesz hiány, Marosán Csaba kolozsvári színművész Szerelmi jó tanácsok elődeinktől című előadását mutatja be, illetve irodalmi felolvasásra kerül sor André Ferenc, Borcsa Imola, Horváth Benji és Sárkány Tímea kortárs erdélyi költők, írók előadásában. Az Ifjúsági téren mutatják be a Mit jelent neked az 590 éves város fotópályázatra beérkezett alkotásokat. A szabadtéri kiállításon több mint harminc, helyi fiatalok által készített fotót lehet majd megtekinteni. Az ifjúsági programokba bekapcsolódik a Zöld Nap Egyesület: segítségükkel különböző zöld játékokat lesz lehetőség kipróbálni, a Nőileg magazin szerkesztői pedig a Mutass jó példát! című kampányukról számolnak be. Részletes program a rendezvény megújult honlapján, a www.oszisokadalom.ro-n.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-08-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 249
szavazógép
2017-08-11: Belföld - :

Drága honatyák

Több mint 20 millió lejt fizetett ki a parlament az év első felében a honatyák elszállásolására, utazására, kiszállásaikra, a legtöbbe a képviselők és szenátorok szállás- és napidíja került. A szenátus öt hónap alatt több mint 3,2 millió lejt költött el hasonló célra, emellett a külföldi utazásokért közel 500 ezer lejt pengettek le. Azért, hogy a képviselők eljussanak a parlamenti ülésszakokra, 3,4 millió lejt fizetett ki az alsóház, a választási körzetekben tett utakra pedig 160 ezer lejt fordítottak. Jelentősebb összeget, 7,4 millió lejt emésztett fel a képviselők elszállásolása, szállításuk 5,5 millió lejébe került az állami költségvetésnek, az első fél évben megtett 64 külföldi útjuk pedig félmillió lejbe. (Digi24)  
2017-08-11: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Ügyvédet fogad Sepsiszentgyörgy (A Sepsi-SIC ellen a prefektus)

A Sepsi-SIC Egyesületnek fizetett tagsági díjat megtámadta a prefektus, és mivel a pert alapfokon megnyerte, Sepsiszentgyörgy önkormányzata közigazgatási jogban jártas ügyvédi irodát bíz meg azzal, hogy a brassói táblabíróságon a város érdekeit képviselje.