Gyöngyvirág utcai húzd meg – ereszd meg

2017. augusztus 11., péntek, Közélet
Hetvenkét napon belül negyedik alkalommal szavazott a Gyöngyvirág utca felújításáról a sepsiszentgyörgyi tanács, és mindig rendkívüli ülésen. Tegnap immár harmadszor határozták el, hogy a város saját költségvetéséből fejezik be az aszfaltozást, dacára annak, hogy a fejlesztési minisztérium már közel három hete – igaz, legalább három hónapos késéssel – kiadta azt a rendeletet, amelyben a Gyöngyvirág utca korszerűsítésére központi alapokból 2,013 millió lejt irányoz elő. A papírmunka azonban olyan lassan halad, hogy az önkormányzat nem győzi kivárni, ezért ismét saját kezébe veszi a dolgokat – és ha minden jól megy, jövő héten megint utászgépek dübörögnek a megyeszékhely egyik legfontosabb közlekedési útvonalán.
  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Eddig szinte semmi nem ment jól, mármint ami a hivatali ügyintézést illeti. A Gyöngyvirág (és a Kós Károly) utca felújítására 2014 szeptemberében hirdetett közbeszerzési eljárást a városháza, erre két cég jelentkezett, ám az eredménnyel elégedetlenek voltak, és megtámadták a bíróságon. Hosszas pereskedés után az egyik utcában az egyik, a másikban a másik cég nyert, amit a városvezetés tudomásul vett, és kiadta a munkát. A Gyöngyvirág utcát 2016 májusában zárták le, és utána, június elején adták ki rá az építkezési engedélyt; az összes feladat elvégzésére két évet szabtak meg, azaz legkésőbb 2018 júniusáig kell átadni a forgalomnak. Teljes körű felújításról van szó, azaz a régi burkolat feltöréséről, az összes vezeték (ivóvíz-, szenny- és esőcsatorna, gáz, villany, távközlés) kicseréléséről, új parkolóhelyek kialakításáról, megfelelő alapozásról – az utca a város terelőútjaként is szolgál –, és végül több réteg új aszfalt elterítéséről. A munka hol gyorsabban, hol lassabban haladt, olykor egészen le is állt, de 2017 áprilisában az alapozással is elkészültek. Ekkor már a kormány által megígért támogatásra vártak – egészen május 31-ig, amikor az alapozás védelmében a helyi tanács eldöntötte, hogy tovább nem nyeleti a port és a mérget a sepsiszentgyörgyiekkel, lefekteti az első aszfaltréteget saját pénzből. Ez meg is történt, aztán megint leállt a beruházás. Június végén Antal Árpád polgármester július közepére ígérte az utca megnyitását; közben a minisztériumi rendelet is megszületett, ám a támogatási szerződést nem írták alá, ezért július 10-én a tanács megszavazta, hogy önerőből be is fejezik az aszfaltozást, hiszen már csak a koptatórétegről és a járdákról van szó. Július 19-én a kormány közzétette a támogatott vidéki beruházások listáját, amelyen a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utca is szerepel, ezért a tanács július 24-én újabb rendkívüli ülésen visszatért előző határozatára, és leszögezte, hogy mégis kormánypénzből folytatják az aszfaltozást. Tegnap ezt a határozatot visszavonták, és újra úgy döntöttek, hogy a város költségvetéséből fedezik a még hátralevő munkálatokat. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester ezt a huzavonát azzal magyarázta, hogy az országos beruházási terv szerződései rendkívül lassan jönnek mozgásba, nem látják a folyamat végét. Az NLP-s Vasile Comăneci kérésére válaszolva azt is elmondta: az előző hetekben a finanszírozási szerződés hiánya miatt nem dolgoztak a Gyöngyvirág utcában, ha azonban a tanácsi határozat átmegy, a pénz rendelkezésre áll, jövő hét elején nekifognak az útburkolásnak, és nagyon hamar végeznek vele.
A határozatot a két EMNP-s tanácstag szavazata nélkül fogadták el, Bálint József és Kolcza István az adóövezeti besorolások módosítására tett javaslatuk halogatása miatt tiltakozik ekképpen.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-08-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 249
szavazógép
2017-08-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Kemény bírságok feketemunkáért (Módosult a munkatörvénykönyv)

Pontosított a feketemunka meghatározása tekintetében az a kormányrendelet, amely hétfőn, augusztus hetedikén jelent meg a Hivatalos Közlönyben, és amely egyebek mellett kiterjeszti a munkaügyi felügyelők hatáskörét. Ugyanakkor emelkedett a kihágások esetében kiszabható pénzbírság, ám az új rendelkezések lehetővé teszik, hogy az érintett munkaadó 48 órán belül befizesse a büntetés összegének felét.
2017-08-11: Máról holnapra - Farkas Réka:

Káosz tanévkezdés előtt

Új seprű jól seper, tartja a mondás, csakhogy a román tanügy élére felkent friss miniszterek többnyire nem söprűként, sokkal inkább úthengerként akarnak rendet tenni az oktatás háza táján. Különösen igaz ez Liviu Pop tárcavezetőre, aki már röviddel beiktatása után „munkába” lendült, nagy látszata tevékenységének ugyan nincs, de hetente, olykor naponta felkavarja az állóvizet egy-egy nyilatkozattal.