Vukovári FilmfesztiválEnyedi Ildikó filmjével kezdenek

2017. augusztus 12., szombat, Magazin
Enyedi Ildikó Aranymedve-díjas, Testről és lélekről című drámájával kezdődik augusztus 21-én a 11. Vukovári Filmfesztivál (VFF), amely augusztus 26-ig tart a Duna menti településen és még négy horvát városban.
 
 
A fesztivál honlapja szerint tíz helyszínen mintegy nyolcvan filmet mutatnak be a rendezvény egy hete alatt. A nyitórendezvényen Enyedi Ildikó rendező is jelen lesz.
A Duna menti országok filmjeinek hivatalos versenyprogramjában a játékfilmek kategóriában nyolc alkotás indul, köztük még egy magyar film: Mundruczó Kornél Jupiter holdja című műve. A versenyfilmek Magyarországon kívül Szerbiából, Romániából, Ausztriából, Németországból és Csehországból érkeznek, egy film pedig Horvátország és Bosznia-Hercegovina koprodukciójaként indul. Az alkotásokról két háromtagú zsűri dönt, egy a játék- és rövidfilm, egy pedig a dokumentumfilm kategóriában.
A mustrán a rövidfilmes versenyben szintén nyolc, a dokumentumfilmek között pedig 12 alkotás indul. Mindkettőben magyar filmet is bemutatnak, az elsőben Deák Kristóf kisjátékfilmjét, a Mindenkit (Sing), míg a másodikban Bereczki Csaba új zenés dokumentumfilmjét, a Soul Exodust.
Versenyen kívül mutatják be a világ filmfesztiváljainak legjobb filmjeit, a többi között a francia Robin Campillo 120 battements par minute (Percenként 120 szívverés) című alkotását, amely a 70. cannes-i fesztiválon a zsűri nagydíját nyerte el. A film az Act Up AIDS-ellenes mozgalomnak a megalakulását követő első éveiről szól az 1990-es években. Bemutatják Andrej Zvjagincev orosz rendező Szeretet nélkül című filmjét is, amely elnyerte a cannes-i fesztivál zsűrijének díját. A film egy házaspárról szól, akik válófélben vannak, és egy nap eltűnik a kisfiuk, ezért kénytelenek összefogni, hogy megtalálják.
A vasárnapig tartó fesztiválon a legjobb játékfilm jutalma (az Aranyuszály-díj mellett) a terjesztési jog megvásárlása lesz, a rövidfilmek közül a legjobb 500 eurót kap, míg a dokumentumfilmek 1000 eurós díjért versenyeznek.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-08-12 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 128
szavazógép
2017-08-12: Magazin - :

Magyar jelölt a diák-Oscarra

Freund Ádám Földiek című rövid­filmjét is jelölte diák-Oscar-díjra (Student Academy Awards) az Amerikai Filmakadémia a külföldi film kategóriában.
2017-08-12: História - :

Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora (Részletek /27.)

Jókai még most a „tigrisek” között van, s a lapjában állandó harcot kell folytatnia a Deák-párt és kormánya ellen. Sőt, a harc egyre erősebb és erősebb, minél öregebb a Deák-párt. Úgyhogy a lap hangja, mely elég éles volt néhány év előtt, és mely azóta nem változott, most már túlságosan szelídnek látszik. Az ellenzéki közönségnek, mint az iszákosnak, mindig több-több szesz kell, hogy idegeit felhangolja.