MákófalvaMegújulhat a Kós Károly tervezte kultúrotthon

2017. augusztus 12., szombat, Belföld
Elállt a Kós Károly által tervezett kultúrotthon eladásától a kalotaszegi Mákófalva református egyházközsége. Júniusban az egyházközség arról egyezett meg Egeres község önkormányzatával, hogy egy kerékpár áráért, 500 lejért átadja az ingatlant a román többségű önkormányzatnak.
 
  • Mégsem eladó a mákófalvi kultúrotthon. Fotó: itthon.ma
    Mégsem eladó a mákófalvi kultúrotthon. Fotó: itthon.ma
 
Az adásvétel ellen akkor az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) tiltakozott. A néppárt tegnapi közleménye szerint a tulajdonosváltás azáltal hiúsult meg, hogy Both György, a Mákófalvát is magában foglaló Egeres község alpolgármestere a tanács elé terjesztett határozatjavaslatából kihagyta a református egyház eladási feltételeit, amelyeket később sem az eladást hitelesítő közjegyző, sem a polgármesteri hivatal nem tartott elfogadhatónak. Ezt követően pedig a mákófalvi református gyülekezet presbitériuma lemondott az épület eladási szándékáról, és arról döntött, hogy saját erőből újítja fel az épületet. Az EMNP üdvözölte a presbitérium bölcs döntését, és felajánlotta segítségét az épületfelújításához.
Egeres önkormányzata június 13-án döntött a színmagyar Mákófalva művelődési házának a szimbolikus összegért való megvásárlásáról. Az épület – a homlokzatán álló emléktábla tanúsága szerint – Kós Károly tervei alapján épült 1930-ban. Az adásvétel szükségességéről Both György RMDSZ-es alpolgármester, az egyházközség korábbi gondnoka győzte meg az egyházi döntéshozó testületet és az önkormányzati testületet is. Az alpolgármester ugyanis úgy vélte, hogy csak így lehet forrá­sokat szerezni az épület felújítására. Az EMNP álláspontja szerint az egykor államosított, majd 2001-ben visszaszerzett egyházi vagyon községi tulajdonba juttatása újabb államosításnak felelt volna meg.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-08-12 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 249
szavazógép
2017-08-12: Kultúra - :

Máthé Edit – a művészet mint Bardo

Máthé Edit 1985-ben született Marosvásárhelyen, 2007-ben diplomázott festészet szakon Kolozsváron, ahol az AKIK Képzőművészeti Csoport vezetője volt, majd 2009-ben Budapesten újabb, lakberendezői diplomát szerzett. Ismeri a nagyvárosok vonzáskörét, alkotómunkában kiteljesedni mégis visszatért szülőföldjére.
 
2017-08-12: Kultúra - :

Czakó Gábor: Nyelvédesanyánk (3.)

A gyökrend
Nyelvünk logikájának alapja maga a gyökrend. Ez azt jelenti, hogy amíg eszénél van, addig szilárd. Ha megzavarodik, azaz elveszti józan eszét, a gyökrenddel való eleven kapcsolatát, akkor bomlani kezd. Nem véletlen, hogy ellenségei ezen a ponton támadják: sulykolják belé, hogy neked nincs is eszed.