Baróti diákdombLátszódjék az épületen a ráfordított pénz

2017. augusztus 12., szombat, Közélet
A pénteki baróti soros tanácsülés legfontosabb kérdése a katolikus egyház tulajdonában lévő diákdombi iskola bérleti szerződésének újabb egy évre történő meghosszabbításáról szólt: a polgármester előterjesztését, kisebb-nagyobb módosításokkal, a jelen lévő városatyák egyöntetűen elfogadták.
 
  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele
 
Mint ismeretes, tavaly hosszas huzavona után végül csak megállapodott egymással a városi tanács és a katolikus egyház a diákdombi iskola ügyében. Mivel az egyház akkor vállalta és felújíttatta az illemhelyet és a fűtésrendszert, senki sem volt az ellen, hogy megkössék az egyéves szerződést, ennek értelmében az egyház tulajdonában lévő ingatlan – ahogyan eddig is, több évtizeden keresztül – rövid szüntet után ismét betölthette rendeltetését: iskolaként működhetett tovább.
Lázár-Kiss Barna András polgármester a határozattervezet felvezetőjében már hangsúlyozta: számára a legfontosabb szempont, hogy az épületben zavartalanul működhessen az oktatás, és mivel az egyház részéről is pozitív a hozzáállás, így nincs semmi akadálya, hogy továbbra is így legyen.
A tavaly megkötött szerződés értelmében a város havi 7500 lejt fizetett az egyháznak, akkor a kikötés az volt, hogy a bérleti díj 60 százalékát az ingatlan felújításába kell visszafordítani. Az egy év alatt a diákdombi épületbe a várostól kapott bérleti díjból a baró­ti katolikus egyház 39 255 lejt fektetett be. Ez tételesen a következő munkálatokra bomlik le: az iskola mosdójának felújítása 4010 lej (anyag), 7000 lej (munkadíj); a fűtésrendszer felújítása: 19 461 lej, bejárati ajtó cseréje: 1785 lej; a mosdó másodszori javítása: 145 lej, a fűtésrendszer másodszori felülvizsgálata: 694 lej; emeleti termek ajtóinak cseréje: 5880 lej; a mosdó harmadszori javítása: 279 lej.
Lázár-Kiss Barna András polgármester megjegyezte: mivel a régi szerződésben a munkálatokat nem kötötték határidőhöz, az új megállapodásban ragaszkodik ahhoz, hogy a kontraktus lejárta előtt három hónappal az egyház számoljon be a tanácsnak a diákdombi épületen elvégzett javításokról. A másik kikötése az volt, hogy amennyi­ben az egyház az egy év alatt nem végez felújításokat, az ingatlan korszerűsítésére járó teljes összeg kerüljön vissza a város kasszájába.
„Rosszindulat nélkül mon­dom ezt: a városban így is van elég olyan romos épület, amelynek sorsába nem tudunk beleszólni, ezért úgy gondolom, ha már van olyan, amelybe pénzt fektetünk, akkor az látszódjék is meg az épületen. A Diákdomb a városnak egy patinás, impozáns épülete kell hogy legyen, ez hangzott el tavaly azon a gyűlésen is, amikor a katolikus egyház képviselőivel egyeztettünk, éppen ezért úgy gondolom, ennek jegyében jó lenne, ha az épületen valóban meglátszana a ráfordított pénz” – tette hozzá Barót polgármestere, Lázár-Kiss Barna András.
Módosítási javaslattal élt az egyház is, az új szerződésbe belefoglalná, hogy a havibért a hivatal minden hónap 5-éig utalja át, a késés pedig büntetőkamatot vonjon maga után, továbbá a bérleti díjnak nem 60, hanem csak 50 százalékát fordítanák felújításokra, ami tovább csökkenhet még 5 százalékkal, ha az ingatlan és környezete nincs megfelelően tisztán tartva. Ezeket a módosító javaslatokat mindkét fél kölcsönösen elfogadta és a testület jóváhagyta.
Mivel megkötötték az új szerződést, az egyház vállalja, hogy a diákdombi épületben még az idei tanévkezdés előtt sort kerít a fűtőtestek lefestésére, ajtók, ablakok javítására, illetve cseréjére, első lépésként pedig az épület külső meszelése és nyílászáróinak lefestése következne.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-08-12 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 249
szavazógép
2017-08-12: Közélet - Nagy B. Sándor:

Könnyen fogyasztható ételelméletek

A héten, augusztus 7–12. között zajlott Sepsiszentgyörgyön az Avantâge esztétikatábor Ételelméletek című második kiadása, mely során délelőttönként hazai és magyarországi filozófusok, esztéták, egyetemi oktatók tartottak szemináriumokat a tábor résztvevőinek, délután pedig mindenki számára nyitott előadások várták az érdeklődőket a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben. Kedd délután egy Erzsébet parkbeli piknik is része volt a rendezvénynek, ahol ettek, ittak, beszélgettek, zenét hallgattak a fiatalok, ezenkívül pedig nyilvános sörfőzésre is sor került, amelynek végtermékét az érlelés után, körülbelül egy hónap múlva kóstolhatják meg a táborozók.
2017-08-12: Közélet - Nagy B. Sándor:

Siralmas állapotok a népi feredőnél (Sütei borvízforrás)

Fürdési idény lévén, adta magát a gondolat, hogy körbejárva a korábbi években kalákában elkészített, felújított népi fürdőket, képet adjunk az olvasóknak azok mai állapotáról, látogatottságáról. Először a 2011-ben kiépített, Sepsibodok községben található sütei borvízferedőhöz látogattunk el, amely Háromszéken elsőként készült a magyarországi Ars Topia Alapítvány kezdeményezésére, Bodok önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa támogatásával.