Sepsiszentgyörgy, 2018. február 23., péntek 00:49
Köszöntjük Alfréd nevű olvasóinkat!

Megadták az alaphangot

2017. augusztus 12., szombat, Máról holnapra
Ha valóban ez lenne az ára Románia korszerűsítésének, akkor minden bizonnyal már megfogalmaztuk volna a nyílt levelet Kelemen Hunornak: önként adja vissza állami kitüntetését, mondjon le román állampolgárságáról, vigye el a balhét, hozza meg az áldozatot annak érdekében, hogy az ország, amelyben élünk, végre fejlődő, modern, európai, civilizált állam legyen.
 
Ha ugyanis a Nemzeti Koalíció Románia Korszerűsítéséért nevű szervezet igen hangos és látványos, hatalmas médiavisszhangot kapott agitálását nézzük, könnyen azt hihetjük, az RMDSZ elnökének kitüntetése és állampolgársága az egyetlen akadálya annak, hogy Románia olyan hely legyen, amilyent mindannyian szeretnénk: biztonságos, élhető, fejlett.
Hogy mindez nem így van, azt persze mi jól tudjuk, de a neve alapján komolynak tűnő és fontos ügyekkel foglalkozó szervezet alighanem igen sokakat megtéveszthet: nevéhez méltó módon komolynak és fontosnak állít be olyan ügyeket, amelyekre inkább a nevetséges, groteszk, tragikomikus jelzők találnának. Vagy inkább az elkeserítő: hiszen ha 2017-ben Romániában ilyen magyarellenes hisztériát válthat ki Kelemen Hunor azon mondata, mely szerint a magyarság nem tudja és nem is akarja ünnepelni 1918-at, akkor bizony nagy bajok vannak az országban.
Érdemes ezért alaposabban szemügyre venni a magát az akadémiai, üzleti, szakszervezeti és szakmai szervezeteket tömörítő társaságként meghatározó koalíció nyilvánosan felvállalt céljait, vezetői struktúráját. Szembetűnő, hogy a román társadalom minden szövetét átfogja: média-képviselők, rektorok tanácsa, szakszervezetek, megyei tanácsok szövetsége, helyi önkormányzatok, szakmai és civil szervezetek tartoznak ide. Elnöke az igen kétes múlttal rendelkező Alexandru Cumpănaşu műsorvezető, civil aktivista (?) – sokak azt is kétségbe vonják, végzett-e egyetemet, ehhez képest a belügyminisztérium egyik kollégiumában tanít! –, de ott találjuk alelnökként többek között az 1989-es utcai eseményekben mindmáig tisztázatlan szerepet játszó Constantin Degeratu tábornokot, Costin Georgescut, a Román Hírszerző Szolgálat volt vezetőjét vagy Vasile Puşcaşt, Románia uniós csatlakozási főtárgyalóját. A társaság szinte valamennyi tagja tehát szorosan kötődik valamely nagyon erős állami intézményhez, többek nyílt titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkeznek – kicsit mintha ama láthatatlan, a választott politikai hatalomtól független államhatalmi struktúra villanna elő, „a rendszer”, amelyről oly sokan és oly sokat beszélnek Romániában. A módszerek is kísértetiesen emlékeztetnek a Securitate eljárásaira: megtévesztés, diverzió, félretájékoztatás, nacionalista hangulatkeltés, magyarellenesség stb. – mintha csak a volt politikai titkosrendőrség lendült volna akcióba új név alatt, tetszetősebb, jobban csengő jelszavakat tűzve zászlójára.
Ezért oly aggasztó a román társadalom legbelsőbb szöveteibe ékelődött társaság magyarellenes kirohanása. Nem Kelemen Hunor állampolgárságát vagy kitüntetését féltjük – inkább attól tartunk: mindazok, akiknél a hatalom összpontosul, megadták az alaphangot a jövő évi centenáriumra.
 
Hozzászólások
2017. augusztus 12.
szombat 07:58
tihi
1775 hozzászólás
A szeku mindenütt és mindenben ott van és vezető szerepet játszik !! A binom a trinom és úgy látszik újabban a quadrinom oszlopos és döntó tagja.Kijelenthető,hogy egy szekús-űgyész állam vagyunk !!!

2017. augusztus 12.
szombat 09:16
igazitrebitsch
229 hozzászólás
Szép kis korszerűsíté elébe nézünk...ami kb.abban áll,hogysok-sok ferde tornyot építünk és ráfogjuk ,hogy remekművek....a ferde tornykat szándékosan építik de jó sok haszonnal ...minden ferde-a politika,gadaság,,elnökség,ig.szolgáltatás stb

2017-08-12: Közélet - Nagy B. Sándor:

Siralmas állapotok a népi feredőnél (Sütei borvízforrás)

Fürdési idény lévén, adta magát a gondolat, hogy körbejárva a korábbi években kalákában elkészített, felújított népi fürdőket, képet adjunk az olvasóknak azok mai állapotáról, látogatottságáról. Először a 2011-ben kiépített, Sepsibodok községben található sütei borvízferedőhöz látogattunk el, amely Háromszéken elsőként készült a magyarországi Ars Topia Alapítvány kezdeményezésére, Bodok önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa támogatásával.
 
2017-08-12: Közélet - Nagy B. Sándor:

Elhanyagolt csodák (Kármentő)

Nagy reményekkel indultam a sütei borvízferedő meglátogatására, kipróbálására. Hogy hol található ez a forrás és fürdő, nem tudtam, de bíztam benne, útba igazítanak a bodokiak, akik használják. Miután interneten találtam pár fotót az avatásáról, rájöttem, nem túl nagy a medence, úszásra nem alkalmas, de azért felvettem a fürdődresszt, hogy megmártózzam a nagy kánikulában.