Sepsiszentgyörgy, 2018. január 18., csütörtök 17:39
Köszöntjük Piroska nevű olvasóinkat!

A bőség illúziója

2017. augusztus 19., szombat, Máról holnapra
Tulajdonképpen örülnünk kellene. Szárnyal a romániai gazdaság, a statisztikai hivatal legutóbbi jelentése szerint az idei második negyedévben is jelentős – éves alapon 5,7 százalékos – a bővülés. Ezzel az eredménnyel pedig továbbra is Románia vezeti a régiós növekedési rangsort, nincs az Európai Unióban ország, amelynek gazdasága lendületesebben növekedne.
A lettek, a csehek, a lengyelek 4 százalék fölött teljesítettek, de az 5 százalékot egyetlen másik állam sem éri el – ha így folytatjuk, egyre közelebb kerülhetünk ahhoz az európai életminőséghez, amelyet olyannyira szeretnénk.
Örülnünk kellene tehát, mégis, inkább aggódunk. A papíron csodás eredmények ugyanis valahogy sokkal visszafogottabban éreztetik hatásukat hétköznapjainkban, s ha a kormány bér- és járandóságemelési intézkedései, illetve a fogyasztást terhelő adók csökkentése átmenetileg meg is teremti valamiféle bőség illúzióját, azért a lényegi dolgokban semmiféle változást nem tapasztalunk. A statisztikákban oly jól mutató gazdasági teljesítmény nem csapódik le életünkbe: minőségi javulást nem észlelünk az egészségügyi ellátásban, az oktatásban, a szociális szférában, életszínvonalunk alig javul, az infrastruktúra csigalassúsággal fejlődik, autópályák nem épülnek, az úthálózat régi és elavult, a lakhatási körülmények semmit sem változnak, rengeteg faluban továbbra is álom a vezetékes víz. Épp az elmúlt héten tette közzé a Világgazdasági Fórum a Globális versenyképességi indexet, amely csak megerősíti azt, amit eddig is tudtunk: az infrastruktúra fejlettsége szempontjából Románia a sereghajtó az Európai Unióban. S miközben a kelet- és közép-európai térségben nálunk a legrosszabb a helyzet, tehát nekünk lenne szükségünk a legtöbb pénzre az infrastruktúra korszerűsítésére, 2007 és 2013 között az e célra előirányzott 82 milliárd eurós uniós forrásból Bukarest alig 7 százalékot volt képes lehívni – míg Lengyelország 30 százalékos eredményt ért el.
Lenne tehát, mire költeni a pénzt, s még csak nem is az a legnagyobb baj, hogy meglehetős a lemaradásunk a többi uniós országhoz képest: bölcs döntésekkel, hosszú távú, fenntartható fejlesztést célzó gazdaságpolitikával fokozni lehetne a felzárkózás ütemét. Az igazi gond inkább az, hogy az előbb említetteknek a jelenlegi román kormány a legkisebb jelét sem adja. Mihai Tudose miniszterelnök például módfelett elégedett a gazdaság teljesítményével – és ennyi. Egy mondat sem arról, hogy akkor ez mire elég, milyen beruházásokra jut több pénz, melyek a kormány, az állam prioritásai – semmi.
Félő ezért, hogy az előző válság idején hozott népnyúzó intézkedések nyomán kínkeservesen mozgásba hozott gazdaság növekedésének eredményeit ugyanúgy „feléli” majd az állam, mint 2007–2008-ban, a beruházásokat elodázza, a következő pénzügyi krízis ugyanolyan sebezhető állapotban talál majd, mint az előző, a hőn áhított felzárkózás helyett pedig a lemaradásunk mértéke nő majd.
Hozzászólások
2017. augusztus 19.
szombat 07:17
endebende
472 hozzászólás
A baj az hogy a magas növekedést a fogyasztói szféra képezi mlynek a hozadéka nem a költségvetésbe kerül mert nagyrészét ki viszik a multik .Ilyen magas gyarapodás mellet mégis srreghsjtók vagyunk mindenben(alább a békáénál.........

2017. augusztus 20.
vasárnap 19:43
igazitrebitsch
229 hozzászólás
Visznek a multik jocskán, de a hazaiak is lopnak mint a tűz...annyira nem tud fejlődni a gazdaság mint amennyit eltüntetnek mint David Copperfield még a Big Bent is.Ha Ro.-ban lett volna sosem kerül meg.

2017. augusztus 20.
vasárnap 21:39
igazitrebitsch
229 hozzászólás
Olyan nagy lendületben vagyunk,hogy nemsokára megint kívülröl nyalogathatjuk a mézes üveget ....

2017-08-19: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Háromszék ünnepel

Háromszék-szerte megemlékeznek a hétvégén Szent István királyunkról, az országalapító ünnepén egyebek mellett új kenyeret szentelnek, templombúcsút tartanak és családi napot is szerveznek.
2017-08-21: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

CAMP – Mozgásművészeti és kortárstánc-tábor Sepsiszentgyörgyön
Nemzetközi mozgásművészeti és kortárstánc-tábor veszi kezdetét mától Sepsiszentgyörgyön. Az egy héten át tartó rendezvénysorozat több mint harminc óra műhelymunkát foglal magában, amelyet hazai és nemzetközi szinten elismert koreográfusok tartanak a tábor résztvevőinek. Emellett mindennap sor kerül utcai performance-okra, live actekre, szabadtéri filmvetítésekre, de zenei események és szakmai beszélgetések is szerepelnek a programban. A műhelymunkák kivételével az összes rendezvény ingyenes és nyilvános.