Hogyan válasszunk távcsövet a madarak megfigyeléséhez?

2017. augusztus 21., hétfő, Szabadidő

„Egy ember távcsővel” – egy madarász gyakran kapja meg ezt a jelzőt. Valóban, a távcső a madarászkodás legjellegzetesebb tartozéka. Aki próbált már távcsővel nézni egy madarat, tudja: ez az egyetlen módja annak, hogy valóban „személyes kapcsolatba” kerülhessen a madárral.


A puszta szemmel szemlélődőnek a távolban látott madár csak néhány apró, szürke pont a mezőn, távcsővel viszont a kép megváltozik.
Mire érdemes figyelni a távcső kiválasztásánál? A távcső legfontosabb paraméterei: a nagyítás és a frontlencsék átmérője. Ezek a számadatok általában a távcső házán láthatóak a következő formában: 7 × 50, 8 × 30, 10 × 50, 12 × 40, 20 × 60 stb. Például a 10 × 50 azt jelenti, hogy a távcső 10-szeres nagyítású, és a frontlencsék átmérője 50 mm.
Természetesen minél nagyobb a nagyítás, annál nagyobbnak látjuk a megfigyelt tárgyat. Minél nagyobb a frontlencse átmérője, annál élesebb és tisztább a kép, amely különösen fontos például az esti órákban vagy borús, felhős időben. A nagyítás szintén befolyásolja az eszközön át érkező fény mennyiségét, azaz minél nagyobb a nagyítás, annál sötétebb a kép (ugyanolyan átmérőjű frontlencsénél).
Távcső vásárlásakor ragaszkodjunk a madárhatározó választásának szabályához: egy kezdőnek nincs szüksége professzionális felszerelésre. Mi több, könnyen kezelhetősége miatt egy átlagos paraméterekkel rendelkező távcső sokkal hasznosabb a kezdők számára. A tapasztaltabb madarászok számára ajánlatosak a közkedvelt 8 × 50 vagy 10 × 50-es modellek, amelyek elég nagy nagyítást és viszonylag éles képet adnak. Egy kezdő számára azonban ezek a távcsövek alkalmatlanok, mert túl nehezek, a séta kellemetlenné válhat emiatt, a kép beremeghet – a megfigyelő önkéntelen mozdulatai miatt –, és az erős nagyítás bonyolultabbá teheti a cél megtalálását fás környezetben, például erdőben vagy egy parkban.
A jó távcsőnek a kezdők – és különösképpen a gyerekek – számára az alábbiaknak kell megfelelnie:
– legyen elég fényereje, hogy a megfigyelés élvezetes legyen, ne kínszenvedés
– legyen ütésálló
– adjon kellően éles képet (inkább nagyobb, mint kisebb frontlencseátmérővel)
– ne legyen túl nagy nagyítású (maximum 7- vagy 8-szoros).
(Forrás: http://www.mme.hu/kezdo_madarasz)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2017-08-21: Szabadidő - Bokor Gábor:

Szeressük a madarakat – a többi jön magától

Az ornitológia – mint az állattan madarakkal foglalkozó tudományága – épp tudományos hangzása miatt tűnhet elérhetetlennek a mindennapi ember számára. Magyar megnevezése, a madártan viszont sokkal barátságosabb, és a hozzá nem értőnek is tiszta: kedvenceinkkel, természetbeli vagy épp a háztartás körüli szárnyasainkkal foglalkozik, és mint ilyen, sokan konyítanak hozzá, és sokan vannak olyanok is, akik hobbiként foglalkoznak ezzel a szép tudománnyal.
2017-08-21: Sport - Tibodi Ferenc:

Ott lenni a világ legjobbjai között (Motokrossz)

Az ozsdolai Ördög Zoltánról már többször olvastak a Hétfői Sport hasábjain, így különösebb bemutatásra nem szorul az MX65 cm3-es géposztályban versenyző tehetséges kis terepmotorosunk. Legutóbb a tavalyi év elején írtunk róla, ám azóta sok víz lefolyt az Olton. Annak ellenére, hogy nyár van, a felső-háromszéki motokrosszosunk nem pihen, hiszen ha nem versenyez, akkor edz valahol az országban vagy éppen külföldön. Ilyen körülmények között többszöri egyeztetés és elnapolás után az elmúlt hétvégén sikerült beszélnünk a tízesztendős sportoló édesapjával, Ördög Istvánnal, akit arról faggattunk, milyen volt a többszörös bajnok tavalyi szezonja, továbbá kíváncsiak voltunk arra, miként alakult eddig a 2017-es idényük. Ezek mellett rákérdeztünk arra is, hogy mit várnak a közeljövőtől. „Az az elképzelésünk, hogy egypár esztendő múlva ott legyünk valahol a világ legjobbjai között, mint Tompa Krisztián” – nyilatkozta Ördög István.