MagánvállalkozásSzemélyesség a kereskedelemben

2017. augusztus 23., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
A gyorsan változó gazdasági környezetben nem túl gyakori a negyedszázada folyamatosan működő üzlet. Főként nem a kis boltok világában, ahol a fogyasztói szokások jobbára mesterségesen előidézett alakulása határozza meg mind a kínálati, mind a keresleti oldal szerkezetét. És igaz ez olyan sajátos szegmensekre is, ahol a vásárlói réteg egy bizonyos érdeklődés mentén alakul ki, ezért is figyelemre méltó, hogy a kisállat-kereskedelemmel, illetve az illatszerek, vegyi anyagok, helyi termékek forgalmazásával foglalkozó Korall Kft. megérte ezt a kort, és ma bejegyzésének napra pontosan 25 éves évfordulóját ünnepli.
  • A sepsiszentgyörgyi kisállat-kereskedés – a vevők visszajárnak. Fotó: Albert Levente
    A sepsiszentgyörgyi kisállat-kereskedés – a vevők visszajárnak. Fotó: Albert Levente
A kereskedő felmenőkkel büszkélkedő Demeter Mária vonzódott nagyapja hivatásához, aki szatócsboltot működtetett Homoródalmáson a múlt század közepén (ez ma vegyeskereskedésnek felelne meg), aztán amikor a kilencvenes évek elején szüleivel együtt működtetett vegyesbolthoz egyik beszerzőútján áruval megrakott autójával lerobbant a csíkszeredai zöldségpiac környékén, és a rakomány gyorsan elfogyott, felvillant egy nagyobb léptékű kereskedés gondolata. És ahogy lenni szokott, egyik ötlet hozta a másikat, a cég jelenleg több különböző profilú üzlettel rendelkezik Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön, a vegyi áru és tisztítószerek boltjától, az éttermen, gyorsbüfén keresztül az ajándékboltig, otthont ad a csíki piaccsarnokban a Termelők Vásárcsarnokának, Sepsiszentgyörgyön pedig a kisállatbolt és egy illatszerüzlet jelzi, valamilyen formában öröklődött a kereskedői véna.
Kis boltok világa
Ez az öröklődés azért is figyelemre méltó, mert a vállalkozó házaspár a személytelen, nagy hálózatok rendszerétől eltérően, ugyan több lábon, többféle termékkel, de a kis boltok világát kívánja működtetni. Vallják is, hogy vásárlóikkal és partnereikkel együtt elért üzleti és szakmai sikereiket elsősorban a személyes kapcsolatoknak, mentalitásbeli, kulturális hasonlóságoknak köszönhetik. Abból indulnak ki, hogy vásárlóik elsősorban emberek, nem fogyasztók, a kollégák is emberek, nem humán erőforrások, a beszállítóik pedig nem ügynökök, sofőrök, árukihordók, hanem szintén emberek, akikkel egy vidéken élnek, hasonló, ha nem is azonos igényekkel, gondokkal, örömökkel, vágyakkal. Ezért a mostani évfordulón nem jubileumot kommunikálnak – ahogy manapság az üzleti életben szokás –, hanem együtt kívánnak ünnepelni mindenkivel, akivel az évek során kapcsolatot építettek ki. És van kivel, hiszen a jelenleg mintegy félszáz alkalmazott többsége régi korallos, és az ünnepségre visszahívják az időközben nyugállományba vonult munkatársaikat is, de várják a beszállítókat, a partnereket, mindazokat, akik hozzájárultak a cég épüléséhez. Egyébként a cég neve és szimbolikája is a régi, még 1992-ből való, egy stilizált korall, amely a szögletes háttérből kitörve, a vízzel közösen új (élet)formát alkot.
A valódi élet szolgálatában
Ezen az úton szeretnék a továbbiakban is működtetni a Korall-hálózatot, bár tudják, hogy az ágazati  folyamatok a bevásárlóközpontok szinte kizárólagos egyeduralmát vetítik előre. Az itt élők javára válni úgy, hogy forgalmazott termékeikkel, szolgáltatásaikkal vásárlóik valós igényeit és szükségleteit elégítsék ki, a személyességet tartva szem előtt. A természetes létezés, a valódi élet szolgálatában, hogy ne a divat, a pénz, netán hatalmi érdek vezérelje döntéseiket.
Az évfordulóra egyébként „ünnepi fogással” készülnek, a stílusosan 25 százalékos kedvezmény mellett egyéb meglepetésekkel is szolgálnak a hét folyamán.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-08-23 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 1027
szavazógép
2017-08-23: Élő múlt - Iochom István:

Megújult Kézdiszászfalu és Kézdisárfalva közös plébániatemploma

Augusztus 13-án, vasárnap a déli búcsús szentmisén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek megáldotta a kívül-belül felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomot. A két faluban, Kézdiszászfaluban és Kézdisárfalván négyszáztíz hívő katolikust tartanak nyilván. A templom előterében meg lehetett tekinteni a templom és a kézdisárfalvi plébánia felújításáról készült fotókat.
2017-08-23: Pénz, piac, vállalkozás - :

Álmodj és légy a jelenben! (Junior Business Club)

Augusztus 17–20. között a sepsiszentgyörgyi Junior Business Club egyesület nyolcadik alkalommal szervezte meg gazdasági műhelytáborát Fejtsd meg a mottód címmel. Karácsony Zsolt, a JBC elnöke a több mint 50 résztvevőt arra kérte, legyenek nyitottak az újra, ismerkedjenek olyan emberekkel, akik motiválják őket, éljenek minden lehetőséggel.