Európai FilmdíjHárom magyar és egy román produkció

2017. augusztus 24., csütörtök, Magazin
A dokumentumfilmes lista után a játékfilmes válogatást is közzétette az Európai Filmakadémia (EFA). A 15 dokumentumfilm és az 51 játékfilm között három magyar és egy román produkció szerepel. A rövidlistás jelöltek kilétére november 4-én derül fény a spanyolországi Sevillában megrendezett Európai Filmfesztiválon.
  • Testről és lélekről
    Testről és lélekről

Enyedi Ildikó Aranymedve-díjas Testről és lélekről, valamint Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmje mellett Călin Peter Netzer Ana, mon amour című filmje került be a válogatásba. A listán 51 olyan játékfilm szerepel 31 európai országból, amelyet az EFA javasol az elismerésre. A jelöltekről az elkövetkező hetekben az akadémia háromezer főt meghaladó tagsága szavaz a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró kategóriában.
A válogatáslistára a legtöbb akadémiai taggal rendelkező húsz ország egy-egy filmet közvetlenül szavazhatott be, a többi felkerülő filmről az EFA válogató bizottsága döntött, amelynek tagja volt az akadémia igazgatótanácsa, valamint meghívott szakértők, köztük Bognár Péter (Magyarország), Dave Calhoun (Egyesült Királyság), Giorgio Gosetti (Olaszország), Christophe Leparc (Franciaország), Jacob Neiendam (Dánia) és Alik Spiljuk (Ukrajna).
A legjobb európai operatőr, vágó, látványtervező, jelmeztervező, fodrász-sminkes, zeneszerző és hangmérnök kategóriában egy héttagú szakmai zsűri dönt a nyertesekről.
A 15 dokumentumfilmből álló válogatáslistán szerepel Simonyi Balázs Ultra című, szupermaratonistákról szóló dokumentumfilmje. Simonyi Balázs és forgatócsoportja az Ultra című dokumentumfilmben öt versenyző heroikus küzdelmét mutatja be a legendás Spartathlon futóversenyen. A rendező-sportoló eddig négyszer teljesítette a 246 kilométeres, Athéntól Spártáig tartó, embert próbáló távot, ezúttal is ő az öt futó egyike. A legmodernebb filmes technikákat alkalmazó, látványos drónfelvételeket felvonultató film az HBO Europe, SpeakEasy Project és az Anemon produkciójában készült. A 36 éves rendező-forgatókönyvíró-operatőr számos rövidfilmet és tévéfilmet készített, legutóbb az Indián című tévéfilmjét, valamint a Zrínyi és a vadkan című ismeretterjesztő produkcióját láthatták a nézők.
A díjak ünnepélyes átadása december 9-én lesz Berlinben. (MTI/Maszol.ro)
Cikk megjelenési időpontja: 2017-08-24 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 942
szavazógép
2017-08-24: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Megemlékezés
Fájó szívvel emlékezünk a kökösi id. KÓRODI ZOLTÁNRA halálának második évfordulóján. Emléke legyen áldott.
Családja
4301021
2017-08-24: Magazin - :

Más alakok szobraiban él tovább Lenin

A kommunista múlttal való szakítás jegyében szűk két év alatt Ukrajna-szerte elbontották gyakorlatilag az összes Lenin-szobrot a közterületeken.  Az ország különböző pontjain most olyan új képzőművészeti alkotások tűnnek fel, amelyek más történelmi személyiségeket ábrázolnak, ám mégis kísértetiesen hasonlítanak a kommunista vezérre.