Más alakok szobraiban él tovább Lenin

2017. augusztus 24., csütörtök, Magazin
A kommunista múlttal való szakítás jegyében szűk két év alatt Ukrajna-szerte elbontották gyakorlatilag az összes Lenin-szobrot a közterületeken.  Az ország különböző pontjain most olyan új képzőművészeti alkotások tűnnek fel, amelyek más történelmi személyiségeket ábrázolnak, ám mégis kísértetiesen hasonlítanak a kommunista vezérre.

Az RBK-Ukrajina hírportál kedden számolt be arról, hogy a nyugat-ukrajnai Zsitomir városában, a Szent Mihály-székesegyháznál a közelmúltban felavatott Ilarion (Ivan Ohijenko) metropolita (ukrán tudós, nyelvész, vallástörténész, politikai, közéleti és egyházi személyiség) szobrának arcvonásai egy az egyben Leninre emlékeztetnek (fotó). Az egyházi méltóságként „újjászületett” Leninre előbb közösségi portálokon hívták fel a figyelmet a netezők. A Facebookon fotó is megjelent a szoborról, valamint egy fénykép Ilarion metropolitáról. A bejegyzés írója szerint a szobor sokkal inkább hasonlít a bolsevizmus atyjára, mint a metropolitára.
Az RBK-Ukrajina emlékeztetett arra, nem ez az első eset, hogy új köztéri szoborban Leninnel való hasonlóságot fedezhet fel a szemlélő. A kelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében lévő Novoolekszijivka településen valóban egy Lenin-szobrot alakítottak át az ukrán történelem egyik hadvezérévé, Filipp Orlik hetmanná. Még 2015 őszén jelentek meg a hírek arról, hogy a dél-ukrajnai Odesszában „hasznosították újra” Lenin szobrát, csakhogy ott Darth Vadernek, a Csillagok háborúja című amerikai filmsorozat főgonoszának maszkjára cserélték le a kommunista vezér fejét.
A kommunista emlékművek – köztük a Lenin-szobrok – eltávolításáról 2015. november végén hozott rendeletet az ukrán kulturális minisztérium. A kommunista múlttal való szakítás jegyében eltávolított alkotások egy részét nem semmisítik meg, hanem egy óriási szoborparkot hoznak létre számukra Kijevben, a VDNH, vagyis az ukrán kiállító- és vásárközpont területén. (MTI)
Cikk megjelenési időpontja: 2017-08-24 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 279
szavazógép
2017-08-24: Magazin - :

Három magyar és egy román produkció (Európai Filmdíj)

A dokumentumfilmes lista után a játékfilmes válogatást is közzétette az Európai Filmakadémia (EFA). A 15 dokumentumfilm és az 51 játékfilm között három magyar és egy román produkció szerepel. A rövidlistás jelöltek kilétére november 4-én derül fény a spanyolországi Sevillában megrendezett Európai Filmfesztiválon.
2017-08-24: Sport - :

Csíkszeredában kezdi az idényt a Sepsi Futsal (Teremlabdarúgás, I. liga)

A megyeszékhelyi Sepsi Futsal ma 19 órától a Csíkszeredai Imperial Wet vendége lesz a 2017–2018-as élvonalbeli futsalbajnokság első fordulójának nyitómérkőzésén. Az Erőss Zsolt Arénában sorra kerülő találkozó játékvezetője a jászvásári Vlad Ciobanu és Bogdan Hanceariuc.