Erdő-mező ajándékaPodagrafű

2017. augusztus 24., csütörtök, Család
A nehezen meghatározható ernyősök (Apiaceae) családjába tartozik a podagrafű (Aegopodium podagraria, román neve: piciorul caprei – kecskeköröm, a levelek alakja alapján). Felismerése legyen olvasóinknak kihívás erdei sétáik alkalmával.

A fajnév azért is érdekes, mert egy ritkán hallott betegségünk nevére, a podagrára (a nagylábujj köszvénye) utal. Oly mértékben képes elterjedni a talajban elnyúló kúszószára révén, hogy kizárólagos növénytelepeket alkot, amint ezt a Sugás felé vezető út mentén készült fényképpel is szemléltetem. Levelei három levélkéből szárnyasan összetettek, kihegyezett, fogazott szélűek. Fehér ernyővirágzata több szállal ül a virágzat szárának a csúcsán. Kaszattermése van. Szereti a nyirkos erdőszéli talajokat, nálunk gyakori növény, ám használata nem annyira közismert.
Drogja (a földfeletti rész) illóolajokat, flavonoidokat, jelentős mennyiségben káliumot, fenolkarbonsavakat tartalmaz. A növény vegyi összetételének a tanulmányozása (az összes komponenseit tekintve) még folyik. A drognak vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatása van (ez utóbbi egyes szakkönyvek szerint még nem bizonyított). Mind a népi gyógyászat, mind a homeopátiás orvoslás belsőleg a reumás panaszok és a köszvény kezelésére javallják. Aranyeres fájdalmak, panaszok esetén kivonatából ülőfürdőt készítenek. Fiatal leveleit salátának, levesekbe vagy főzelékeknek szedhetik.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-08-24 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 942
szavazógép
2017-08-24: Család - :

Gyerekkori cukorbetegség

Bár a gyermekkori cukorbetegség gyógyíthatatlan, krónikus állapot, az ebben szenvedők megfelelő kezelés mellett is teljes életet élhetnek.
2017-08-24: Család - :

Iskolai egyenruha

Az új tanévtől a szerbiai általános iskolások számára kötelező lesz az egyenruha használata.
A szerbiai iskolások eddig nem hordtak sem köpenyt, sem egyenruhát, ám az oktatási minisztérium úgy döntött: annak érdekében, hogy a diákok közötti társadalmi különbségek ne legyenek láthatóak, a 2017/2018-as tanévtől egyenruha viselését javasolja.