Óvodák, iskolákA javításoknak soha nincs vége

2017. augusztus 31., csütörtök, Közélet

Sepsiszentgyörgy önkormányzata idén két részben egészítette ki az óvodák és iskolák költségvetését, ebből óvodai ágyakat, tantermi székeket, asztalokat, számítógépeket vásároltak, és majd mindenütt szükség volt kisebb-nagyobb javításokra. A nagy felújításokra, hőszigetelésre, építkezésre országos fejlesztési programok révén pályázik a város – tudtuk meg Sztakics Éva alpolgármestertől.

  • A Gödri Ferenc Általános Iskola – több gyermekkel anyagilag is jobban boldogulnának. Fotó: Albert Levente
    A Gödri Ferenc Általános Iskola – több gyermekkel anyagilag is jobban boldogulnának. Fotó: Albert Levente

Az óvoda- és iskolabútorzat felfrissítésére négyéves ütemtervet készített az önkormányzat, az idei a harmadik esztendő, amikor ágyakra 60 ezer lejt kaptak az óvodák, padokra és asztalokra 450 ezer lejt az iskolák. Számítógépekre és programokra 665 ezer lejt fordítottak: egy-egy laboratóriumra valót vásárolhatott az Ady Endre, Gödri Ferenc és Nicolae Colan Általános Iskola, valamint a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Református Kollégium, a Constantin Brâncuşi Szakközépiskola és a Mihai Viteazul Főgimnázium.
Tizenhárom iskola és két óvoda költségvetését egészítették ki összesen több mint 750 ezer lejjel, hogy javításokat végezhessenek az épületekben, sportpályákon, kapusházban, korszerűsíthessék kamerás felügyelőrendszerüket, új gázkazánt vásároljanak, a Gödri Ferenc- és az Ady Endre-iskolában pedig az alapfinanszírozást is pótolni kellett, mert az alacsony diáklétszám miatt a fejkvóta nem elegendő a működésükre – közölte az alpolgármester.
Országos fejlesztési programban nyert el az önkormányzat több mint 4 millió lejt a Mikes Kelemen Elméleti Líceum főépületének teljes felújítására, amelyhez 10 százalékos önrésszel járul hozzá a város. Szépmezőn bölcsődét és óvodát építenének szintén a regionális operatív program révén, és hat iskola, valamint két óvoda hőszigetelésére pályáztak, ami együtt járna a fűtéshálózat felújításával, tetőzetcserével, új nyílászárók felszerelésével, alternatív energia használatát lehetővé tevő berendezések beszerzésével. Sztakics Éva elmondta, a munkálatok tervei nagyrészt elkészültek, de a hiányos dokumentumok miatt éppen a tervezők késleltetik a pályázatok révbe jutását.
A Kós Károly Szakközépiskola összevonása a Puskás Tivadar Szakközépiskolával és átköltöztetése utóbbi iskolához a Kós Károly tervezte és a később hozzá épített épületek felszabadítását eredményezte. Az épületcsoport két egységét a Székely Mikó Kollégium adminisztrálásába helyezte az önkormányzat, a főépület, a sportterem és a terület felső részében elhelyezkedő bentlakás egyelőre az önkormányzatnál marad, ezeket egy elemi iskola működésének megfelelően kívánják átalakítani. Sztakics Éva elmondta: év végéig kellene elkészülnie a tanulmánynak, ed­dig négyszer hirdették meg az erre vonatkozó közbeszerzési eljárását, talán ezúttal sikerül szerződni, azt követi a tervezés és a kivitelezés. Mindezek alapján elmondható: bár minden évben csinosítják az óvodákat, iskolákat, a javításoknak soha nincs vége, mire egyik helyen befejezik, kezdődik egy másik  rendbetétele. Sztakics Éva szerint, bár van még tennivaló, Sepsiszentgyörgy tanintézményei készen állnak a tanévkezdésre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2017-08-31: Belföld - :

Hírsaláta

EZÚTTAL NEM SZÉKELYFÖLDÖN. A Prahova megyei Comarnic mellett szerdára virradó éjjel a medve juhászra támadt a karám közelében, és többszörösen megsebesítette. „A 48 éves férfi alsó végtagi, bal mellkasi és alkari harapott sebekkel érkezett a kórház sürgősségi osztályára” – nyilatkozta Geor­ge Duță, a prahovai mentőszolgálat szóvivője. (Főtér)
2017-08-31: Máról holnapra - Fekete Réka:

Kétszer kettő néha öt

Öt esztendővel ezelőtt két hónapig ideiglenes megbízottként vezényelte az oktatási tárcát és hatvanvalahány nap alatt több tucat törvénymódosító javaslatot tett le az asztalra, amelyek egyikéről sem mondható el, hogy előbbre vihetnék az oktatás szekerét, de azt sem tudni, hogy melyik jutott tovább az ötletelés szintjénél.