Szeptemberi vetésnaptár

2017. szeptember 12., kedd, Gazdakör

Szeptember a gazdáknak a hálaadás és a következő termelési év előkészítésének legfontosabb időszaka. „Ősszel számolják a pipéket” – mondja a közmondás, de a hambárokban is ilyenkor lehet lemérni a termést. Szeptember 25-ig ki kell tartson az augusztusi meleg, mivel a Merkúr és a Mars szeptember 10-től, miként a Vénusz is az Oroszlán hőrégiójában tartózkodik.
Ültetési idő: 01, 9–24-ig.


Gyümölcsszüret számára ajánljuk azokat a napokat, mikor a Hold a Kosban vagy a Nyilasban áll. A gyökérnövények betakarítása a legjobb gyökér-napokon, mert elállhatóságuk biztos. A téli gabonavetés számára jók az Oroszlán és Nyilas napok. Rozsot lehet vetni gyökérnapokon is. Gyomok irtása, rothadt gyümölcsök, lapik, szárak összegyűjtése, komposztálása kötelező. Kora tavaszi növényeket, például fokhagymát már lehet ültetni.
Termésnapok: 1, 2, 18, 19, 28, 29, 30.
Gyökérnapok: 3, 4, 12, 13, 20, 21, 22, 23, 28, 29, 30.
Virágnapok: 5–15, 24, 25, 27.
Levélnapok: 7, 8–17, 26.
Bíró Zoltán árkosi biogazda

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1549
szavazógép
2017-09-12: Gazdakör - Bokor Gábor:

Van pénz a támogatásokra

A mezőgazdasági költségvetés kiegészítésével elkülönítették a támogatások kifizetéséhez szükséges pénzalapokat – biztosította a gazdákat Petre Daea mezőgazdasági miniszter az agroromania.ro web-újságnak nyilatkozva.
2017-09-12: Közélet - Hecser László:

Faluünnep a köpeci templomkertben

A köpeciek utoljára hét éve tartottak falunapot, de a hétvégi mulatozás olyan jól sikerült, hogy ígérték, a cél érdekében egyesületet hoznak létre, s évente ünnepet ülnek. A szervezők odafigyeltek arra, hogy ne csak dínomdánom formájában a testnek, de ünnepi istentiszteletnek, ismeretterjesztő előadásnak, fiataljaik által előadott színjátéknak köszönhetően a léleknek is jusson a felüdülésből.