Mi, hol, mikor?

2017. szeptember 13., szerda, Mi, hol, mikor?
TIFF Karaván a főtéren
Idén is megérkezik a TIFF Karaván Sepsiszentgyörgyre, ma 21 órai kezdettel kerül sor az ország leghíresebb filmes rendezvénye, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál szabadtéri vetítésére a város központjában, a Szabadság téren.
 
A TIFF nyertes filmjeiből kerül vetítésre Az óra (Glory) című bolgár–görög, humorral telített filmdráma (fotó). Bulgáriában játszódik, és a hazai nézők számára ismerős élethelyzeteket és szituációkat mutat meg. Egy vasúti munkás több millió lévát talál a síneken, amit becsületesen át is ad a rendőrségnek, ám a jutalma nem egészen az, amit elképzelnénk. A részvétel mindkét vetítésen díjtalan.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi (Kőrösi Csoma Sándor utca 10. szám, telefon: 0787 526 102) mai programja: 16-tól és 16.15-tól Dzsungelriportok (francia bábfilmsorozat, 2017); 18-tól Girls Trip (amerikai vígjáték, 2017); 18.15-től Sokkal több, mint testőr (amerikai akcióvígjáték, 2017); 20.30-tól Az (amerikai drámahorror, 2017); 20.45-től Renegátok (francia–német akcióthriller, 2017). Ø A Művész moziban érvényes az országos Orange szerda-program: szerdán a vásárlók egy jegy áráért kettőt kapnak. Az Orange-filmjegyet igényelhetik telefonon is, részletek a www.orange.ro/film honlapon.

Kiállítás
A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ kiállítóterében (Lábas Ház, Szabadság tér 7. szám) szeptember 17-én, vasárnap 18 órától nyílik Plugor Sándor, Csillag István, Kolumbán Hanna, Ferencz Zoltán, Péter Eszter, Sipos-Gaudi Tünde képzőművészek In memoriam Szilágyi Domokos című kiállítása. A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, a központ vezetője köszönti; a tárlatot megnyitja dr. Kányádi Iréne művészettörténész, a Partiumi Keresztény Egyetem előadótanára. A megnyitón a Mácsafej zenekar és Kolcsár József bemutatja A dolgokról egy földi szellemnek című, Szilágyi Domokos és Fekete Vince műveire született verskoncertjét.

Hitvilág
ÉJSZAKAI VIRRASZTÁS lesz ma a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébániatemplomban 21 órától, mely szentmisével ér véget.
BÚCSÚ. Csütörtökön, Szent Kereszt felmagasztalásának emléknapján Brassóban, a Szent Kereszt-templomban 18 órakor tartják a búcsús szentmisét.

Szezonzáró bringatúra a Nemere Útján
Szeptember 16-án, szombaton a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület szezonzáró biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján. A következő településeket érintik: Kézdivásárhely–Kézdiszentlélek–Kézdiszentkereszt–Bélafalva–Kurtapatak–Esztelnek –Csomortán–Kézdialmás–Lemhény–Bereck–Kézdimartonos–Ozsdola–Sárfalva–Oroszfalu. A bringatúra reggel 10 órakor a sportcsarnoktól indul, hazatérés a délutáni órákban. Bővebben a zoldnap.info honlapon: zoldnap.info/szezonzaro-bringatura.

Ötéves a Csernátoni Burrogtató
A csernátoni Haszmann Pál Múzeum partnerségben a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel szeptember 16-án, szombaton tartja a Csernátoni burrogtatót. Az Erdély-szerte egyedülálló mezőgazdasági szerszám- és gépgyűjteményhez kapcsolódó rendezvény elérte ötödik kiadását. A gépésztalálkozó magyarországi és hazai szakemberek közreműködésével egész napos programot kínál minden korosztálynak. Védnökei: Fazakas Sándor, Magyarország földművelési minisztere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A rendezvény programja: 10 órától motorindítás, szakmai tanácskozások; 15 órától veterán traktorok felvonulása; cséplésbemutató a múzeumkertben; a csernátoni Pántlika néptánccsoport műsora, muzsikálnak: Mihály Pál és barátai;  az Evilági-trió koncertje. Állandó programok: kézműves-foglalkozások; gyerektáncház István Ildikóval és a Pántlika néptánccsoporttal; népi gyermekjátékok.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Sport utcai 4-es Galenus (telefon: 0367 800 011, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Árapatakon ma 9–17 óráig (1-es transzformátorállomás körzetében); Sepsiszentgyörgyön csütörtökön 8–16 óráig a 13A transzformátorállomás körzetében (Capitaly cég, AISE-garázs, öregotthon, 1, 2, 3D, 3E, 160-as tömbház) szünetel az áramszolgáltatás.
IRATKOZÁS. Kovászna megyében Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton,  Kovásznán és Bodzafordulón lehet beiratkozni a Gyermekek Palotája által felkínált ingyenes tevékenységekre. Sepsiszentgyörgyön a Körösi Csoma Sándor utca 19. szám alatti épületben tegnap kezdődött és szep­tember 22-ig lehet iratkozni hétfőtől péntekig 13–18 óráig (telefon: 0267 315 678).
INGYENES ÜGYINTÉZÉS. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Albisban, 18–20 óráig Ikafalván a faluházban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek összeállítják a magyar állampolgársági kérelmüket, segítenek a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, valamint a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérelmezésében és az útlevél igénylésében is.
JOGI SZOLGÁLAT. Szerkesztőségünkben ma 13–15 óráig Ba­logh Klára jogtanácsos fogadja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
CSEREBEREKLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobbi cserebereklubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társaságitánc-tanfolyam kezdőknek. Telefon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától nyugdíjastorna, 19 órától kondi-aerobik felnőtteknek. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyerekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
ZSIBVÁSÁR. A Tipe Tupa Egyesület ZsiBvÁsáRt szervez csütörtökön 17–19 óráig a Ferdinánd Pressó udvarában. Előzetes helyfoglalás szükséges (e-mailben: a zenkotimea@gmail.com címen, telefonon: 0740 034 414). A ZsIBvÁsáRon csereberélni és vásárolni is lehet (játékokat, babaholmikat, terhes- és gyerekruhákat, babakocsit, etetőszéket, rollert stb.).7
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 1027
szavazógép
2017-09-12: Világfigyelő - :

A szeptember 11-i tragédiára emlékeztek

Donald Trump amerikai elnök és a first lady a Fehér Házban és a védelmi minisztériumnál (Pentagon) is emlékezett a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozataira. Az elnöki pár helyi idő szerint hétfő reggel 8 óra 46 perckor – pontosan akkor, amikor 16 évvel ezelőtt az első eltérített repülőgép becsapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ egyik tornyába – a Fehér Ház kertjében egyperces néma csönddel emlékezett az áldozatokra, majd 9 óra után már a Pentagonnál hajtott fejet az áldozatok emléke előtt.
2017-09-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy az árkosi
KOLCZA IDA
(szül. MOLNÁR)
türelemmel viselt, hosszú betegség után életének 87., özvegységének 36. évében elhunyt.
Temetése 2017. szeptember 14-én, csütörtökön 15 órakor lesz az árkosi ravatalozóháztól.
Részvétfogadás szerdán 18 órától és a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4301339