Hírbörze

2017. szeptember 13., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Közösségi gazdaság
A Romániai Magyar Üzleti Egyesület Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával, az RMKT kolozsvári kirendeltségével és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Román Tagozatával közösen Kolozsváron szervezi soron következő konferenciáját Közösségi gazdaság – utópia vagy a hagyományos modell újraértelmezése? címmel.
 
Az esemény állófogadással nyílik meg szeptember 21-én, a másnapi szakmai konferenciára az Opera Plaza Hotelben kerül sor. Az esemény több nyelven (magyar, angol) zajlik szinkrontolmács segítségével. Jelentkezni szeptember 19-ig a szervezet honlapján található regisztrációs űrlap kitöltésével lehet.

Közgazdász vándorgyűlés
A Romániai Magyar Közgazdász Társaság által szervezett legnagyobb romániai magyar nyelvű közgazdasági konferencia idén Kolozsváron zajlik október 6–8. között. Hét plenáris előadást és hat szekcióülést terveznek, a tematika pedig a jövő gazdasága köré csoportosul: Honnan tudhatjuk ma, hogy hogyan fog kinézni a jövő gazdasága? címmel. Digitalizáció, automatizálás, pénzügyi technológiák, mesterséges intelligencia kerül terítékre. Bővebb információk, a szekciók részletes leírása, az előadók listája, valamint a XXVI. Közgazdász Vándorgyűlés pontos programja elérhető a vandorgyules.rmkt.ro honlapon, ahol szeptember 27-ig lehet regisztrálni.

Eltörlik a késedelmi kamatok egy részét
A megyei adóhivatal közleménye szerint, ha már idén, október elsején külön áfás számlán törleszti egy cég forgalmi adóját, az elmaradások után számított késedelmi kamatot átütemezik, illetve – bizonyos feltételek mellett – a korábban meghatározott büntetést nem kell kifizetnie. A kedvezmény igénybevételét kérvényezni kell, ám ez egy sor további feltételhez kötött.

Növekvő megrendelések
Az év első hét hónapjában 11,5 százalékkal nőttek az ipari megrendelések a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte az országos statisztikai intézet. A növekedést főként a tartós fogyasztási cikkek serkentették, amelyek megrendelései 20,5 százalékkal emelkedtek. Júliusban 12,3 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések a tavalyi év hetedik hónapjához képest. Ugyanakkor az ipari vállalatok árbevétele 10,4 százalékkal nőtt az első hét hónapban a tavalyi azonos időszakhoz képest. Júliusban 9,9 százalékos volt a növekedés éves üteme. Az első fél évben a hazai ipari termelés 8 százalékkal bővült, és az ipar volt a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének egyik fő hajtóereje. A gazdaság pedig összességében 5,8 százalékkal nőtt az első fél évben.

Vizsgálják az élelmiszerminőséget
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke várhatóan egymillió eurós felajánlást tesz ma az élelmiszerek kettős minőségének nemzeti hatáskörben történő kivizsgálására – közölte a Financial Times brit üzleti napilap internetes kiadásában. A napilap információi szerint Juncker az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülésén tervezett évértékelő beszédében kitér a főként közép-európai országok kormányai és élelmiszer-felügyeleti hatóságai által feltárt élelmiszerek eltérő minőségének problémájára is.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 942
szavazógép
2017-09-13: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

A helyi értékteremtés előnyei (Háromszéki termék)

A helyi termék, helyi szolgáltatás, helyi vállalkozó önmagában olyan érték, ami/aki szerencsésebb helyeken kiemelt megbecsülést élvez. Egy régió pénzügyi önállósága azt is jelentené, hogy a helyben és helyi erőforrásokból előállított, majd helyi forgalmazó által kínált termék/szolgáltatás megvásárlása esetében az azt terhelő adók és illetékek nagyobb hányada is a helyi költségvetés(eke)t gazdagítja, vagyis az ellátórendszerek révén a helyi közösség részesül belőle. Egy központosított pénzügyi rendszerben azonban ez korántsem ilyen egyértelmű. 
 
2017-09-13: Belföld - :

A múlt rossz szelleme kísért (Tőkés László)

A kisebbségi jogok korlátozása által Ukrajnában a sztálini korszak, Erdélyben a „nacionálkommunista Ceauşescu-diktatúra” rossz szelleme kísért – jelentette ki Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő tegnapi közleményében.