Tőkés LászlóA múlt rossz szelleme kísért

2017. szeptember 13., szerda, Belföld
A kisebbségi jogok korlátozása által Ukrajnában a sztálini korszak, Erdélyben a „nacionálkommunista Ceauşescu-diktatúra” rossz szelleme kísért – jelentette ki Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő tegnapi közleményében.
 
A képviselő arról tájékoztatott, hogy az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén tartott felszólalásában az európai törvényhozás hathatós közbenjárását kérte az ukrajnai nyelvi jogok biztosítása és a marosvásárhelyi magyar helyzetének rendezése érdekében.
Tőkés László megdöbbentőnek nevezte, hogy Magyarország sokrétű unióbéli támogatását az Európától egyre inkább leszakadó Ukrajna azzal „hálálta meg”, hogy az oktatási törvény korlátozó és hátrányosan megkülönböztető módosítása által felszámolni készül a lakossága mintegy 20 százalékát kitevő kisebbségek anyanyelvű oktatását, ezen belül is a kárpátaljai magyar, román és bolgár iskolahálózatot. Emellett meglepőnek tartja, hogy közel hetven évvel az egyházi iskolák államosítása, illetve a felekezeti oktatás beszüntetése után Romániában egy egyházi iskolát, a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot akarják felszámolni. Kiemelte: miközben Románia az ukrajnai románok kisebbségi jogainak védelmére kel, ezzel szemben saját magyar kisebbségi közösségének alapvető jogait lábbal tiporja.
A képviselő reményét fejezte ki, hogy az ukrajnai és a romániai iskolaügyek nemzetközi szintre emelésével sikerül orvosolni az elszenvedett súlyos jogsértéseket.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 1027
szavazógép
2017-09-13: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

Közösségi gazdaság
A Romániai Magyar Üzleti Egyesület Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával, az RMKT kolozsvári kirendeltségével és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Román Tagozatával közösen Kolozsváron szervezi soron következő konferenciáját Közösségi gazdaság – utópia vagy a hagyományos modell újraértelmezése? címmel.
2017-09-13: Belföld - :

Peren kívüli megegyezést remélnek

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetői abban reménykednek, hogy sikerül peren kívül megállapodniuk az Európai Bizottsággal (EB) az általuk kezdeményezett, nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés bejegyzéséről – közölte tegnap az SZNT sajtószolgálata.