Peren kívüli megegyezést remélnek

2017. szeptember 13., szerda, Belföld
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetői abban reménykednek, hogy sikerül peren kívül megállapodniuk az Európai Bizottsággal (EB) az általuk kezdeményezett, nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés bejegyzéséről – közölte tegnap az SZNT sajtószolgálata.
 
 
Az SZNT elnöke, Izsák Balázs, külügyi megbízottja, Dabis Attila és jogi szakértőik múlt pénteken tárgyaltak az Európai Bizottság szakértőivel egy esetleges peren kívüli megegyezés feltételeiről a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés bejegyzése ügyében. Az SZNT és partnerei azt kezdeményezték, hogy az EU kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A kezdeményezés elfogadása a székelyföldi autonómiatörekvéseket erősítette volna. Az Európai Bizottság azonban 2013 júliusában úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozás nyilvánvalóan nem tartozik az EU hatáskörébe, ezért nem jegyezte be a kezdeményezést. Álláspontját első fokon az EU luxemburgi törvényszéke is megerősítette 2016 májusában. Izsák Balázs és Dabis Attila fellebbezése után a másodfokú eljárás zajlik a luxemburgi törvényszéken.
Amint az SZNT közölte: azért kezdeményeztek személyes egyeztetést, mert a bizottság korábbi, megszorító gyakorlatát feladva, részlegesen bejegyzett olyan később benyújtott kezdeményezéseket, mint a Minority SafePack vagy a Stop TTIP, és lehetségesnek tűnt a peren kívüli megegyezés a nemzeti régiókról és a kohéziós politika reformjáról szóló polgári kezdeményezés ügyében is.
Az SZNT szerint a pénteki találkozón a felek konstruktív megbeszélést folytattak, és tovább közelítették álláspontjaikat, de a kezdeményezés bejegyzéséről egyelőre nem született döntés. „Mivel mindkét oldal nyitottnak bizonyult az eltérő álláspontok közelítésére, a kezdeményezők továbbra is bíznak abban, hogy még a bírósági eljárás lezárulta előtt sor kerülhet a peren kívüli megegyezésre, és a kezdeményezők által felvetett kérdéskörben megkezdődhet az európai szintű konzultáció és aláírásgyűjtés” – áll az SZNT tegnapi közleményében.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 217
szavazógép
2017-09-13: Belföld - :

A múlt rossz szelleme kísért (Tőkés László)

A kisebbségi jogok korlátozása által Ukrajnában a sztálini korszak, Erdélyben a „nacionálkommunista Ceauşescu-diktatúra” rossz szelleme kísért – jelentette ki Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő tegnapi közleményében.
2017-09-13: Belföld - :

Új védelmi és gazdasági miniszter

Mihai Fifor jelenlegi gazdasági minisztert, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) országos tanácsának elnökét jelölte pártja tegnap a múlt héten megüresedett védelmi miniszteri posztra, a gazdasági minisztérium élére pedig Gheorghe Simon Máramaros megyei képviselőt, az SZDP egyik alelnökét javasolták.