Sepsiszentgyörgy, 2018. január 20., szombat 10:58
Köszöntjük Fábián, Sebestyén nevű olvasóinkat!

Kilenc nyugdíjas jut tíz munkavállalóra

2017. szeptember 13., szerda, Belföld
Romániában kilenc nyugdíjas jut tíz munkavállalóra, az átlagos társadalombiztosítási nyugdíj pedig mintegy fele az országos nettó átlagbérnek – közölték tegnap különböző hírügynökségek a statisztikai intézet második negyedéves jelentését ismertetve.
 
Idén a második negyedévben 0,17 százalékkal 5,2 millióra csökkent a nyugdíjasok száma, átlagos járandóságuk pedig 0,6 százalékkal 1022 lejre nőtt. Az átlagos nyugdíjnak a nettó átlagbérhez viszonyított vásárlóértéke a korábbi 52-ről 51 százalékra csökkent, mivel a fizetések idén gyorsabb ütemben nőttek, mint a nyugdíjak. A nyugdíjasoknak a munkavállalókhoz viszonyított aránya nagy eltéréseket mutat az ország különböző térségeiben: Bukarestben például 5 nyugdíjas jut 10 munkavállalóra, míg a fővárossal csaknem szomszédos, déli Teleorman megyében 17 nyugdíjas jut 10 alkalmazottra.
A munkaerőpiacot figyelő researchromania.ro portál egy tavalyi felmérése szerint a romániai munkavállalók 5,5 millióra tehető száma elmarad a nyugdíjasok és állástalanok együttes számától. A szakportál szerint Romániában úgy került történelmi mélypontra (5 százalékot alig meghaladó szintre) a munkanélküliségi ráta, hogy azokat, akik már több mint egy éve állástalanok, törlik a munkaügyi hivatalok statisztikáiból, függetlenül attól, hogy találtak-e maguknak munkahelyet vagy sem.
Hozzászólások
2017. szeptember 13.
szerda 13:09
belaba
1652 hozzászólás
Meg roszabra gondoltam ez igy meg egy jo gazdasagal fentarthato.

2017. szeptember 13.
szerda 14:10
igazitrebitsch
229 hozzászólás
a választások után nem így gondoltad belaba-akkor hajráztad a psd-t meg az ugyanmerrét mert kaptál egy kis csontocskát a zsák aljából....de most a zsák üres,lyukas,rongyos....most akkor ki és mi hajrá?a csontocskádnak megjön a bőjtje-mit is vártál a psd-től?jó gazdaságot,a lopás-rablás előre volt kódolva.

2017-09-13: Belföld - :

Új védelmi és gazdasági miniszter

Mihai Fifor jelenlegi gazdasági minisztert, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) országos tanácsának elnökét jelölte pártja tegnap a múlt héten megüresedett védelmi miniszteri posztra, a gazdasági minisztérium élére pedig Gheorghe Simon Máramaros megyei képviselőt, az SZDP egyik alelnökét javasolták.
 
2017-09-13: Hírsaláta - :

Udrea támogatta a térképek elkészítését

Érdekes részletre derült fény egy Facebook-bejegyzés nyomán a nagy vihart kavart Székelyföld-térképekkel kapcsolatosan. Mint tudott, először Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (NMP) elnöke hívta fel a hazaszerető románok figyelmét arra, hogy a magyar állami olajtársaság, a MOL romániai benzinkútjainál úgymond „revizionista” és „autonomista” plakátokkal találkozhatnak a gyanútlan vásárlók. A Tomac által megkezdett hadjáratot Traian Băsescu volt államfő is folytatta, aki arra buzdította a románokat, hogy ne vásároljanak üzemanyagot a MOL romániai töltőállomásain.