Ukrán oktatási törvényMoszkva nemzetközi összefogást javasol

2017. szeptember 13., szerda, Világfigyelő
Nemzetközi összefogást sürgetett az orosz külügyminisztérium tegnap az ukrán oktatási tör­vénnyel szemben, amely a tárca szerint egyszerre sérti Ukrajna több millió orosz ajkú állampolgárának érdekeit, az ukrán alkotmányt és Kijev nemzetközi kötelezettségvállalásait.
 
 
„Noha a törvény nem tesz említést az orosz nyelvről, nyilvánvaló, hogy a jelenlegi ukrán törvényalkotók fő célja Ukrajna több millió orosz ajkú lakosa érdekeinek elnyomása és egyetlen etnikumra szabott nyelvrendszer bevezetése egy soknemzetiségű államban” – hangzott az orosz diplomáciai tárca tegnap publikált állásfoglalása. A dokumentum rámutatott: a lépésben Oroszország a Majdanon (a kijevi Majdan téren) létrejött hatalom arra irányuló kísérletét látja, hogy teljes mértékben elukránosítsa az oktatást az országban, ami ellentétben áll mind az ukrán alkotmánnyal, mind pedig Kijevnek a humanitárius ügyekben tett nemzetközi kötelezettségvállalásaival. A moszkvai minisztérium kitért rá, hogy a törvényt élesen bírálta a magyar, lengyel és a román kormány, valamint Igor Dodon moldovai elnök is. Moszkva ezzel kapcsolatban közös fellépést szorgalmazott. „Meggyőződésünk, hogy kollektív erőfeszítésekre van szükség, egyebek között a nemzetközi szervezetek fórumain annak érdekében, hogy fel lehessen lépni az ukrán hatalmi szervek általános emberi jogi normákat sértő politikájával szemben” – hangzott az állásfoglalás.

Kijev magyarázkodik
Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök utasította az oktatási és a külügyminisztert, hogy találkozzanak az európai uniós tagállamok Kijevben akkreditált nagyköveteivel, és magyarázzák el nekik a parlament által elfogadott és külföldön komoly tiltakozásokat kiváltó új oktatási törvény részleteit – közölte a 112 Ukrajina ukrán hírtelevízió. Ezt maga a kormányfő jelentette be egy tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyet egy autóút felújítási munkálatainak megtekintésekor tartott. Hrjoszman leszögezte, Ukrajna „rendkívül toleráns ország, amely teljességgel elkötelezett a demokratikus értékek iránt”. Szerinte a törvényben foglaltakkal Ukrajna teljesíti nemzetközi kötelezettségeit a nemzetiségi kisebbségek anyanyelvhasználatának biztosítására vonatkozóan.
„Nem kevésbé fontos ugyanakkor az az álláspont, hogy van egy állami státusú anyanyelvünk, és ennek használatát az ország egész területén be kell vezetnünk. Az oktatási törvény lehetővé teszi, hogy biztosítsuk a nemzeti kisebbségek számára a nyelvhasználatot, és egyúttal új lehetőségeket biztosítsunk anyanyelvünk fejlesztésére” – fejtette ki a miniszterelnök. Kijelentette, hogy a vita rendeződni fog.

Magyarellenes hullám
Félő, hogy a mostani tiltakozás nem lesz elegendő az ukrán oktatási törvény módosításának kikényszerítéséhez, mert az ország belpolitikájában és közvéleményében támogató hozzáállás alakult ki a jogszabály iránt – mondta Tóth Mihály jogi szakértő, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség tiszteletbeli elnöke a Kárpáti Igaz Szó  ungvári lap tegnapi számában. Az oktatási törvény kapcsán várható fejleményekről szólva kifejtette: az ukrán hírcsatornákon és a különféle fórumokon elhangzó megnyilatkozásokból arra lehet következtetni, hogy az ország belpolitikájában és közvéleményében kialakult egy támogató hozzáállás. Amikor szóba kerül a téma, nyomban arra terelődik a szó, megérdemlik-e az ukrajnai kisebbségek, hogy anyanyelvükön tanulhassanak – emlékeztetett Tóth Mihály. Egy-két kivételtől eltekintve azzal sem törődnek sem a képviselők, sem a politikusok, hogy milyen jogokat, vállalt nemzetközi kötelezettségeket sért a jogszabály – mutatott rá, megjegyezve, hogy, senkit nem érdekelnek az aggályok, és nem is akarnak ezekkel foglalkozni. A pártok között, az ellenzéki blokkot kivéve, teljes összhang alakult ki a kérdésben, sőt, nemzetbiztonsági kérdést kreálnak belőle – mondta.
Rossz előjel az oktatási törvény esetleges elnöki vétóját illetően, hogy az ukrán állami döntéshozatalra erős befolyással bíró Egyesült Államok kijevi nagykövetsége vasárnap – egy rövidke Twitter-bejegyzésben – üdvözölte az ukrán oktatási reformot, a jövő zálogát jelentő ifjúság fejlődésének alapjaként említve azt.
Darcsi Karolina, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség  politikai kommunikációs titkára tegnap elmondta: nagyon aggasztó, hogy a közösségi oldalakon és egyes kárpátaljai ukrán hírportálokon az uszítás határát súroló, hihetetlenül vehemens magyarellenes hullám indult el.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 1027
szavazógép
2017-09-13: Belföld - :

Túlzott kártérítés?

Az ellenük elrendelt vagyoni zárlat, valamint a nyugdíjuk egyharmadának lefoglalására vonatkozó bírói intézkedés feloldását kérik Gheorghe Ursu egykori kommunista rezsimellenes harcos kínvallatói, Marin Pârvulescu és Vasile Hodiş.
2017-09-13: Világfigyelő - :

A függetlenségért tüntettek Katalóniában

Nagyszabású felvonulást tartottak hétfőn este Barcelonában, amelyen a résztvevők megerősítették, hogy október 1-jén Katalónia megtartja a függetlenségéről szóló referendumot a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére.