A függetlenségért tüntettek Katalóniában

2017. szeptember 13., szerda, Világfigyelő
Nagyszabású felvonulást tartottak hétfőn este Barcelonában, amelyen a résztvevők megerősítették, hogy október 1-jén Katalónia megtartja a függetlenségéről szóló referendumot a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére.
 
 
A transzparenseket, zászlókat lengető embertömeg megtöltötte a belvárosi utcákat, amelyek házait a katalán függetlenséget szimbolizáló sárga-piros csíkos és kék alapon fehér csillagos lobogókkal díszítettek. Az ablakokba, erkélyekre Sí (Igen) feliratú transzparenseket is akasztottak. Függetlenség, Szavazni akarunk – skandálta a tömeg, amelynek létszámáról egymásnak ellentmondó adatokat közöltek a különböző szervek. A barcelonai városi rendőrség szerint 1 millióan vonultak fel, míg a spanyol kormány helyi képviselete szerint 350 ezren voltak.
A látványelemekben bővelkedő, jól koreografált eseményen a tömeg egy hatalmas keresztet formázott meg az egyik útkereszteződésben, ezzel szimbolizálva az ikszet, amelyet a szavazólapon kell a kiválasztott rubrikába tenni, jelképezve az egységes kiállást a voksolás mellett. A felvonulás végén pedig négy különböző színű óriási transzparenst emeltek a magasba négy különböző üzenettel: Szervusz, új ország, Szervusz, köztársaság, Szervusz, Európa, Szervusz, világ.
A katalán függetlenségi mozgalmak 2015 óta rendezik meg a Diada elnevezésű eseményt a katalán nemzeti ünnepen, amelyet idén a Diada del Sí (Az igen ünnepnapja) néven hirdettek meg, mint az utolsó ilyen eseményt a Spanyolországtól való elszakadás előtt. Ahogy korábban, most is rengetegen érkeztek buszokkal Katalónia távolabbi részeiből is.
A felvonulás kezdetén egy perc néma főhajtással emlékeztek az egy hónappal ezelőtti barcelonai és cambrilsi terrortámadás áldozataira, majd felcsendült a katalán nemzeti himnusz, az Els Se­gadors. A színpadon ezt követően zenészek és felszólalók váltották egymást, utóbbiak mind a katalánok népszavazáshoz való jogáról beszéltek. Köztük volt két Nobel-békedíjas, a tunéziai Ahmed Galai, és az argentin Adolfo Pérez Esquivel is, utóbbi videóüzenetet küldött a résztvevőknek. „Engedetlenségünket fejezzük ki minden bíróságnak és törvénynek, melyek csak hazájuk oszthatatlan egységét keresik” – jelentett ki Jordi Sánchez, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű civil politikai szervezet elnöke, amely az esemény egyik főszervezője. A spanyol hatóságoknak azt üzente: ha a szavazóurnákat keresik, megtalálják október 1-jén a szavazóhelyiségekben.
„Mi mást kell tennünk, hogy megértsék, a katalán nép szavazni akar” – nyilatkozta a felvonulás végén újságíróknak Carles Puigdemont katalán elnök, hangsúlyozva, hogy az utolsó percig készek tárgyalni a spanyol kormánnyal a népszavazás feltételeiről. A spanyol kormány kezdettől fogva, vagyis már évek óta elutasítja autonóm régiója függetlenségi törekvéseit és az arról tartandó népszavazást.
Madrid szerint a katalán referendum sérti a spanyol nemzet egységét, szuverenitását, és arról csak egy országos népszavazás dönthet, ezt azonban a katalán vezetés nem fogadta el. A két kormány csatározása a bíróságokon és a katalán parlamentben zajlik. Utóbbi a függetlenségpárti többség támogatásával expressz módon, mindössze néhány óra alatt fogadta el a múlt héten a népszavazást szabályozó törvényt, és a Katalónia elszakadását előkészítő jogszabályt. A spanyol kormány mindegyiket a spanyol alkotmánybíróságon támadta meg. A katalán kormány viszont közölte: ettől függetlenül mindenképpen megtartja a referendumot.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 1027
szavazógép
2017-09-13: Világfigyelő - :

Moszkva nemzetközi összefogást javasol (Ukrán oktatási törvény)

Nemzetközi összefogást sürgetett az orosz külügyminisztérium tegnap az ukrán oktatási tör­vénnyel szemben, amely a tárca szerint egyszerre sérti Ukrajna több millió orosz ajkú állampolgárának érdekeit, az ukrán alkotmányt és Kijev nemzetközi kötelezettségvállalásait.
 
2017-09-13: Világfigyelő - :

Összecsapások Párizsban és Lyonban

Több tízezren vonultak tegnap utcára a francia nagyvárosokban a legradikálisabb szakszervezet, a CGT felhívására, hogy tiltakozzanak a tervezett francia munkajogi reform ellen.