Sepsiszentgyörgy, 2018. január 20., szombat 10:58
Köszöntjük Fábián, Sebestyén nevű olvasóinkat!

Utcára, román!

2017. szeptember 13., szerda, Máról holnapra
Vadim Tudor örök. Hitvallása, eszméi és rögeszméi, vadnacionalizmusa, leplezetlen magyargyűlölete ma is él, s bár Románia parlamentjébe hosszú évek óta nem jut be szélsőséges párt, ez valójában csak annyit jelent, hogy mindezek a retrográd, soviniszta erők és gondolatok mintegy „szétterültek” a törvényhozásban képviselettel rendelkező politikai szervezetek között.

Így aztán a valamikori Nagyrománia Párt szellemi örökségét megtaláljuk a kormányzó Szociáldemokrata Pártban, de még a mindmáig kiismerhetetlen, heterogén Mentsétek meg Romániát Szövetségnek is voltak magyarellenes megnyilvánulásai, idegengyűlölet és paranoid hangulatkeltés tekintetében pedig a Traian Băsescu nevével fémjelzett Népi Mozgalom Pártja helyenként már-már megelőzni látszik Vadim Tudor egykori alakulatát. De a legfőbb ellenzéki erő, a szociáldemokraták egyetlen alternatíváját jelentő Nemzeti Liberális Párt sem akar kimaradni e vadnacionalista versenyfutásból, újabban attól sem riadnak vissza, hogy már-már utcai tüntetésre szólítsák híveiket és az igaz román hazafiakat a magyarok ellen.
Múlt héten még csak afféle rossz viccnek tűnt, hogy Florin Roman liberális politikus tüntetéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra csökkentenék az anyanyelvhasználati jogok biztosításához szükséges küszöböt a közigazgatásban. Igaz, a kezdeményező tisztsége miatt – Roman nem valamiféle mezei párttag, hanem a Nemzeti Liberális Párt alelnöke! – és a marosvásárhelyi római katolikus líceum megszüntetése, illetve a (talán éppen ezt a jogsértést elfedni, a nacionalista hangulatot pedig megalapozni hivatott) székelyudvarhelyi szekus diverzió miatt amúgy is feszültté vált közhangulatban, a magyar–román viszony elmérgesedése közepette a kijelentés amúgy is jókora adag felelőtlenségről árulkodott. De az már tényleg több a soknál, amikor az alakulat elnöke is magyarellenes utcai megmozdulásokat helyez kilátásba. Márpedig Ludovic Orban ezt sugalmazta Cebén, az Avram Iancu-megemlékezésen, amikor a magyar jogkövetelések kapcsán azt találta mondani a jelenlevőknek: meglehet, hogy harcba lesznek hívva.
Teszi ezt tehát annak a pártnak az elnöke, amely a jelenlegi erőviszonyok közepette a korruptaknak, gazembereknek, szélhámosoknak, retrográdaknak, Európa-elleneseknek, kommunistáknak bélyegzett szociáldemokraták egyetlen alternatíváját jelentené…
Vadim Tudor büszkén húzná ki magát: harca nem volt hiábavaló, íme, a romániai politikai élet minden sejtjét áthatja a nemzetféltő sovinizmus, nyíltan hangoztatott magyarellenesség.
 
Hozzászólások
2017. szeptember 13.
szerda 08:45
tihi
1775 hozzászólás
Nincs egy párt sem román ember-kevés kivétellel- amely nem volna magyar gyűlölő,az SzDP-tól a Liberális Pártig,Traian Basescutól Orban Lajosig vagy akár Iohannisig!!!! Hogy is lehetne megyar,amely ezzel megbékülne...Légy résen magyar !

2017. szeptember 13.
szerda 09:24
igazitrebitsch
229 hozzászólás
És ez a zorbán félig magyar lenne? ....olyan mint Cseres Tibor Vizaknai csaták c. kőnyvében,ahol egy félmagyar ha tudta volna kíírtotta volna magából a magyar részét... ez a lajoska a hatalom/pénz miatt u.azt csinálja,habár ö is megkapja néha a bozgoru jelzőt,ahogy anno a Csalós dák

2017. szeptember 13.
szerda 12:23
Mirke
5285 hozzászólás
A legvadabb magyarfalók éppen a korcsok ! Mivel azonosságzavarral küszködnek ,és nem tudják megmásítani a helyzetüket,azt hogy keverékek,
a gyűlöletben és a másoknak való ártalomban élik ki magukat . Még olyanok sincsenek mint a homoszexuálisok !

2017. szeptember 13.
szerda 13:42
igazitrebitsch
229 hozzászólás
Na azért voltak és vannak echte 'tiszta' magyarok is akik buzgóbak voltak mint a román....csak egyet említsek hajdú győző,azaz victor ghiozo elvtárs a benyaló...akkor valaha volt a megyében egy magyar váll.igazgató,aki sokkal dúrvább volt ,mint az őt követő román igazgató...ezt az alkalmazottak is mondták,ordibált velük és káromkodott....szép magyar szavakkal!

2017-09-13: Közélet - Szekeres Attila:

A fogyasztóvédő nem nyelvellenőr

A fogyasztóvédelmi hivatal nem nyelvtudás-ellenőrző szerv – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján újságírói érdeklődésre. A kérdés arra vonatkozott, voltak-e utóhatásai az elnök korábbi, Gheorghe Mircea Diacon háromszéki fogyasztóvédő hivatalvezető ténykedéséről tett nyilatkozatának, melyet A fogyasztóvédő úgy működik, mint a Ku-Klux-Klan címmel közöltük szeptember 6-i lapszámunkban?
2017-09-13: Kármentő - Mózes László:

Célkeresztben a sajtó?

Újabb leleményt eszelt ki a zseniális Tudose-kormány egyik emblematikus arca, Doina Pană. A vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter, megállapítván, hogy túl kevés pozitív hír jelenik meg a sajtóban, javasolta egyrészt, hogy a szerkesztőknek változtatniuk kellene eme fölötte ártalmas szokáson, s túlsúlyba kellene helyezni a bizakodást sugárzó tartalmat, másrészt pénzügyi kedvezményeket is meglebegtetett azoknak, akik élnének e kegyes ajánlattal.