Bizakodóan kezd a kommandói iskola

2017. szeptember 13., szerda, Közélet
Hétfőn tizennégy gyermekkel kevesebbnek csengettek be a januári tűzvészben károsult kommandói Horn Dávid Általános Iskolában, mint az elmúlt tanévben, a pedagógusközösséget mégsem a csüggedés, hanem a bizakodás jellemzi. Opra-Béni Béla igazgató a mindenkori tanévnyitók reménykedő hangulatában mondta lapunknak: nehézségeik vannak, de ha az Isten is megsegíti, jövő szeptemberben iskolát avatnak.
 
  • A gyermekek örvendtek a Háromszéki Közösségi Alapítvány ajándékának
    A gyermekek örvendtek a Háromszéki Közösségi Alapítvány ajándékának
A kommandói becsengetésre ajándékkal érkezett a Háromszéki Közösségi Alapítvány: minden óvodásnak és iskolásnak minőségi tanszercsomagot adományoztak összesen háromezer lej értékben, további hétezer lejjel helyismereti kirándulást támogatnak. Az új tanévben csak a negyedik osztály önálló, minden többi összevont. A harmadik osztályban még változhat a helyzet, mivel ott tizenegy diák tanul, és tizenkettővel már külön osztályként működhetne – közölte az igazgató. Az óvodában egy csoport működik, az elemiben három tanító tanít, az V–VIII. osztályban öt pedagógus oktatja a diákokat.
A nyolcvanhat óvodás és iskolás után járó fejkvóta alapú állami finanszírozás általában félévkor elfogy, mivel ebben a fejezetben nem kapják meg az elszigetelt településen működő tanintézetnek járó kiegészítést, ez ugyan nem befolyásolja a béreket, de a működést annál inkább – tudtuk meg az iskolavezetőtől.
A tűzvészben károsult épületrészben megmaradt két tanterem szerkezete nem biztonságos, ezért itt nem tanítanak. Egyiket raktárként használják, másikban az adományban kapott húszezer kötetnyi könyvtárt rendezték be, és mivel egy kivételével minden osztály össze­vont, az iskola többi felülete elegendő az oktatásra.
Opra-Béni Béla igazgató elmondta: a Regionális Fejlesztési, Közigazgatási és Európai Alapokért Felelős Minisztérium a Helyi Fejlesztések Országos Programjában megítélte a pályázat útján igényelt össze­get új iskola építésére, és az eddigi tapasztalat azt mutatja, a helyi és a megyei önkormányzat mindent megtesz azért, hogy az új tanoda mihamarabb elkészüljön.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 217
szavazógép
2017-09-13: Közélet - Szekeres Attila:

Ösztöndíjakat adtak át (Háromszék turizmusáért)

Ösztöndíjat adott át a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület nevében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke tegnap a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozata három volt diákjának.
 
2017-09-13: Közélet - :

Vetró András szobra Aranyosegerbegyen

A reformáció 500 éves évfordulója alkalmával vasárnap a Kolozs megyei  Aranyosegerbegyen a hálaadó istentisztelet után ünnepélyes keretek között leplezték le Bethlen Gábor erdélyi fejedelem mellszobrát, a kolozsvári származású, kézdivásárhelyi  Vetró András szobrász alkotását.