Szabó Juditra emlékezveFélig arany, félig acél örökséggel

2017. szeptember 13., szerda, Közélet
Berekméri Sándor egyik meséjében, amelyet Szabó Judit Gernyeszegről gyűjtött, a hős félig arany, félig acél fejszével a kezében indult el, hogy megmássza az égig érő fát. Akárcsak az általa gyűjtött mese hőse, Szabó Judit is immár az égig érő fán halad, egyre feljebb. Félig arany, félig acél örökséget visz magával.

Szűk környezete a mosolygó, megértő öreg tanárnőt látta benne. Kevesen tudták, hogy arany örökséggel a tarsolyában érkezett Kézdivásárhelyre Incze László feleségeként. A marosszéki gyökerek hajtották ki Szabó Judit életfájának első nagy ágát. A Rózsa királyfi kötet hatszáz oldalnyi meséjét és az ehhez társuló elemzést máig a romániai magyar népmesegyűjtés egyik nagy teljesítményeként, a néprajzi egyéniségkutatás fontos szakirodalmaként tartjuk számon. Csíkszentdomokosi tanári karrierjéből hajtott ki egyéniségének egy újabb ága: a muzeológusi. Márton Áron falujában megszállottan gyűjtötte a tárgyakat, hozzájárulva Felcsík egyik legcsodálatosabb falusi gyűjteményének kialakulásához. Bár csupán néhány évig tanított Kászonaltízen, elég volt e periódus arra, hogy Kászon egyik legrégibb, 1898-as betlehemes játékára rátaláljon és lejegyezze azt.
Kézdivásárhely az acél küzdelem színhelye volt számára: az erősödő diktatúrában formálta a gyermekek magyar anyanyelvét, és férjével együtt építette a múzeumi gyűjteményt. Kislányos lelkesedéssel rendezte kiállítássá a Jóbarát című lap Háromszékre került népviseletes babagyűjteményét, és írta a tanulmányait, jelezve ezekkel is: lokálpatrióta kézdivásárhelyivé vált pár évtized alatt.
Halála előtti napon még az foglalkoztatta, hogy milyen formában adhatná ki Balázs Mártonnak, a  kézdivásárhelyi pedagógus-elődnek háromszéki néprajzi monográfiáját.
Szabó Judit szeptember 7-én hunyt el, ma lenne 75 éves. Isten áldja az emlékét.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 1027
szavazógép
2017-09-13: Közélet - Iochom István:

Új évad kezdetén a Vigadó

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház kiemelt fontosságúnak tartja a jó kapcsolat kialakítását az ifjúsággal, ami nemcsak a diáknapok közös megszervezésében mutatkozik meg, hanem a különböző foglalkozások és tanfolyamok által is, amelyeknek a most kezdődő évadban is teret biztosít az intézmény a néptánc, balett és modern tánc, illetve színjátszás ágazatában – hangsúlyozta Lung László Zsolt színművész, intézményvezető a héten megtartott évadnyitó sajtótájékoztatóján.
 
2017-09-14: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

120 éve született Tamási Áron
Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnökének fővédnökségével szeptember 16. és 20. között eseménysorozattal emlékeznek meg Farkaslakán Tamási Áron születésének 120. évfordulójára. Mottó: „Nem sírt ásunk, hanem fundamentumot.” Szombaton 10 órától irodalmi vetélkedővel kezdődik az ünnepség, majd az emlékhelyek meglátogatása után, délután irodalmi találkozó, könyvbemutató lesz a Kultúrcsűrben. A zárónapon, szeptember 20-án, szerdán a Székely Kultúra Napján 16 órától kezdődik a megemlékezés és 19 órától ünnepi műsorral fejeződik be a művelődési házban.