Mi, hol, mikor?

2017. szeptember 14., csütörtök, Mi, hol, mikor?
120 éve született Tamási Áron
Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnökének fővédnökségével szeptember 16. és 20. között eseménysorozattal emlékeznek meg Farkaslakán Tamási Áron születésének 120. évfordulójára. Mottó: „Nem sírt ásunk, hanem fundamentumot.” Szombaton 10 órától irodalmi vetélkedővel kezdődik az ünnepség, majd az emlékhelyek meglátogatása után, délután irodalmi találkozó, könyvbemutató lesz a Kultúrcsűrben. A zárónapon, szeptember 20-án, szerdán a Székely Kultúra Napján 16 órától kezdődik a megemlékezés és 19 órától ünnepi műsorral fejeződik be a művelődési házban.

Képregény-bemutató
Erdély első képregényét, a Fantomatikát a Maybe 4 kiállítás részeként mutatják be szeptember 15-én 19 órától a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben (Sepsiszentgyörgy, Szabadság utca 2. szám). A Fantomatika kifejezés mesterségesen kreált, virtuális valóságot jelent. Amint a lap neve is jelzi, a történetek főképp sci-fi, vagyis tudományos-fantasztikus témakörben mozognak. A kiadó szándéka, hogy a képregényt és a sci-fi-műfajt az igazi, értékes oldaláról mutassa meg: a Fantomatika írói a világról alkotott véleményüket, a jövendőhöz kapcsolódó derű- és borúlátásukat öntik sci-fi-történetekbe, a rajzolók pedig olyan képzőművészek, akik a nagyközönséghez szeretnék eljuttatni művészi alkotásaikat. A havilapot 16 éven felüli fiataloknak és felnőtteknek ajánlják, megrendelni a www.fantomatika.com honlapon lehet.

Kiállítás
A VARÁZSLATOS BÁNFFY MÉNES tárlat szeptember 25-ig látogatható a Lábas Házban: hétköznapokon 8–16 óráig,  csütörtökönként 9–17 óráig.  Hétvégén zárva.
A LOVAS LEGENDÁK című képzőművészeti tárlatot, amely a 25. Incitato művésztáborban készült alkotásokból áll, Gazda József művészettörténész nyitja meg pénteken 18 órától a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi (Kőrösi Csoma Sándor utca 10. szám, telefon: 0787 526 102) mai programja: 16-tól és 16.15-től Dzsungelriportok (francia bábfilmsorozat, 2017); 18-tól Négyen a bank ellen (német játékfilm, 2016); 18.30-tól Good Time (amerikai krimi-dráma, 2017); 20-tól Az (amerikai dráma-horrorf., 2017); 20.30-tól Sokkal több, mint testőr (amerikai akció-vígjáték, 2017).

Hitvilág
BÚCSÚ. Ma, Szent Kereszt felmagasztalásának emléknapján Brassóban, a Szent Kereszt-templomban este 18 órakor tartják a búcsús szentmisét.*  Pénteken, Fájdalmas Szűzanya emléknapján 17 órakor búcsút tartanak Illyefalván.

Mozgásművészet
Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 1. szám alatt, a Live-Art Kulturális Alapítvány Táncstúdiójában a 2017–2018-as új évad tanfolyamaira várják az érdeklődőket október 1-jéig. Jelentkezni személyesen lehet munkanapokon 17–19 óráig. A következő tanfolyamok kezdődnek: klasszikus balett (6 éves kortól), társasági táncok (keringő, tangó, szamba, salsa, rumba, csa-csa-csa, jive stb...) diákoknak és felnőtteknek kezdő és haladó szinten, lakodalmi táncok (a fiatal pár, az örömszülők, hozzátartozók felkészítése a legfontosabb társastáncokból), privát tréning (személyre szabott alakformálás). Új mozgásformák: Ágó Kardió­balett – hölgyeknek, Body-Art speciális alakformáló mozgásrendszer nőknek, táncoktatás diákoknak stílusonként, Bellydance fittnesz és meditációs torna (minden korosztálynak). Érdek­lődni a 0722 233 774-es telefonon lehet. Info: facebook@liveartdancestudio.

Kalendárium Baróton
Szeptember 15-én, pénteken 18 órakor a Környezetünk-életünk sorozat részeként a baróti Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesülete és Erdővidék Múzeuma Kalendáriuma közös szervezésében a múzeum Kászoni Gáspár Termében az Ózon világnapja (szep­tember 16.) kapcsán Védőpajzsunk, az ózonréteg címmel interaktív foglalkozásban vehetnek részt az érdeklődők Egyed Emőke és Benkő László egyesületi vezetők irányításával. Házigazda Hoffmann Edit muzeológus.

Megjelent
Erdélyi Napló-lapszemle, 36. szám: Első alkalommal szervezték meg szeptember 8–10. között Budapesten a Transylvanikum Fesztivált a festői környezetet biztosító Nehru partnak nevezett Duna-parton. A Tiltott Csíki Sör és a magyar főváros polgármesteri hivatala által támogatott háromnapos rendezvény a hagyomány, a turizmus és a gasztronómia jegyében várta az érdeklődőket. A hetilap kétoldalas, színes riportjának címe: Transylvanicum: Budapesten Erdély. * A magyar kosárlabda-válogatott nemcsak, hogy 48 év után mérkőzést nyert az Európa-bajnokságon, hanem Hanga Ádám kiváló játékának is köszönhetően a csehek és a románok legyőzésével továbbjutott a kolozsvári csoportból. * Az iskolakezdés sem gyereknek, sem szülőnek, sem a pedagógusnak nem könnyű történet. A hetilap szakemberek megszólaltatásával próbál fogódzót adni ahhoz, miként teheti a felnőtt minél gördülékenyebbé az iskolakezdést. * A Kultúrtér rovata a Bánsági Vándorszínházat mutatja be.

Sebességmérés
Kovászna megyében ma a 11 C országúton Torja, Sepsibükszád; a 11-es országúton Nyujtód, Lemhény, Szentivánlaborfalva, Ojtoz, Kézdivásárhely; a 12-es országúton Szotyor, Málnás, Mikóújfalu, Kilyén, Sepsibükszád közelében mérik a járművek sebességét.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Sport utcai 4-es Galenus (telefon: 0367 800 011, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Részleges útlezárás Sepsiszentgyörgyön
Ma kezdődik az 1918. december 1. út Grigore Bălan tábornok út (jelzőlámpák) és az állomási Olt-híd közötti szakaszának felújítása. A munkálatok ideje alatt a városlakók részleges útlezárásokra számíthatnak az említett szakaszon.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Sepsiszentgyörgyön ma 8–16 óráig a 13 A transzformátorállomás körzetében (Capitaly cég, AISE-garázs, öregotthon, 1, 2, 3D, 3E, 160-as tömbház) szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy ma 9–17 óra között javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Uzon községben. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
ZSIBVÁSÁR. A Tipe Tupa Egyesület ZsiBvÁsáRt szervez ma 17–19 óráig a Ferdinánd Pressó udvarában. Előzetes helyfoglalás szükséges (e-mailben: a zenkotimea@gmail.com címen, telefonon: 0740 034 414).
PRO-DIS-LEX Egyesület. Ma 17 órától a Református Kollégium 53-as termében megbeszélést tart a szeptember 22–23-ai éves találkozóval kapcsolatban.
KÖZLEMÉNY. A Multi-Trans Rt. elnézést kér utazóközönségétől a Magyar Állami Operaház előadásaira való szállításakor kialakult zsúfoltság miatt.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-14 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 1027
szavazógép
2017-09-13: Közélet - Szőcsné Gazda Enikő:

Félig arany, félig acél örökséggel (Szabó Juditra emlékezve)

Berekméri Sándor egyik meséjében, amelyet Szabó Judit Gernyeszegről gyűjtött, a hős félig arany, félig acél fejszével a kezében indult el, hogy megmássza az égig érő fát. Akárcsak az általa gyűjtött mese hőse, Szabó Judit is immár az égig érő fán halad, egyre feljebb. Félig arany, félig acél örökséget visz magával.
2017-09-14: Mi, hol, mikor? - :

Létlelet