Fertőző betegségekKanyaró

2017. szeptember 14., csütörtök, Család
Szeptember 8-ig 9100 kanyarós megbetegedést jegyeztek Romániában. A járvány miatt bekövetkezett halálesetek száma 34. Ezek megyénkénti megoszlása: kilenc Temes, hat Arad, hét Dolj, három Krassó-Szörény megyében, egy-egy Bihar, Kolozs, Călăraşi, Szatmár, Vaslui, Galac, Maros, Neamț megyében és egy Bukarestben. Az ország 41 megyéjéből jeleztek kanyaróvírussal történt fertőződést, legtöbb esetet Temes megyéből (1226), valamint Krassó-Szörény (1111) és Arad megyéből (1014).

A kormány még augusztusban elfogadta a lakosság beoltásáról szóló törvénytervezetet, mely a parlamentben rostokol. Szeptember 9-én, szombaton Kolozsváron mintegy ötven személy tiltakozott a törvénytervezet ellen. Az egyik résztvevő, Cristina Ganea azt mondta, az oltások kötelezővé tétele sérti az emberek jogát, hogy önmagukról rendelkezhessenek, a szülők jogát, hogy döntsenek gyermekeikkel kapcsolatban. „Mindegyik vakcina leírásában felsorolják az esetleges mellékhatásokat, a szülőkkel, a nagyközönséggel azonban nem ismertetik ezeket kellőképpen” – fogalmazott.

Nyugat-nílusi vírus
Május 9. és augusztus 30. között 16 esetben bizonyosodott be agyhártya- vagy agyvelőgyulladásos betegségnél, hogy azt a nyugat-nílusi vírus okozta – közölte az egészségügyi minisztérium. A nyugat-nílusi vírussal fertőződött 16 beteg közül 6-an meghaltak: hárman Bukarestben, egy-egy beteg pedig Buzău, Brăila és Olt megyében. A kórt Bukarestben 3, Giurgiu, Ilfov és Vrancea megyében 2–2, Buzău, Brăila, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Olt és Szeben megyében 1–1 személynél mutatták ki.
A nyugat-nílusi vírussal való fertőzöttség tünetei: magas láz, erős fejfájás, előrehaladott esetben a nyak merevsége, kiütések a mellkason, szívgyengeség, hidegrázás, súlyos fáradságérzet, izomgyengeség – tájékoztat a szaktárca, hozzátéve ugyanakkor, hogy a fertőzött személyek 80 százaléka mentes a súlyos tünetektől.
Megelőzésképpen a szúnyogcsípések ellen kell elsősorban védekezni, kerülni kell a sűrű növényzettel borított térségeket és az állóvizek környékét, ahol magasabb a levegő páratartalma, a háztartásokból is el kell távolítani az állott vizet, valamint a háztartási hulladékot – mutat rá a minisztérium. A tárca ugyanakkor leszögezi, hogy Romániában elszórtan ütötte fel a fejét a betegség, nem lehet járványveszélyről beszélni.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-14 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 942
szavazógép
2017-09-14: Család - :

Perlekedő szomszédok

A gyermekzsivaj, a bulik és a hangos zenehallgatás szerepel első helyen a szomszédok között veszekedéseket kiváltó okoknál – derült ki az Élet Európában című tanulmányból, amelyet 8000 európai megkérdezésével készítettek.
2017-09-14: Család - Puskás Attila:

Gilisztaűző varádics (Erdő-mező ajándéka)

Ez a sajátos nevű növény, a gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare, román neve: poarta raiului), ha megszagoljuk, erős és kellemetlen szagával valószínű, nem csupán a gilisztákat riasztja el. A fészkesvirágzatúak (Asteracae) családjába tartozó, magasan kiemelkedő, felül elágazó és számtalan sárga, csak csöves virágokból álló virágzatú növény bogernyőt alkot. Levelei keskenyek, szárnyasan összetettek. Júliustól szeptemberig a gondozatlan, gyomos területeken is láthatjuk. Különösen árkok nedves talaját kedveli.