Sepsiszentgyörgy, 2018. január 21., vasárnap 12:44
Köszöntjük Ágnes nevű olvasóinkat!

Gilisztaűző varádics (Erdő-mező ajándéka)

2017. szeptember 14., csütörtök, Család
A szerző felvétele
A szerző felvétele
Ez a sajátos nevű növény, a gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare, román neve: poarta raiului), ha megszagoljuk, erős és kellemetlen szagával valószínű, nem csupán a gilisztákat riasztja el. A fészkesvirágzatúak (Asteracae) családjába tartozó, magasan kiemelkedő, felül elágazó és számtalan sárga, csak csöves virágokból álló virágzatú növény bogernyőt alkot. Levelei keskenyek, szárnyasan összetettek. Júliustól szeptemberig a gondozatlan, gyomos területeken is láthatjuk. Különösen árkok nedves talaját kedveli.

Drogja a szárított bogernyő (tanaceti flos), szár nélkül. Hatóanyagai  tujon illóolaj, laktonok, flavonoid, kumarin. A napjainkban történő kutatások alapján a migrén megelőző szereként jegyzik. A népi gyógyászat régebb (innen a neve is) bélférgek ellen, de általában emésztőrendszeri panaszok és migrén esetén használta. Jelentős tujon illóolaj tartalma miatt mérgezési esetek is előfordultak, ezért ma már csak a homeopátia alkalmazza idegi fájdalom, görcsök esetén.
Mivel érzékeny személyeknél a növény érintése is allergiás tüneteket okoz, fokozott óvatosságra figyelmeztetjük olvasóinkat. Persze feltevődhet a kérdés, hogy miért foglalkozunk az ilyen, veszélyt is rejtő növényekkel? Éppen ezért, hiszen ma már számos gyógynövény-népszerűsítő könyv jelenik meg, és nem mindegyik jelzi a lehetséges veszélyt.
Hozzászólások
2017-09-14: Család - :

Kanyaró (Fertőző betegségek)

Szeptember 8-ig 9100 kanyarós megbetegedést jegyeztek Romániában. A járvány miatt bekövetkezett halálesetek száma 34. Ezek megyénkénti megoszlása: kilenc Temes, hat Arad, hét Dolj, három Krassó-Szörény megyében, egy-egy Bihar, Kolozs, Călăraşi, Szatmár, Vaslui, Galac, Maros, Neamț megyében és egy Bukarestben. Az ország 41 megyéjéből jeleztek kanyaróvírussal történt fertőződést, legtöbb esetet Temes megyéből (1226), valamint Krassó-Szörény (1111) és Arad megyéből (1014).
2017-09-14: Család - :

Gyermekeink