Erdő-mező ajándékaGilisztaűző varádics

2017. szeptember 14., csütörtök, Család
Ez a sajátos nevű növény, a gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare, román neve: poarta raiului), ha megszagoljuk, erős és kellemetlen szagával valószínű, nem csupán a gilisztákat riasztja el. A fészkesvirágzatúak (Asteracae) családjába tartozó, magasan kiemelkedő, felül elágazó és számtalan sárga, csak csöves virágokból álló virágzatú növény bogernyőt alkot. Levelei keskenyek, szárnyasan összetettek. Júliustól szeptemberig a gondozatlan, gyomos területeken is láthatjuk. Különösen árkok nedves talaját kedveli.
  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Drogja a szárított bogernyő (tanaceti flos), szár nélkül. Hatóanyagai  tujon illóolaj, laktonok, flavonoid, kumarin. A napjainkban történő kutatások alapján a migrén megelőző szereként jegyzik. A népi gyógyászat régebb (innen a neve is) bélférgek ellen, de általában emésztőrendszeri panaszok és migrén esetén használta. Jelentős tujon illóolaj tartalma miatt mérgezési esetek is előfordultak, ezért ma már csak a homeopátia alkalmazza idegi fájdalom, görcsök esetén.
Mivel érzékeny személyeknél a növény érintése is allergiás tüneteket okoz, fokozott óvatosságra figyelmeztetjük olvasóinkat. Persze feltevődhet a kérdés, hogy miért foglalkozunk az ilyen, veszélyt is rejtő növényekkel? Éppen ezért, hiszen ma már számos gyógynövény-népszerűsítő könyv jelenik meg, és nem mindegyik jelzi a lehetséges veszélyt.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-14 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 942
szavazógép
2017-09-14: Család - :

Kanyaró (Fertőző betegségek)

Szeptember 8-ig 9100 kanyarós megbetegedést jegyeztek Romániában. A járvány miatt bekövetkezett halálesetek száma 34. Ezek megyénkénti megoszlása: kilenc Temes, hat Arad, hét Dolj, három Krassó-Szörény megyében, egy-egy Bihar, Kolozs, Călăraşi, Szatmár, Vaslui, Galac, Maros, Neamț megyében és egy Bukarestben. Az ország 41 megyéjéből jeleztek kanyaróvírussal történt fertőződést, legtöbb esetet Temes megyéből (1226), valamint Krassó-Szörény (1111) és Arad megyéből (1014).
2017-09-14: Család - :

Gyermekeink