Sepsiszentgyörgy, 2018. január 18., csütörtök 19:51
Köszöntjük Piroska nevű olvasóinkat!

A hírszerzés és a korrupcióellenes harc

2017. szeptember 14., csütörtök, Belföld
A Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) egy korrupciógyanúval bíróság elé állított volt tisztje szerint a korrupcióellenes ügyészség a hírszerzés befolyása alatt áll, amelytől kész vádiratokat kap. A korrupcióellenes ügyészség főügyésze tegnap az igazságszolgáltatási felügyelethez fordult, hogy indítson vizsgálatot a volt hírszerző nagy sajtóvisszhangot keltő nyilatkozata ügyében.

Daniel Dragomir, az RHSZ egykori terrorelhárítási vezetője az egyik hírtelevízióban azt állította, hogy sok esetben a szolgálat januárban lemondott igazgatóhelyettese, Florian Coldea altábornagy döntötte el, kit kell letartóztatni. Coldea szerinte szorosan együttműködött Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyésszel, valamint az igazságszolgáltatásba állítólag beépült RHSZ-ügynökökkel a célszemélyek elítélése érdekében. Dragomir nyilatkozata kedden kapott nagyobb publicitást, amikor Liviu Dragnea házelnök szükségesnek nevezte Coldea beidézését a hírszerző szolgálat tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság elé. „Az, hogy a nemzetbiztonságra, terrorizmusra, szabotázsra hivatkozva engedélyeztessenek lehallgatásokat, hátha fennakad valami ezen a halászhálón, hátha sikerül valamilyen bizonyítékot találni egyik vagy másik célszemély ellen, nos ez roppant súlyos dolog, amelyet a parlamenti szakbizottságnak ki kell vizsgálnia” – jelentette ki a házelnök, aki magát is a korrupcióellenes ügyészség áldozatának tekinti, miután a vádhatóság két ügyben is bíróság elé állította. Dragnea úgy vélekedett: sokan „beszélni fognak”, látván, hogy ő sem hátrált meg, és segítenek majd a vizsgálóbizottságnak leleplezni azt a „korrupt rendszert”, amely szerinte ártatlan emberek meghurcolásával és manipulációval mérgezi Románia közéletét.
Az ügyészség tegnapi közleménye szerint Laura Codruţa Kövesi főügyész arra hivatkozva kérte – bírák és ügyészek szakmai szervezetének keretében az igazságszolgáltatás függetlensége felett őrködő – az igazságszolgáltatási felügyelet közbelépését, hogy a volt RHSZ-tiszt hitelrontónak és rágalmazónak minősített nyilatkozata szerinte súlyosan károsítja az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, és nehezen eloszlatható kétséget ébreszt a közvéleményben a bírák és ügyészek függetlenségét illetően.
Dragomir tavaly egy hónapot töltött vizsgálati fogságban, mivel őt gyanúsítják azzal, hogy Kövesit kompromittáló információk gyűjtésével bízta meg az izraeli Black Cube nyomozóirodát.
Hozzászólások
2017-09-14: Emlékezet - Józsa Lajos:

Amikor a császár Háromszékre látogatott

Kétszáz esztendővel ezelőtt, 1817. szeptember 17-én Sepsiszentgyörgyre és Kézdivásárhelyre látogatott I. Ferenc császár és 23 kocsiból álló udvari kísérete. A látogatást az Erdélyi Főkormányszék már júliusban közölte a két város vezetésével, valamint a huszár- és gyalogezred parancsnokságával.
2017-09-14: Belföld - :

Súlyos károkat okozott a tűz

Súlyos környezeti károkat okozott a szászvárosi festékgyárban kedden keletkezett tűz.