A hírszerzés és a korrupcióellenes harc

2017. szeptember 14., csütörtök, Belföld
A Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) egy korrupciógyanúval bíróság elé állított volt tisztje szerint a korrupcióellenes ügyészség a hírszerzés befolyása alatt áll, amelytől kész vádiratokat kap. A korrupcióellenes ügyészség főügyésze tegnap az igazságszolgáltatási felügyelethez fordult, hogy indítson vizsgálatot a volt hírszerző nagy sajtóvisszhangot keltő nyilatkozata ügyében.

Daniel Dragomir, az RHSZ egykori terrorelhárítási vezetője az egyik hírtelevízióban azt állította, hogy sok esetben a szolgálat januárban lemondott igazgatóhelyettese, Florian Coldea altábornagy döntötte el, kit kell letartóztatni. Coldea szerinte szorosan együttműködött Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyésszel, valamint az igazságszolgáltatásba állítólag beépült RHSZ-ügynökökkel a célszemélyek elítélése érdekében. Dragomir nyilatkozata kedden kapott nagyobb publicitást, amikor Liviu Dragnea házelnök szükségesnek nevezte Coldea beidézését a hírszerző szolgálat tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság elé. „Az, hogy a nemzetbiztonságra, terrorizmusra, szabotázsra hivatkozva engedélyeztessenek lehallgatásokat, hátha fennakad valami ezen a halászhálón, hátha sikerül valamilyen bizonyítékot találni egyik vagy másik célszemély ellen, nos ez roppant súlyos dolog, amelyet a parlamenti szakbizottságnak ki kell vizsgálnia” – jelentette ki a házelnök, aki magát is a korrupcióellenes ügyészség áldozatának tekinti, miután a vádhatóság két ügyben is bíróság elé állította. Dragnea úgy vélekedett: sokan „beszélni fognak”, látván, hogy ő sem hátrált meg, és segítenek majd a vizsgálóbizottságnak leleplezni azt a „korrupt rendszert”, amely szerinte ártatlan emberek meghurcolásával és manipulációval mérgezi Románia közéletét.
Az ügyészség tegnapi közleménye szerint Laura Codruţa Kövesi főügyész arra hivatkozva kérte – bírák és ügyészek szakmai szervezetének keretében az igazságszolgáltatás függetlensége felett őrködő – az igazságszolgáltatási felügyelet közbelépését, hogy a volt RHSZ-tiszt hitelrontónak és rágalmazónak minősített nyilatkozata szerinte súlyosan károsítja az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, és nehezen eloszlatható kétséget ébreszt a közvéleményben a bírák és ügyészek függetlenségét illetően.
Dragomir tavaly egy hónapot töltött vizsgálati fogságban, mivel őt gyanúsítják azzal, hogy Kövesit kompromittáló információk gyűjtésével bízta meg az izraeli Black Cube nyomozóirodát.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-14 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 233
szavazógép
2017-09-14: Emlékezet - Józsa Lajos:

Amikor a császár Háromszékre látogatott

Kétszáz esztendővel ezelőtt, 1817. szeptember 17-én Sepsiszentgyörgyre és Kézdivásárhelyre látogatott I. Ferenc császár és 23 kocsiból álló udvari kísérete. A látogatást az Erdélyi Főkormányszék már júliusban közölte a két város vezetésével, valamint a huszár- és gyalogezred parancsnokságával.
2017-09-14: Belföld - :

Súlyos károkat okozott a tűz

Súlyos környezeti károkat okozott a szászvárosi festékgyárban kedden keletkezett tűz.