Súlyos károkat okozott a tűz

2017. szeptember 14., csütörtök, Belföld
Súlyos környezeti károkat okozott a szászvárosi festékgyárban kedden keletkezett tűz.

A robbanás következtében egy munkás súlyosan megsérült, mivel tűz ütött ki az épületben, amit Hunyad, Fehér, Szeben, Temes és Gorj megye száz tűzoltója tizenkét tűzoltóautóval tudott csak eloltani, miután húsz órán át küzdöttek a lángokkal. A tűz a festékgyár telephelyén 5000 négyzetméteres felületre terjedt ki. A légkörbe került mérgező füst miatt kedd este a hatóságok evakuálták a lakókat a közeli tömbházakból. Mintegy 360 személynek kellett a távolabb lakó rokonainál, ismerőseinél menedéket keresni, vagy egy – a hatóságok által kijelölt – sportcsarnokban éjszakázni. Szép Róbert, a romániai Környezetvédelmi Őrség helyettes vezetője szerint a légköri viszonyok miatt a mérgező füst nagy magasságokban oszlott szét, így nem veszélyeztette a lakosság egészségét, az Orăştioara- és Városvíz-patakban azonban teljesen elpusztult az élővilág. A szennyezett vízből a Marosba is jutott, hiszen a Városvíz-patak Szászvárostól három kilométerre ömlik a folyóba.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-14 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 1027
szavazógép
2017-09-14: Belföld - :

A hírszerzés és a korrupcióellenes harc

A Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) egy korrupciógyanúval bíróság elé állított volt tisztje szerint a korrupcióellenes ügyészség a hírszerzés befolyása alatt áll, amelytől kész vádiratokat kap. A korrupcióellenes ügyészség főügyésze tegnap az igazságszolgáltatási felügyelethez fordult, hogy indítson vizsgálatot a volt hírszerző nagy sajtóvisszhangot keltő nyilatkozata ügyében.
2017-09-14: Belföld - :

A kormány biztosított élelmet a bányászoknak

 Ion Iliescu egykori államfő nemcsak meghívta 1990-ben Bukarestbe a Zsil-völgyi bányászokat szétverni a diáktüntetést és az ellenzéki pártokat, hanem ellátást is biztosított nekik. A korabeli titkosított dokumentumok feloldása nyomán Ioniţă Botoş dandártábornoknak, a román hadsereg vezérkari főnökének 1990. június 18-i átiratából – amelyet a védelmi miniszter helyettesének küldött – kiderül, hogy a kormány utasítására a védelmi miniszter biztosított élelmet (kenyeret, húst, tejtermékeket, zöldséget, édességeket, konzerveket, szalonnát, összesen 40-féle élelmiszert), valamint ruházatot (kezeslábasokat, bakancsot, harisnyát, alsóneműt) és tisztálkodási szereket (borotvát, szappant, törülközőt, fogkefét, fogkrémet) a bányászoknak, akik „részt vettek a rend és a nyugalom helyreállításában az ország fővárosában”. A védelmi minisztérium 866 ezer lejt költött az ellátmány biztosítására. (Főtér)