Katalán polgármesterek százait vizsgálja a spanyol főügyész

2017. szeptember 14., csütörtök, Világfigyelő
Nyomozást kezdeményezett több mint 700 katalán polgármester ellen a spanyol állami főügyész tegnap. José Manuel Maza, a katalán ügyészségek vezetőinek eljuttatott dokumentumban azt kérte: idézzék be azokat a polgármestereket, akik október 1-jén biztosítják a szavazóhelyiségeket a függetlenségi referendum megtartásához, és ha nem jelennek meg, vegyék őrizetbe őket. Az állami főügyész utasítása értelmében az eljárásokat a legnagyobb településekkel kell kezdeni.

Maza emlékeztetett arra, hogy a katalán önrendelkezési népszavazás megrendezését a spanyol alkotmánybíróság múlt pénteken felfüggesztette, és egyúttal figyelmeztette a katalán kormányt, valamint Katalónia polgármestereit, hogy kötelességük a népszavazás megakadályozása. A főügyész kitért arra is, hogy a referendum illegális megrendezésében való közreműködéssel több bűncselekmény is megvalósulhat: pénzbírsággal sújtható engedetlenség, felfüggesztéssel járó hivatali kötelesség elmulasztása, illetve közvagyon hűtlen kezelése, amelyért szabadságvesztés is kiszabható.
Katalónia 948 polgármestere közül eddig 706-an nyilvánították ki hivatalosan, hogy lehetővé teszik a voksolást a szokásos szavazóhelyiségekben, ahogy azt kérte tőlük Carles Puigdemon katalán elnök. Ez a katalán települések 74 százalékát jelenti, de a régió lakosságának csak 35,5 százalékát teszi ki – számolta össze az arányokat a La Vanguardia napilap. Nem segíti a katalán kormányt a referendum megtartásában Katalónia tizenegy szocialista polgármestere. Bár számuk elenyészőnek tűnhet a többihez képest, de közülük öt a legnépesebb katalán települések közé tartozik. Együtt összesen Katalónia lakosságának 15 százalékát adják. Több mint 230 település vezetője eddig még nem tett nyilatkozatot arról, hogyan viszonyul a népszavazáshoz.
A voksolás előkészületeinek megakadályozására a katalán főügyészség kedden utasította a katalán és spanyol rendőrséget, valamint a csendőrséget, hogy foglalják le a népszavazásra szánt anyagokat: szavazólapokat, borítékokat, urnákat, a szavazatszámláló bizottságok számára készített útmutatókat, és propagandaanyagokat. Carles Puigdemont augusztus végén, még a népszavazás kiírása előtt azt mondta, hogy már több mint hatezer szavazóurnájuk van. A spanyol hatóságok azóta keresik azokat, már több házkutatást is tartottak, de semmit sem találtak.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-09-14 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 942
szavazógép
2017-09-14: Máról holnapra - Farkas Réka:

Vígan megyünk tönkre

Most már nemcsak a rosszindulatúnak, elfogultnak tekintett külső elemzők mondogatják, de a vak is láthatja, nagy a baj a központi költségvetés háza táján, a zseniálisnak kikiáltott, de lassan már fel sem ismerhető kormányprogram sehogyan sem áll a lábán.
2017-09-14: Világfigyelő - :

Juncker: Európa új lendületet vett

Tíz évvel a gazdasági válság kirobbanása után megfordult a szélirány, Európa „vitorláit ismét szél dagasztja”, ezért ki kell használni a mostani lendületet egy erősebb, egységesebb és demokratikusabb unió létrehozására – jelentette ki tegnapi évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.